Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

Oltási időpontfoglalás a lakossági portálon: eeszt.gov.hu

2021. ápr. 23. 15:41:25

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a koronavírus elleni védekezés keretében a lakosság részére új, oltási időpontfoglaló felületet hozott létre az EESZT Lakossági Portálján. A rendszer egyéni oltási időpontfoglalásra biztosít lehetőséget.

Részletek

1% támogatás

2021. máj. 6. 9:22:44

Kérjük, hogy adója 1%-val támogassa Ön is a Honvédkórházért Közhasznú Alapítványt. Adószám: 18094921-1-41

16-18 évesek Pfizer oltásával kapcsolatos információk

2021. máj. 12. 13:04:40

Mielőtt az oltásra érkeznek figyelmesen olvassák el az alábbi információkat.

Részletek

Légi egészségügyi kiürítés szaktanfolyam

2016. november 21., hétfő 12:01

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszéki Csoport szervezésében, az MH Honvédkórház és Védelem-egészségügyi Igazgatóság vezető szakembereinek aktív részvételével sikeresen végrehajtásra került 2016. október 06-07-én az SeSE-TK/2016.II/00249 számú tanfolyama „AIREVAC (MEDEVAC) AE (Aeromedical Evacuation): Légi egészségügyi kiürítés alapelvei, doktrínális háttere és gyakorlati alkalmazása a XXI. század katonai hadműveleteiben és a katasztrófavédelem területén” témakörben.

1609151196

Tíz szakmai célcsoport egészségügyi szakemberei képviseltették magukat a több, mint 60 orvos és egészségügyi szakdolgozó között, akik részt vettek a két napos, írásbeli tesztvizsgával záruló „pontszerző” tanfolyamon, melynek sok év vonatkozásában hiánypótló tematikája felölelte a légi egészségügyi kiürítés teljes spektrumát.
A tanfolyam első napján a katonaorvosok, civil (pl.légimentésben dolgozó) kollégák megismerhették a légimentés, légi egészségügyi kiürítés történeti hátterét, szervezeti struktúrájának kialakulását. Előadások hangzottak el a jelenlegi NATO szabályozásról; a technikai és személyi feltételrendszerre vonatkozóan a doktrinális alapelvektől, a NATO témához kapcsolódó szabványosítási dokumentumain át a gyakorlati megvalósítás kérdéséig, mint ahogy a „Damage Control Surgery” (kármentő, azaz élet-, végtag-, érzékszerv-mentő és megtartó sebészeti megoldások és szempontok) légi egészségügyi vonatkozásai is tárgyalásra kerültek.

1609151196

A második napon a közegészségügyi, járványügyi vonatkozások, a fertőzött beteg szállításának kérdései, a fedélzeti intenzív ellátás lehetőségei és korlátai, valamint a speciális mellkasi, orthopédiai, gyakran kombinált sérülések ellátási, előkészítési és légiszállítási protokolljai kerültek napirendre. A napot a jövő légi kiürítésében is esetleg szerepet játszó, drónokkal történő taktikai légi kiürítés és robottechnológiai lehetőségek ismertetése zárta.
Összességében a résztvevő állomány átfogó képet kapott e fontos katona-egészségügyi képesség helyéről, szerepéről, jövőbeli alkalmazási lehetőségeiről és módszertanáról.
A tanfolyam tematikája okán szorosan kapcsolódik az MH egészségügyi légi kiürítésben résztvevő, messze nem kizárólag egészségügyi szakembereit érintő, közeljövőben „újraindításra” tervezett képzési programjához. A program megvalósulása alapvető feltétele az emberi élet védelmére irányuló, polgári társszervekkel együtt végrehajtandó állami közfeladatok magas szakmai színvonalon, szervezetten és költséghatékonyan történő ellátásának.

Dr. Lengyel Attila orvos ezredes intézetvezető főorvos

Dr. Szabó Sándor András orvos ezredes MH repülő-főszakorvos

KAESZA