Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

Légi egészségügyi kiürítés szaktanfolyam

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszéki Csoport szervezésében, az MH Honvédkórház és Védelem-egészségügyi Igazgatóság vezető szakembereinek aktív részvételével sikeresen végrehajtásra került 2016. október 06-07-én az SeSE-TK/2016.II/00249 számú tanfolyama „AIREVAC (MEDEVAC) AE (Aeromedical Evacuation): Légi egészségügyi kiürítés alapelvei, doktrínális háttere és gyakorlati alkalmazása a XXI. század katonai hadműveleteiben és a katasztrófavédelem területén” témakörben.

1609151196

Tíz szakmai célcsoport egészségügyi szakemberei képviseltették magukat a több, mint 60 orvos és egészségügyi szakdolgozó között, akik részt vettek a két napos, írásbeli tesztvizsgával záruló „pontszerző” tanfolyamon, melynek sok év vonatkozásában hiánypótló tematikája felölelte a légi egészségügyi kiürítés teljes spektrumát.
A tanfolyam első napján a katonaorvosok, civil (pl.légimentésben dolgozó) kollégák megismerhették a légimentés, légi egészségügyi kiürítés történeti hátterét, szervezeti struktúrájának kialakulását. Előadások hangzottak el a jelenlegi NATO szabályozásról; a technikai és személyi feltételrendszerre vonatkozóan a doktrinális alapelvektől, a NATO témához kapcsolódó szabványosítási dokumentumain át a gyakorlati megvalósítás kérdéséig, mint ahogy a „Damage Control Surgery” (kármentő, azaz élet-, végtag-, érzékszerv-mentő és megtartó sebészeti megoldások és szempontok) légi egészségügyi vonatkozásai is tárgyalásra kerültek.

1609151196

A második napon a közegészségügyi, járványügyi vonatkozások, a fertőzött beteg szállításának kérdései, a fedélzeti intenzív ellátás lehetőségei és korlátai, valamint a speciális mellkasi, orthopédiai, gyakran kombinált sérülések ellátási, előkészítési és légiszállítási protokolljai kerültek napirendre. A napot a jövő légi kiürítésében is esetleg szerepet játszó, drónokkal történő taktikai légi kiürítés és robottechnológiai lehetőségek ismertetése zárta.
Összességében a résztvevő állomány átfogó képet kapott e fontos katona-egészségügyi képesség helyéről, szerepéről, jövőbeli alkalmazási lehetőségeiről és módszertanáról.
A tanfolyam tematikája okán szorosan kapcsolódik az MH egészségügyi légi kiürítésben résztvevő, messze nem kizárólag egészségügyi szakembereit érintő, közeljövőben „újraindításra” tervezett képzési programjához. A program megvalósulása alapvető feltétele az emberi élet védelmére irányuló, polgári társszervekkel együtt végrehajtandó állami közfeladatok magas szakmai színvonalon, szervezetten és költséghatékonyan történő ellátásának.

Dr. Lengyel Attila orvos ezredes intézetvezető főorvos

Dr. Szabó Sándor András orvos ezredes MH repülő-főszakorvos

KAESZA