Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

Megkezdődött a Honvéd Ultrahangos Konferencia

2019. március 5., kedd 12:45

A „120 éves a Honvédkórház” rendezvénysorozathoz kapcsolódva megkezdődött a háromnapos Honvéd Ultrahangos Konferencia március 4-én, hétfőn, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

1609151790
Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ (MH EK) parancsnoka megnyitóbeszédében elmondta: a színvonalas rendezvény méltó arra, hogy a Honvédkórházat, s azon belül a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályt (KAITO) képviselje. Az utóbbinak komoly felelőssége van a betegellátásban és a szakmai tapasztalatok összegyűjtésében, rendszerezésében, illetve feldolgozásában.

1609151790
„Ebben mindig is élen járt a KAITO, a szervezeti egységei számtalan sokrétű feladatot oldottak már meg, ezért hálás szívvel mondok köszönetet a jelenlegi munkatársaknak és a vezetőnek” – fűzte hozzá. A parancsnok szerint a hatékony gyógyítás egyik alapköve a folyamatos kommunikáció és konzultáció, illetve az új tudományos eredmények bevezetése és meghonosítása. Napjainkban pedig a tudomány olyan gyorsan fejlődik, hogy már a különböző eredmények követése is komoly feladatot ró a szakma képviselőire. Az egészségügyi programok kidolgozásakor például több tíz évre előre kell tervezni, s ehhez jelentenek nagy segítséget a mostanihoz hasonló szakmai fórumok, amelyek prezentálják, s összegzik a különböző elképzeléseket – hangsúlyozta Kun Szabó István vezérőrnagy. A konferencián nemcsak a hazai, de a külföldi gyakorlatokat is ismertetik, illetve nagy hangsúlyt fektetnek az okoskészülékek bevonására – fűzte hozzá.

1609151791
Csomós Ákos, az MH EK KAITO osztályvezető főorvosa a rendezvényen hangsúlyozta: az önálló, szervezetileg független Központi Anaesthesiológiai Szolgálat 1957. április 1-jén alakult meg a Honvédkórházban Wittek László orvos százados vezetésével. Az osztályon ma is nagyon sok beteget látnak el: az 1-es telephelyen egy év alatt mintegy tízezret, s közülük négy-ötezren traumabetegek; összesen négy műtőben folyik éjjel-nappal a munka.

1609151791
A rendezvény célja, hogy a részt vevők naprakész ismeretekkel gazdagodjanak. A konferencián felszólalnak magyar származású, de külföldön praktizáló szakemberek is, akik például Franciaországból, Írországból és Nagy–Britanniából érkeztek. A tervek szerint a konferenciát ezentúl minden évben megrendezik, s megőrzik a mostani tematikus jellegét, illetve nagy hangsúlyt fektetnek a szakterület kutatási eredményeinek bemutatására.

1609151791
Amikor 2007-ben a Honvédkórház beolvadt az Állami Egészségügyi Központba, másik három kórházzal együtt az AITO létszáma több mint 150 fő lett. A jelenlegi létszám 82 orvost és 135 szakdolgozót jelent. Az osztály dolgozói évente átlag 22 ezer beteg műtéti ellátásában segítenek.

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Nyulas Szabolcs

Fotó: Rácz Tünde
KAESZA