Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

Továbbfejlesztett tréningboksz a laparoszkópós műtétek gyakorlásához

2014. július 15., kedd 11:17

Laparoszkópos műtétek elvégzését gyakorolhatják az orvosok és az orvostanhallgatók az MH Egészségügyi Központ Általános sebészeti osztályán dolgozó Dr. Oláh Gergely sebész rezidens fejlesztésével.

1609150866

A hasi tükrözéses műtétek egyre inkább elterjedtek hazánkban is, hiszen alkalmazásuk során nagyobb a betegbiztonság, rövidebb a gyógyulási idő, aminek köszönhetően a kórházi tartózkodás ideje is kevesebb. Az ilyen jellegű műtétek szimulációját úgynevezett tréningbokszok segítik.

1609150866

Dr. Oláh Gergely az MH EK Általános sebészeti osztály rezidense egy ilyen eszközt fejlesztett tovább, mivel a laparoszkópos beavatkozásokat szerette volna gyakorolni, de ehhez nem állt rendelkezésére olyan eszköz, ami minden részletével modellezte volna a műtéteket. Terveit az osztályon dolgozók tapasztalatai inspiráltak.

1609150866

Fontos újítás, hogy a régi típusokkal ellentétben az új tréningbokszon tetszőleges számban érhetőek el a gyakorlatok és az eddigiekhez képest jobban megközelíti a laparoszkópos műtétek képi világát. Ezekkel a tulajdonságokkal az eszköz fejleszti a szem-kéz koordinációt, segíti a műtéti mozdulatok begyakorlását és a kétdimenziós operálás elsajátítását, így támogatva a leendő szakemberek gyakorlati tudásának fejlődését. Az eddigi tréningbokszok csak korlátozott számban álltak rendelkezésre, ezért az orvostanhallgatók, rezidensek és szakorvosjelöltek csak keveset tudtak gyakorolni.

1609150866

A magyar fejlesztésből egyelőre 10 darab készült, amiket kórházak sebészeti osztályára terveznek eljuttatni. A hosszú távú cél, hogy a tesztelési időszak után, az addigra véglegesített programmal, az eszköz elérhető áron, akár otthoni körülmények között is mindenki számára hozzáférhető legyen.

KAESZA