Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét honvédkórházi fórumot szervezett a Balassi Egyesület

2017. április 18., kedd 16:54

A Balassi Bajtársi Egyesület és a Budapesti Nyugállományú Klub tagjai időskori betegségek témájú egészségügyi fórumon vettek részt az MH EK Honvédkórházban, 2017. április 5-én.

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a Budapesti Nyugállományú Klubbal együttműködésben, 2010. év novemberétől negyedévente szervez egészségügyi fórumot az MH EK Honvédkórház közreműködésével. Az áprilisban megtartott orvosi fórum a 26. alkalom volt a sorban.

Immár második alkalommal, Dr. Komócsin Márta orvos alezredest, a Budakeszin működő MH EK Honvédkórház II. Krónikus Utókezelési Osztályának osztályvezető főorvosát hallgathatták meg, aki előadásában az időskor általános egészségügyi problémáira fókuszált – tekintettel az egyesület és a klub tagjainak éltes korára.
1609151279
Komócsin főorvos asszony felhívta a figyelmet, hogy a mai civilizált világunkban az életkor megnőtt, de nem növekedett ezzel arányosan az egészségben eltöltött évek száma. Emiatt is szükséges az orvoslásnak felelősséggel foglalkoznia ezzel a korosztállyal. Az egészségügyi fórumon részt vett több mint 50 fős hallgatóságnak újszerű volt az előadáson felvázolt legújabb-kori kronológiai és biológiai kor összefüggések bemutatása, amely szerint az 50–60 év közötti korosztály az áthajlás korba lett sorolva, 60–75 év közöttiek az idősödés korába, s csak ezután számítódik a 75–90 évek között az időskor, majd az aggkor.

Ez előadás során elhangzott, hogy a biológiai életkor függ az egészségtől, a testi erőnléttől, a szellemi frissességtől, a külső megjelenéstől (bőr, haj, szőrzet, testtartás, járás), valamint az érzékszervek állapotától (látás, hallás, szaglás, ízlelés), s nem utolsó sorban a belső szervek (szív, légzés, emésztés, kiválasztás, mozgás) állapotától. Az öregedés folyamatában vannak élettani változások is, mert – az évek múlásával – változik az embernél az alkalmazkodási képesség, az izomerő, a fájdalom-küszöb, a vérnyomás, valamint a szervezet reprodukciós képessége is. De minden nap történik valami, amiért újra érdemes élni és küzdeni, nem csupán fiatalon, de idős korban is.

Érdeklődéssel figyelték főorvos asszony előadása során a Budapest határában, az MH EK III. telephelyeként működő Utókezelési Osztály tevékenységéről és az ottani életlehetőségekről elhangzottakat. Örömmel hallgatták, hogy nem csak az ott elhelyezett személyek gyógyszerezéséről, egészségi állapotuk megőrzéséről és ápolásáról, hanem az ottani életük során helyben bekövetkező ünnepeikkel is törődnek. Legyen az Karácsony, Húsvét vagy más ünnep – amelyek lebonyolításában és anyagi finanszírozásában az alapítványi kapcsolataik nagy a segítségükre vannak.
1609151279
Megtudhatták azt is, a betegfelvétel az igényjogosultaknak – kivizsgált állapotban – előjegyzés alapján történik. Az ott tartózkodás pedig általában 3–6 hónapos időintervallum lehet. Ezt követően a további ápolást, gondozást kérelmezni kell. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka engedélye után az ellátás (a jogszabályoknak megfelelően) fizetőssé válik, melynek összege 800, – Ft naponta.

Az előadásból kiderült, hogy – a rendelkezésre álló orvosi teamen felül – 25 betegenként egy nővérrel és egy segédápolóval tudják megoldani az igen felelősségteljes gondozási és ápolási feladataikat.

Az előadás végén Dr. Komócsin Márta mindenkinek érdemben válaszolt a hozzá feltett kérdésekre.

(Forrás: Vámosi János, Balassi Bajtársi Egyesület elnökségi tag)
ESZA