Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy értékű egészségügyi adományt kapott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja

2015. november 26., csütörtök 15:38

2,5 millió forint értékű gyógyszer és gyógyászati segédeszköz adományt adott át az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevében a WHO Magyarországi Iroda és a Magyar Vöröskereszt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja (MH EK) számára 2015. november 26-án. A nagy értékű egészségügyi adományból akár 10 ezer ember háromhavi ellátása is megoldható.

1609151055

Az elmúlt hónapokban kialakult menekülthelyzetre való tekintettel, a WHO Európai Regionális Irodája 2,5 millió forint értékű gyógyszer és gyógyászati segédeszköz adományt ajánlott fel a Magyar Kormányzat számára, melynek logisztikai feladatait a Magyar Vöröskereszt végezte el. A sürgősségi ellátásban, életmentő beavatkozásokhoz is használható gyógyszerek és egészségügyi felszerelések akár 10 ezer ember háromhavi ellátására elegendőek. A nagy értékű egészségügyi adományt a WHO Magyarországi Iroda és a Magyar Vöröskereszt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja számára adta át.

1609151055
Dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Iroda vezetője az adomány átadásakor elmondta, hogy a migrációval kapcsolatos egészségügyi problémák kérdése hosszú évek óta szerepel a WHO Európai Régiójának prioritásai között. A WHO az Európai Migráció Közegészségügyi Aspektusai programja keretében támogatja a tagországok egészségügyi rendszer kapacitásainak erősítését, hogy azok képesek legyenek ellátni a beáramló menekültek, valamint ezzel kapcsolatban a honi populációban is felmerülő egészségügyi szükségleteket. A 2015-ös magyarországi menekült krízist követően a WHO Regionális Iroda szakértői októberben, a hazai ellátásban érintett felelős kormányzati és civil szervezetekkel, szakértőkkel közösen értékelték a válság idején a menekültek ellátásában szerzett tapasztalatokat és jó gyakorlatokat. Az említett program és a szakértői látogatás tapasztalatai fényében a WHO jelen felajánlásával is támogatni szeretné Magyarországot, hogy alapvető orvosi készleteket halmozzon fel és raktározzon el, melyek szükség esetén azonnal felhasználhatóak. -„A jelenlegi európai és globális helyzetben, különös tekintettel a régióba áramló menekültekre és bevándorlókra, az egészségügyi rendszerek felkészültsége, a megfelelő tervezés és a szolidaritás kiemelten fontos, melyek megvalósításához az adomány átadásának előkészítésében tapasztalt partneri együttműködés és koordináció elengedhetetlen”- emelte ki a WHO Magyarországi Iroda vezetője.

„A Vöröskereszt Vörösfélhold szervezetek a Genfi Egyezmények szerint különleges, úgynevezett kiegészítő szerepet töltenek be kormányaik mellett, küldetésük a hatóságok munkájának segítése a humanitárius területen, a pártatlan, semleges, megkülönböztetés nélküli segítségnyújtás, az emberi szenvedés enyhítse, az élet és az egészség védelme, a személyiség tiszteletben tartása. Erre ez az együttműködés is jó példa” – hangsúlyozta az átadón Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

„A migrációs helyzet kezelése összeurópai feladat, ennek érdekében az Európai Unió és a tagállamok közös programokat terveznek. A nemzeteknek az egészségügyi és szociális rendszerek működtetésére is szükségük van, amely hasonló összefogással, mint a mostani adományátadás megoldható. Kijelenthető, hogy Magyarországon mind a szociális, mind az egészségügyi rendszer képes helytállni a kialakult helyzet kihívásainak” – foglalta össze Dr. Beneda Attila az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára.
„A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ orvosai, egészségügyi szakemberei, önkéntesei az országhatáron kialakult kritikus menekülthelyzet kezdete óta tudásuk legjavát nyújtva, nem egy alkalommal fizikai terhelhetőségük határán túl, erőforrásaink teljes kihasználásával, látták és látják el a mai napig a határainkhoz érkező embereket és a határ őrizetével megbízott katonákat, rendőröket. A feladataik végrehajtása során a betegségek, sérülések teljes palettájával találkoznak: az egyszerű megfázásos tünetektől, a csonttöréseken, zúzódásokon át szúrt, égési sebekkel vagy fertőzéses megbetegedésekkel jelentkeznek ellátásra a határra érkezők a kialakított egészségügyi állomásokon. Mindezek tömeges kezelése, koordinálása, értékes szakmai tapasztalathoz juttatta a szervezésben és a végrehajtásban résztvevő szervezeteket, felelősöket. A helyszínen szerzett személyes benyomásaim megerősítenek abban, hogy a ránk bízott feladatot, csak összefogással tudjuk végrehajtani olyannal, mint amire ma példát mutatunk társszerveinkkel közösen” – fejtette ki Szabó István vezérőrnagy az MH EK parancsnoka.
1609151055

Az egészségügyi adományok tartalmát Dr. Meglécz Katalin orvos ezredes, honvéd-tisztifőorvos asszony mutatta be.

Fotó: Rácz Tünde/Zrínyi Média
ESZA