Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

Sérülteket vett át a Honvédkórház mentője a kecskeméti reptéren

A Vigorous Warrior 2019 elnevezésű nagyszabású egészségügyi gyakorlat keretében négy fiktív sérültet szállítottak Romániából a kecskeméti reptérre, ahol a Honvédkórház két mentője fogadta és vette át őket 2019. április 09-én.

Harminckilenc nemzet részvételével – a fogadó ország és a budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ szervezésében – április 1-15. között Romániában zajlik Vigorous Warrior 2019 elnevezéssel a NATO idei legnagyobb egészségügyi rendszergyakorlata. A Vigorous Warrior („Életerős harcos") egészségügyi gyakorlatok során a NATO tagországok és civil szervezetek felmérik, hogy többezer fős tömeges harci vagy katasztrófahelyzet sérültjeit hogyan tudják minél gyorsabban és szervezettebben, a lehető legmagasabb szakmai szinten ellátni.
1609151843

A Magyar Honvédség, illetve az MH Egészségügyi Központ több területen is bekapcsolódik a gyakorlatba. Sebesültszállító gépjárművekkel és egészségügyi szakemberekkel részt vesz a harctéren a földi egészségügyi kiürítésben (MEDEVAC, azaz medical evacuation). A közegészségügyi-járványügyi szempontból felmerülő problémákat megelőzi a közegészségügyi felügyelővel és infektológus orvossal megerősített, kitelepült Mobil Biológiai Laboratórium.

1609151843

Itthon pedig a Honvédkórház fogad a gyakorlat keretében sérülteket a helyszínről. A szimuláció során a harctéren tömegesen sérülnek meg. A helyszínen települt elsődleges egészségügyi ellátó pontokról a folyamatos betegáramlás érdekében tovább szállítják azokat a súlyos sérülteket, akik állapotát már stabilizálták. Ehhez kérik a műveleti területen kívüli szövetséges nemzetek emelt szintű betegellátási kapacitásainak (így pl.a ROLE 4 szintű Honvédkórháznak) a hozzáférhetőségét, segítségét. A szimuláció során az ellátó intézetek közötti előzetes megegyezés alapján a magyar fél ígéretet tesz négy sérült ellátására.

1609151844

A romániai egészségügyi ellátó pontokról a lengyel légierő gépe (STRATEVAC, merev szárnyú stratégiai légi kiürítő egység) szállítja a négy sérültet Magyarországra. Az eljárásrend szerint a hadszíntéri Egészségügyi Kiürítést Koordináló Központ (PECC, Patient Evacuation Coordination Cell) értesíti a magyar Egészségügyi Koordinációs Részleget, ahol a szolgálatot teljesítő egészségügyi tiszt veszi az üzenetet és értesíti a kórházat meg a repteret. Ennek megfelelően az MH Egészségügyi Központ mentőosztályának munkatársai – az adott napon szolgálatot teljesítő Dr. Schmidt László orvos őrnaggyal – az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülő Bázisra érve átveszik a négy, súlyosan illetve közepesen súlyosan sérült katonát, hogy végleges ellátásra a budapesti Honvédkórházba szállítsák őket.

1609151844

A kapcsolódó videó az alábbi linken tekinthető meg:

https: //www.youtube.com/watch? v=X6nH6jTBrXg

A teljes gyakorlatról készült videó az alábbi linken tekinthető meg:

https: //www.youtube.com/watch? time_continue=173&v=LCjQ87Cd5nc

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Rácz Tünde

KAESZA