Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Látogatási tilalom az MH EK összes telephelyén 2021. november 1-jétől visszavonásig!

Részletek

COVID-19 vonal hozzátartozók részére

2021. nov. 17. 16:07:01

COVID-19 információs vonalak kerültek kialakításra az MH Egészségügyi Központban ápolt, koronavírussal fertőzött betegek hozzátartozóinak tájékoztatása érdekében. Kérjük, hogy a pontos információk megismerése miatt kattintsanak a "Részletek" gombra.

Részletek

Hasznosított csatorna-hő biztosítja a kórház hűtését-fűtését

Egy új innovatív projekt keretei között valósult meg az MH Egészségügyi Központ fűtés- hűtés-kiegészítő rendszere, amely a Róbert Károly körút alatt húzódó szennyvíz csatorna hőjét hasznosítja.A beruházás a HM EI ZRt. és Honvédelmi Minisztérium együttműködésében összesen 734 millió forintból jött létre és működtetésével éves szinten, 102 millió forint takarítható meg.A hőközpont ünnepélyes átadását 2014. október 7-én tartották.

A rendszer egyik legfontosabb előnye, hogy a hőszivattyúval kinyert energia a ma elterjedt megoldásoknál kevésbé terheli a környezetét, ugyanis a szennyvíz közel állandó kedvező hőmérséklete miatt, az egyik leghatékonyabb hőforrás, amely hőszivattyús hűtés-fűtési rendszerekkel hasznosítható.

1609150887

Az átadó ünnepségen az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, Szabó István vezérőrnagy a megvalósítás egyik legfontosabb részeként említette a környezet megóvása érdekében tett szándékot, az újrahasznosítás fontosságát és az ország egyik legnagyobb kórházának energia függőségének csökkenését, ugyanis a hő központ a Honvédkórház fűtésének harminc százalékát biztosítja.
1609150887

Tarlós István Budapest főpolgármestere a főváros érdemét emelte ki: „Budapest ismét bemutat valami újat, amire az egész ország büszke lehet, a főváros szerepe nem behelyettesíthető. Egy új dologról beszélünk, amely innovatív és takarékos. ”

Pálinkás József az Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos beszédében megerősítette, hogy a hivatal célja, hogy a hasonló magyar fejlesztések, ötletek Magyarországon valósuljanak meg, magyar intézmények legyenek a haszonélvezőik.
1609150887

Az átadó részeként Tarlós István főpolgármester és Móró Lajos a HM EI ZRt vezérigazgatója átadta a csatornahő-hasznosító üzem jelképes kulcsát Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere és Szabó István vezérőrnagy részére.
1609150887

Hende Csaba záróbeszédében úgy fogalmazott: „Ez az intézmény a főváros és az ország kritikus infrastruktúráinak egyik nagyon fontos eleme, hiszen a Honvédkórháznak, bármiféle vészhelyzet esetén olyan speciális feladatai vannak, amelyet más kórház nem tud átvenni. Ezért fontos megteremteni az energia felhasználási hátterét. ”
1609150887

A technológia telepítésének és működtetésének a következő előnyeivel lehet számolni:

-a szennyvíz közel állandó hőmérséklete miatt az egyik leghatékonyabb hőszivattyús hűtés-fűtési rendszer
-hűtés-fűtés üzemmódban egyaránt működtethető,
-zárt rendszerben működik, nem keletkezik szagszennyezés a környezetben és veszélyes hulladék a helyszínen,
-gyorsan kivitelezhető a technológia,
-a technológia működésének várható élettartama legalább 18 év, de igény szerint egyes gépegységek közben is megújíthatók, lecserélhetők,
-a működést szoftveres felügyelet követi nyomon, kidolgozott a karbantartási metodika és ciklus, emellett a vezérlő komputer figyelmeztet is a teendőkre (a távfelügyelet része),
-az egyedi kialakítású fődarabok (szennyvízszűrő, hőcserélő, tárolótartályok) magyarországi gyártásúak.

A 2013. szeptemberében indult beruházás a megújuló energia hasznosítására szakosodott Thermowatt kft kivitelezésében került lebonyolításra.

1609150888

Fotó: honvedelem.hu

Legfrissebb hírek
    Honvédkórházért Közhasznú Alapítvány
    1%_felhívás
    ESZA  KA