Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

A szakrendelők és szakambulanciák rendelési beosztása továbbra is elérhető a régi, megszokott formában

2021. jan. 21. 11:05:33

Megújult weboldalunk folyamatosan frissül, azonban a kezdeti időszakban, a kereshető telefonkönyv és a rendelési beosztás optimalizálásáig továbbra is elérhető a korábban használt, pdf formátumú táblázat a "Betegellátás-Szakrendelések, ambulanciák időpontok" menüpont alatt.

Részletek

Hozzátartozók tájékoztatása telefonon történő információkéréshez

2020. dec. 28. 14:02:59

Tájékoztatjuk betegeinket és hozzátartozóikat, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt teljes körű látogatási tilalomra való tekintettel, intézményünk megkönnyíti a cselekvőképes állapotban felvett, COVID osztályon fekvő betegek hozzátartozói részére az egészségügyi ellátásában részesülő beteg állapotáról történő telefonos tájékozódást.

Részletek

A látogatási tilalom új szabályai

2021. febr. 2. 12:22:54

A járványügyi adatok alapján, a koronavírus okozta nemzetközi közegészségügyi-járványügyi helyzet miatt 2020. december 8-tól visszavonásig az alábbi részletszabályok mellett van érvényben a látogatási tilalom az intézmény valamennyi fekvő-beteg ellátó osztályán és bentlakásos szolgáltatást nyújtó telephelyein.

Részletek

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Felhívjuk az intézményünkbe érkező betegek hozzátartozói figyelmét arra, hogy a COVID ellátás során a betegutakat átszerveztük, azaz a betegek más osztályokra (COVID, Mátrix osztályok) is kerülhetnek, mielőtt a végleges ellátó osztályra helyeznénk őket.
Az ellátás több szervezési feladatot igényel, ezért kérjük, hogy a beteg intézményünkbe szállításakor mihamarabb vegyék fel a kapcsolatot egymással.

Részletek

Korszerű technológia a szívinfarktusos betegek megmentéséért

2015. február 25., szerda 15:25

A szívinfarktusos betegek túlélési esélyeit nagymértékben segítő transztelefonikus EKG működését sajtótájékoztató keretén belül mutatták be a nyilvánosság számára, az MH EK Honvédkórházban 2015. 02. 24-én.  

Mára Magyarország összes mentőegységét felszerelték a bemutatott TTEKG készülékkel, így az Országos Mentőszolgálat szakszemélyzete a legnehezebben megközelíthető kis településekről is képes jel küldésére a kardiológiai és invazív koronária beavatkozásokat végző ún. PCI (percutan coronaria intervenció) központokba. Ennek eredményeként megfelelő szaktanácsokkal tudják a mentősöket ellátni és segítenek annak megítélésében, hogy mely egészségügyi ellátóhelyre a legcélszerűbb a beteget szállítani – a súlyos esetekben az életmentő beavatkozás elvégzése, a túlélés érdekében.

1609150946

Az Országos Mentőszolgálat által kezdeményezett sajtótájékoztatónak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Kardiológiai Osztálya szolgált helyszínéül, amely a Közép-magyarországi Régió szívkatéteres infarktusellátását végző ügyeleti rendszer fontos eleme, s ahol évente mintegy 1200 szívkatéteres koszorúsér megnyitás történik.


„ A rendszernek köszönhetően a mentőszolgálat és mi is szervezettebben és hatékonyabban tudunk megfelelni ellátási kötelezettségünknek” – mondta a tájékoztató megnyitója során Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnoka, aki fontos előrelépésnek nevezte a rendszer bevezetését és működését.

Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár utalt rá, hogy az esemény egybevág az elmúlt napok egészségüggyel kapcsolatos híreivel, miszerint a kormány által elfogadott hosszútávú egészségügyi stratégia részeként 2020-ig 10%-kal szeretnék csökkenteni a népbetegségek által okozott halálozást – s ezzel több ezer magyar életét kívánják megmenteni. A mentőkbe telepített korszerű TTEKG készülékekkel és a szervezetek, szakemberek együttműködésével 50%-kal csökkenthető a halálozási arány, azaz minden évben 7500 lakos élete megmenthető!

1609150947

A 2013-ban még csak egyes régiókban alkalmazott rendszer mára országos lefedettségű – számolt be Dr. Burány Béla az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. A kardiológus konzulensek a távolból segítik a mentőszolgálat döntéseit, így a betegek már a helyszínen kiváló ellátásban részesülnek, valamint szállításuk a megfelelő intézménybe történhet. Az együttműködést példaértékűnek tartja, s a kezdeményezés mára országos szinten elért eredményeiről tudott beszámolni.

Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor, az MH EK Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa és egyben a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke utalt rá, hogy Magyarországon átlagosan 120 perccel hosszabb a mellkasi fájdalom jelentkezésétől a mentő hívásáig eltelt idő, mint például Ausztriában. Akár órákat veszít a beteg, miközben „minden perc számít, minden perc szívizom-veszteség, minden perc az életet jelentheti! ” A nap minden órájában, ünnepnapokon is lehetőség van a katéteres ellátásra, amelynek szükségességéről így már a mentőautóból azonnali döntés hozható. Egy múlt héten történt konkrét esetről is tett említést, amely során a TTEKG segítségével olyan diagnózist tudtak jelezni a mentőegység számára, amely alapján a beteget a Honvédkórházba szállították, megoperálták, s ezáltal valószínűleg megmentették életét.

A rendszert kifejlesztő IMS (International Medical Services) cég képviselője, Dr. Szabó György kardiológus fontos szempontnak tartja, hogy a drága egészségügyi ellátórendszerbe azokat a betegeket vezessék be, akiknek az ellátása valóban indokolt, s őket egy minél gyorsabb diagnosztikai előszűrőn keresztül külön tudják választani – ezzel segítve az életüket jelentő beavatkozás mielőbbi megkezdését. Világszerte egyedülállónak nevezte, hogy hazánkban országos szinten megvalósult a rendszer bevezetése.

1609150947

A mentőszolgálat által országosan alkalmazott TTEKG készülékeivel és a kardiológiai ellátó intézmények együttműködése által sok emberélet megmenthető. Az Ön feladata ebben, amely egyben a szakemberek fontos üzenete: mellkasi fájdalom esetén azonnal hívjon mentőt!
KAESZA