Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

Oltási időpontfoglalás a lakossági portálon: eeszt.gov.hu

2021. ápr. 23. 15:41:25

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a koronavírus elleni védekezés keretében a lakosság részére új, oltási időpontfoglaló felületet hozott létre az EESZT Lakossági Portálján. A rendszer egyéni oltási időpontfoglalásra biztosít lehetőséget.

Részletek

1% támogatás

2021. máj. 6. 9:22:44

Kérjük, hogy adója 1%-val támogassa Ön is a Honvédkórházért Közhasznú Alapítványt. Adószám: 18094921-1-41

16-18 évesek Pfizer oltásával kapcsolatos információk

2021. máj. 12. 13:04:40

Mielőtt az oltásra érkeznek figyelmesen olvassák el az alábbi információkat.

Részletek

Vérből a segítség

2020. május 6., szerda 17:56

A COVID-19 vírusfertőzést sikeresen legyőzött, gyógyult személyek tudnak segíteni még beteg embertársaikon. A titok nyitja a szervezetükben termelődő, így ott megtalálható ellenanyag.

A szérumterápiás laboratóriumban történik a levett vér feldolgozása ahhoz, hogy gyógyszerkészítményt állítsanak elő. Ehhez azonban olyan személyekre van szükség, akik már átestek a vírusfertőzésen, és sikerrel kigyógyultak a betegségből. Ebben működik közre az MH Egészségügyi Központ (MH EK), ahonnan szerdán egy katona és két honvédelmi alkalmazott érkezett segíteni a kijelölt laboratóriumba.
A gyors és pontos adminisztrációs eljárás után az önként jelentkezőktől vérmintát vettek. Ezek elemzésével derül ki, kinek a szervezete alkalmas arra, hogy a következő alkalommal leadott véréből, a vérplazmából izolálva a megfelelő ellenanyagot ki lehessen vonni.

1609152233

Mint dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a laboratóriumot üzemeltető OrthoSera Kft. ügyvezetője megjegyezte: egy gyógyult ember egy betegen tud segíteni. Elmondta, nagy szükség van önkéntes jelentkezőkre: a tapasztalatok szerint csak minden tizedik gyógyult ember alkalmas arra, hogy segítsen megmenteni vírusfertőzött embertársa életét. A rektorhelyettes kiemelte: könnyű volt „megtalálni” az MH EK meggyógyult katonáit és honvédelmi alkalmazottait, hiszen a projekt beindítása óta szorosan együttműködnek a Magyar Honvédséggel.

Szerző: Trautmann Balázs
Fotó: Rácz Tünde
Forrás: honvedelem.hu
KAESZA