Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lympha nap

2017. december 20., szerda 15:31

A Reumatológiai és Fizioterápia Szakrendelés újabb előadássorozatot szervezett, ezúttal a nyiroködéma (lymphoedema) kezelési és gondozási lehetőségeiről 2017. december 8-án.

1609151498

A Prof. Dr. Sandra Sándor nyá. ezredes vezette Reumatológiai és Fizioterápiás szakrendelés jóvoltából neves előadókat hallgathattak meg a jelenlévők.

A megnyitó után Prof. Dr. Koller Ákos, a Tudományos Tanács elnökének és a Testnevelési Egyetem egyetemi tanárának előadásán vehettek részt a jelenlévők, a mikrocirkuláció jelentőségéről, rejtelmeiről. A professzor kiemelte, hogy az emberi szervezet olyan jelentős folyamatáról van szó, amely minden szervet, sejtet összekapcsol.

1609151499

Prof. Dr. Hunyadi János egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet onkodermatológus bőrgyógyásza, a felszín irányából közelítette meg a témakört. A bőrt az emberi szervezet legnagyobb neuro-endocrin-immun szerveként jellemezte, valamint rávilágított számos egyéb még felfedezésre váró tulajdonságára, feladatára.

Prof. Daróczi Judit a Kelen Kórház bőrgyógyásza, előadásában bemutatta az emberi szervezet harmadik keringési rendszerét, a nyirokrendszert. Felhívta a figyelmet a bőrgyógyászati elváltozások jelentőségére és mindezt fotókkal illusztrált tapasztalataival támasztotta alá.

A nyiroködéma (lymphoedema) kezelési, gondozási metódusához nagy segítséget jelentett a Thuasne cég képviselője és a Honvédkórházban üzemelő gyógyászati segédeszköz üzlet munkatársa is. Általuk a jelenlévők megismerhették a lymphoedemas betegek mindennapi kezelési protokollját, hogy állapotuk javulása, szinten tarthatósága megvalósíthatóvá váljon.

1609151499

Dr. Horváth Anna, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika főorvosa a daganatos betegek fizioterápiás kezelhetőségéről beszélt, teljes elkötelezettséget vállalva a még ismeretlen kezelési szemlélet elfogadtatására, reumatológiai, onkológiai területen dolgozó kollégái számára. Előadásában kiemelte, hogy, az onkológiai betegek is kezelhetők fizioterápián, amely segíti őket mindennapjaikban, életük meghosszabbításában, betegségük emberségesebb elviselésében. Mozgásszervi szakorvosok, onkológusok, fizioterapeuták és gyógytornászok közös munkájával segítséget tudnak nyújtani az onkológiai kezeléseket kiegészítve.

A kardiológiai betegek kezelési lehetőségeiről Dr. Duray Gábor az MH Egészségügyi Központ, Kardiológia osztályának pacemakerterápiás és elektrofiziológiai részlegének, részlegvezető főorvosa tájékoztatta a résztvevőket. Ezen a területen is fontos a gyártó cégekkel való összefogás, valamint az orvosok nyitottsága az új kezelések irányába. Egyre több szívelégtelenségben szenvedő betegnél alkalmaznak kardiális reszinkronizációs, (CRT), speciális pacemaker kezelést, a betegek klinikai állapotának és túlélésének javítása céljából. Az orvosok tevékenyen részt vesznek a non-invazív kardiológiai fekvőbeteg ellátásban éppúgy, mint a végleges pacemakert kapott betegek rendszeres utánkövetésében. Előadásában kihangsúlyozta, hogy a beteget gondozó kardiológussal szoros együttműködésben akár a fizioterápia is szóba jövet mozgásszervi panaszok orvosolásában, hiszen a kor előrehaladtával a kardiológiai betegeknél is megjelennek a különböző mozgásszervi panaszok. A közös munka ebben az esetben is kiemelkedő fontossággal bír.

1609151499

Dr. Várhegyi Anikó az MH Egészségügyi Központ Reumatológia és Fizioterápia Szakrendelés főorvosa, a fizioterápia és a hagyományos kínai orvoslás kötődési lehetőségét vázolta fel. Már korábbi előadásai során is rávilágított új kombinációkra, melyekkel a hagyományos kínai orvoslási tapasztalatait gazdagította.

Buzás Ildikó masszőr, a Reumatológia és Fizioterápia Szakrendelés munkatársa, a nyiroködéma manuális és gépi kezelési lehetőségeit ismertette, megosztva több éves tapasztalatait a résztvevőkkel. Szaktudásának köszönhetően igen kiemelkedő szerepet játszik a fizioterápiás szakrendelés munkájában, különösen a nyiroködéma kezelésében.

1609151499

Prof.dr. Sandra Sándor zárta az előadássorozatot, a fizioterápia vérkeringés fokozó hatásainak ismertetésével. Fontos szerepet tulajdonított a hagyományos fizioterápiás lehetőségeknek, melyek szinte valamennyi fizioterápiás szakrendelésen megtalálhatóak (a kis- és középfrekvenciás kezelések, ultrahang-kezelés, mágneses erőtér terápia) és külön kiemelte a napjainkban mind inkább megtalálható terápiák sokszínűségét, vérkeringés fokozó, ödéma csökkentő hatását (microstim, milliméter-terápia, magnevit, lézerterápia).

Az előadásoknak köszönhetően a fizioterápia, az onkológiai és kardiológiai betegek esetében is közelebb került, mint kiegészítő kezelési lehetőség.

Reumatológia és Fizioterápia Szakrendelés
ESZA