Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Látogatási tilalom az MH EK összes telephelyén 2021. november 1-jétől visszavonásig!

Részletek

Információk a kampányoltási hétről

2020. dec. 17. 15:00:28

Az MH Egészségügyi Központ Róbert Károly körúti székhelyén november 22-28-a között is várjuk az oltásra érkezőket. Az oltási akcióhéten előzetes regisztráció és időpont nélkül is érkezhetnek azok, akik az első, második vagy akár a harmadik oltást meg szeretnék kapni.

Részletek

COVID-19 vonal hozzátartozók részére

2021. nov. 17. 16:07:01

COVID-19 információs vonalak kerültek kialakításra az MH Egészségügyi Központban ápolt, koronavírussal fertőzött betegek hozzátartozóinak tájékoztatása érdekében. Kérjük, hogy a pontos információk megismerése miatt kattintsanak a "Részletek" gombra.

Részletek

Katona-egészségügy a Sámán hadműveletben

Fotó: Dr. Toperczer István alezredes | 

2021. augusztus 26-án hajnalban befejeződött a Magyar Honvédség afganisztáni mentőakciója, amely során 540 főt menekítettek ki az országból. A hadművelet sikeréhez a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ katonái személyes jelenlétükkel és szakértelmükkel járultak hozzá.

A fegyveres katonákkal együtt, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet tagjai is a mentőcsapat szerves részeként indultak a műveleti területre. A biztosítást végző csoport tagjai között találunk orvost, mentőtisztet illetve egészségügyi dolgozót is, akiknek feladatköre kiterjedt egyrészt a kinetikus erők sürgősségi ellátásának biztosítására mind Kabulban, mind az üzbegisztáni reptéren, másrészt a civilek viszonylatában - amennyiben orvosi beavatkozás vált volna szükségessé - az ő ellátásukra is. A kabuli reptérről történő evakuációt követően a kimentett személyek azonnali ellátásban részesültek, majd folyamatos felügyelet és tájékoztatás mellett átszállításra kerültek Üzbegisztánba. A koronavírus világjárvány miatt, kiemelt prioritásként kezelték a járványügyi szabályok betartását és betartatását mindenkivel, aki a gép fedélzetére lépett.

A célfeladat jellegéből adódóan, katonáinknak a kihívás nagyságából és összetettségéből eredő intenzív nyomásnak kitéve kellett az adott körülmények közt adható legmagasabb színvonalú ellátást biztosítaniuk honfitársainknak és az afgán együttműködőinknek, amelyet – az eredményeket látva kijelenthetjük - maradéktalanul teljesítettek.

A hadművelet a Magyar Honvédség első és eddig egyetlen, nem katonák kimenekítését célzó, történelmi jelentőségű eseménye volt. Ez a szerepvállalás kiváló lehetőség volt a tapasztalatgyűjtésre az egészségügyi ellátás és biztosítás személyi és technikai körülményeire vonatkozóan, egy jövőbeni feladat végrehajtása esetén. 

ESZA  KA