Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Látogatási tilalom az MH EK összes telephelyén 2021. november 1-jétől visszavonásig!

Részletek

Információk a kampányoltási hétről

2020. dec. 17. 15:00:28

Az MH Egészségügyi Központ Róbert Károly körúti székhelyén november 22-28-a között is várjuk az oltásra érkezőket. Az oltási akcióhéten előzetes regisztráció és időpont nélkül is érkezhetnek azok, akik az első, második vagy akár a harmadik oltást meg szeretnék kapni.

Részletek

COVID-19 vonal hozzátartozók részére

2021. nov. 17. 16:07:01

COVID-19 információs vonalak kerültek kialakításra az MH Egészségügyi Központban ápolt, koronavírussal fertőzött betegek hozzátartozóinak tájékoztatása érdekében. Kérjük, hogy a pontos információk megismerése miatt kattintsanak a "Részletek" gombra.

Részletek

Ünnepi állománygyűlés az Államalapítás emlékére

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ | 

Ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg az Államalapításra a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában 2021. augusztus 19-én, amelyet Dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára is megtisztelt jelenlétével. A Magyar Honvédség Parancsnokságát Baráth István vezérőrnagy képviselte.

A rendezvényen Dr. Lázár Balázs, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Hadtörténeti Kutató Osztály, osztályvezetője mondott ünnepi beszédet a magyar történelemben fellelhető István király ábrázolásokról, azok kulturális hatásairól.

Előadása a kora középkori csekély mennyiségű írott emlékekből indult ki, majd kitért Mária Terézia uralkodására – aki fokozott erőfeszítést tett az István kultusz köztudatba emeléséről. Ennek a törekvésnek az egyik eredménye, hogy a Szent Jobb 1771. május 30-án visszakerült Magyarország birtokába.

Kitért arra is, hogy a XX. század második felében óvatosabban kezelték I. István királyra való emlékezést. Érdemeit nem tagadhatták meg tőle, ennek pedig egyik legerősebb lenyomata az István, a király című rockopera volt. A mű szimbolikája azonban elsősorban az aktuális magyar viszonyokra reflektált, mint a valós, történelmi tényekre.

Zárásként, Szent István életét úgy foglalta össze:

„Arra tanít bennünket az istváni életmű, hogy életünk fontos fordulópontjain – gyakran az addigi kényelmes és megszokott keretekből kilépve – kell fájdalmas döntéseket meghoznunk, de ragaszkodni kell ahhoz, amit helyesnek ítélünk.”

A beszéd után elismerések átadására került sor, majd a rendezvényt kultúrműsor zárta.

ESZA  KA