Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

Vérből a segítség

A COVID-19 vírusfertőzést sikeresen legyőzött, gyógyult személyek tudnak segíteni még beteg embertársaikon. A titok nyitja a szervezetükben termelődő, így ott megtalálható ellenanyag.

A szérumterápiás laboratóriumban történik a levett vér feldolgozása ahhoz, hogy gyógyszerkészítményt állítsanak elő. Ehhez azonban olyan személyekre van szükség, akik már átestek a vírusfertőzésen, és sikerrel kigyógyultak a betegségből. Ebben működik közre az MH Egészségügyi Központ (MH EK), ahonnan szerdán egy katona és két honvédelmi alkalmazott érkezett segíteni a kijelölt laboratóriumba.
A gyors és pontos adminisztrációs eljárás után az önként jelentkezőktől vérmintát vettek. Ezek elemzésével derül ki, kinek a szervezete alkalmas arra, hogy a következő alkalommal leadott véréből, a vérplazmából izolálva a megfelelő ellenanyagot ki lehessen vonni.

1609152233

Mint dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a laboratóriumot üzemeltető OrthoSera Kft. ügyvezetője megjegyezte: egy gyógyult ember egy betegen tud segíteni. Elmondta, nagy szükség van önkéntes jelentkezőkre: a tapasztalatok szerint csak minden tizedik gyógyult ember alkalmas arra, hogy segítsen megmenteni vírusfertőzött embertársa életét. A rektorhelyettes kiemelte: könnyű volt „megtalálni” az MH EK meggyógyult katonáit és honvédelmi alkalmazottait, hiszen a projekt beindítása óta szorosan együttműködnek a Magyar Honvédséggel.

Szerző: Trautmann Balázs
Fotó: Rácz Tünde
Forrás: honvedelem.hu
KAESZA