Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

Hasznosított csatorna-hő biztosítja a kórház hűtését-fűtését

Egy új innovatív projekt keretei között valósult meg az MH Egészségügyi Központ fűtés- hűtés-kiegészítő rendszere, amely a Róbert Károly körút alatt húzódó szennyvíz csatorna hőjét hasznosítja.A beruházás a HM EI ZRt. és Honvédelmi Minisztérium együttműködésében összesen 734 millió forintból jött létre és működtetésével éves szinten, 102 millió forint takarítható meg.A hőközpont ünnepélyes átadását 2014. október 7-én tartották.

A rendszer egyik legfontosabb előnye, hogy a hőszivattyúval kinyert energia a ma elterjedt megoldásoknál kevésbé terheli a környezetét, ugyanis a szennyvíz közel állandó kedvező hőmérséklete miatt, az egyik leghatékonyabb hőforrás, amely hőszivattyús hűtés-fűtési rendszerekkel hasznosítható.

1609150887

Az átadó ünnepségen az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, Szabó István vezérőrnagy a megvalósítás egyik legfontosabb részeként említette a környezet megóvása érdekében tett szándékot, az újrahasznosítás fontosságát és az ország egyik legnagyobb kórházának energia függőségének csökkenését, ugyanis a hő központ a Honvédkórház fűtésének harminc százalékát biztosítja.
1609150887

Tarlós István Budapest főpolgármestere a főváros érdemét emelte ki: „Budapest ismét bemutat valami újat, amire az egész ország büszke lehet, a főváros szerepe nem behelyettesíthető. Egy új dologról beszélünk, amely innovatív és takarékos. ”

Pálinkás József az Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos beszédében megerősítette, hogy a hivatal célja, hogy a hasonló magyar fejlesztések, ötletek Magyarországon valósuljanak meg, magyar intézmények legyenek a haszonélvezőik.
1609150887

Az átadó részeként Tarlós István főpolgármester és Móró Lajos a HM EI ZRt vezérigazgatója átadta a csatornahő-hasznosító üzem jelképes kulcsát Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere és Szabó István vezérőrnagy részére.
1609150887

Hende Csaba záróbeszédében úgy fogalmazott: „Ez az intézmény a főváros és az ország kritikus infrastruktúráinak egyik nagyon fontos eleme, hiszen a Honvédkórháznak, bármiféle vészhelyzet esetén olyan speciális feladatai vannak, amelyet más kórház nem tud átvenni. Ezért fontos megteremteni az energia felhasználási hátterét. ”
1609150887

A technológia telepítésének és működtetésének a következő előnyeivel lehet számolni:

-a szennyvíz közel állandó hőmérséklete miatt az egyik leghatékonyabb hőszivattyús hűtés-fűtési rendszer
-hűtés-fűtés üzemmódban egyaránt működtethető,
-zárt rendszerben működik, nem keletkezik szagszennyezés a környezetben és veszélyes hulladék a helyszínen,
-gyorsan kivitelezhető a technológia,
-a technológia működésének várható élettartama legalább 18 év, de igény szerint egyes gépegységek közben is megújíthatók, lecserélhetők,
-a működést szoftveres felügyelet követi nyomon, kidolgozott a karbantartási metodika és ciklus, emellett a vezérlő komputer figyelmeztet is a teendőkre (a távfelügyelet része),
-az egyedi kialakítású fődarabok (szennyvízszűrő, hőcserélő, tárolótartályok) magyarországi gyártásúak.

A 2013. szeptemberében indult beruházás a megújuló energia hasznosítására szakosodott Thermowatt kft kivitelezésében került lebonyolításra.

1609150888

Fotó: honvedelem.hu

KAESZA