Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Küzdelmes csatát vívtak a Honvédkórház orvosai

2019. augusztus 21., szerda 11:43

Több mint 30 órás műtéttel választotta szét a magyar orvoscsapat a fejüknél összenőtt sziámi ikreket Bangladesben, a dakkai katonai kórházban. A végső szétválasztást másfél éves előkészítő-tervező munka előzte meg. 

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ tizenegy egészségügyi szakemberrel, eszközparkkal és egészségügyi szakanyagokkal támogatta a műtétek sikerességét. A műtétsorozatot az „Operation Freedom“névre keresztelték el. A név hűen tükrözi a több mint 100 fő szoros együttműködését, azt a mély hitet, amelyet többek között Dr. Csókay András, az MH Egészségügyi Központ – Honvédkórház idegsebészeti osztályvezető főorvosa is képviselt.

Az orvosok 2019. augusztus 18-án hajnalban tértek haza Magyarországra.

A sziámi ikrek szétválasztása kapcsán Dr. Csókay András, a 30 órás szétválasztó műtétet vezető agysebész, valamint munkatársa, Dr. Hudák István, a Honvédkórház kiváló érsebésze beszámolójukban kitértek a műtétet megelőző hosszas szervezési folyamatokra, valamint az orvoscsapat között kialakult szoros együttműködésre, mely nélkül a műtéteket nem végezhették volna el.

„A sikerhez kellett a szakmai tudás, a szervezés és a hit.”- emelte ki Dr. Hudák István.

1609151980

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, cselekves.org

ESZA