Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

A szakrendelők és szakambulanciák rendelési beosztása továbbra is elérhető a régi, megszokott formában

2021. jan. 21. 11:05:33

Megújult weboldalunk folyamatosan frissül, azonban a kezdeti időszakban, a kereshető telefonkönyv és a rendelési beosztás optimalizálásáig továbbra is elérhető a korábban használt, pdf formátumú táblázat a "Betegellátás-Szakrendelések, ambulanciák időpontok" menüpont alatt.

Részletek

Hozzátartozók tájékoztatása telefonon történő információkéréshez

2020. dec. 28. 14:02:59

Tájékoztatjuk betegeinket és hozzátartozóikat, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt teljes körű látogatási tilalomra való tekintettel, intézményünk megkönnyíti a cselekvőképes állapotban felvett, COVID osztályon fekvő betegek hozzátartozói részére az egészségügyi ellátásában részesülő beteg állapotáról történő telefonos tájékozódást.

Részletek

A látogatási tilalom új szabályai

2021. febr. 2. 12:22:54

A járványügyi adatok alapján, a koronavírus okozta nemzetközi közegészségügyi-járványügyi helyzet miatt 2020. december 8-tól visszavonásig az alábbi részletszabályok mellett van érvényben a látogatási tilalom az intézmény valamennyi fekvő-beteg ellátó osztályán és bentlakásos szolgáltatást nyújtó telephelyein.

Részletek

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Felhívjuk az intézményünkbe érkező betegek hozzátartozói figyelmét arra, hogy a COVID ellátás során a betegutakat átszerveztük, azaz a betegek más osztályokra (COVID, Mátrix osztályok) is kerülhetnek, mielőtt a végleges ellátó osztályra helyeznénk őket.
Az ellátás több szervezési feladatot igényel, ezért kérjük, hogy a beteg intézményünkbe szállításakor mihamarabb vegyék fel a kapcsolatot egymással.

Részletek

Háromezer műtét évente

2017. március 22., szerda 8:32

Sokéves tapasztalat, nemzetközileg elfogadott eszközpark és technológiai háttér - ezzel találkozhat a beteg, ha a Honvédkórház Fül-orr-gége és Fej-nyaksebészeti Osztályára kell befeküdnie gyógyulni. A honvedelem.hu hírportál dr. Helfferich Frigyes orvos ezredessel, osztályvezető főorvossal beszélgetett.

1609151260

Elsőre nem is gondolná az ember, hogy életében legtöbbször olyan betegségekkel kell orvoshoz fordulnia, amelyek a fül-orr-gégész orvosok szakterületéhez tartoznak. Pedig így van, hiszen ki nem volt még életében náthás, influenzás, vagy egyéb más, felső légúti „nyavalyától” napokig „kiütve”?

Szomorú világelsőség

Persze a Honvédkórház Fül-orr-gége és Fej-nyaksebészeti Osztályán általában nem ezekkel, a szakmailag „egyszerűnek” minősített betegségekkel találkoznak a legtöbbször az orvosok (már csak azért sem, mert az ilyen tünetekkel érkező betegekkel a szakrendelőkben és nem a fekvőbeteg-osztályokon foglalkoznak a szakemberek), hanem gyakran bonyolult, komplikált, nem egyszer életveszélyes esetekkel. Dr. Helfferich Frigyes orvos ezredes, osztályvezető főorvos elárulja: a kórház Podmaniczky utcai telephelyén található osztály profiljából eredően elsősorban úgynevezett nagyműtétes és tumoros betegek gyógyulnak a 40 aktív ágy valamelyikén. Amivel egyébként az intézmény egyik legnagyobb osztályának számítanak.

1609151260

Az osztály profiljába beletartoznak a szokásos fül-orr-gégészeti betegségek. Fülészetben nagyon sok krónikus középfülgyulladást, valamint hallásjavító műtétet végzünk. Az orral kapcsolatban számos orrpolippal összefüggő beavatkozást hajtunk végre. Természetesen endoszkóppal, hiszen ez ma már alapvető elvárás” – mondja a főorvos, hozzátéve: kiemelkedően jó az együttműködésük a Honvédkórház idegsebészeti osztályával, így az ott dolgozó szakorvosokkal együttműködésben számos koponyalapi tumor operációt is végeznek, ami ritkaságszámba megy Magyarországon. Emellett rengeteg pajzsmirigy-betegséggel kapcsolatos műtétet is elvégeznek az osztályon; tavaly egészen pontosan 64 ilyen operációjuk volt. Az elmúlt évben egyébként összesen háromezernél is több műtétet végeztek az osztályon, ami napi 6–8 beavatkozást jelent.

Sajnos hazánk világelső a száj-garati és az algarati rákokban. Borzalmasan rossz adatok látnak napvilágot évről évre. Mindez a dohányzásnak, az alkoholizmusnak és a rossz szájhigiéniának köszönhető. Tény ugyanis, hogy száj-garati rákot leggyakrabban az alacsony társadalmi szintekről származó, jellemzően dohányos és alkoholt fogyasztó betegek kaptak, akiknek a szájhigiéniájuk is katasztrofális” – hangsúlyozza dr. Helfferich Frigyes.

1609151260

A főorvos büszke arra, hogy az osztályon dolgozók számára az egyik legfontosabb kérdés a betegbiztonság. Ennek érdekében mindennap 24 órás szakorvosi ügyeletük van, sőt az úgynevezett felvételei napokon – azaz minden harmadik napon – két ügyeletes szakorvos várja a beérkező betegeket. Ezeken a napokon teljes Észak-Pest, azaz körülbelül 800 ezer ember ellátásáért felelnek. A „normál hétköznapokon” pedig a főváros III., IV., és XIII. kerülete – vagyis mintegy félmillió ember – tartozik a területi ellátási körükbe. Mindehhez jön még hozzá az igényjogosultak – azaz a katonák, a rendőrök, a katasztrófavédők és a vasutasok, valamint családtagjaik – köre.

Az első hat helyezett között

A fül-orr-gége szakterület, valamint a fej- és nyaksebészet összevonásával kapcsolatban a főorvos elárulja: manapság mindez már nem annyira egyedi, hanem inkább tendencia, hiszen az egyetemi klinikák mellett számos nagyobb kórház osztályai is ilyen szervezeti felépítés szerint működnek, aminek eredményeként sokkal hatékonyabbak. Talán ennek is köszönhető, hogy a betegforgalmat nézve a Honvédkórház osztálya ott van az országos lista első hat helyezettje között.

E szervezeti felépítésnek köszönhető az is, hogy a pajzsmirigy-sebészetben, illetve az ennek szövődményeként kialakult légúti szűkületek sebészetében óriási tapasztalatokkal rendelkeznek az osztály szakorvosai – emeli ki dr. Helfferich Frigyes orvos ezredes. Utóbbiban például – a szegedi egyetem mellett – a Honvédkórház számít országos centrumnak, azaz az ország minden területéről érkezhetnek ilyen betegségben szenvedők az osztályra.

1609151260

A főorvostól megtudjuk: az emberek jelentős részét érintő pollenallergia is komoly kihívást jelent a fül-orr-gége szakterület orvosainak. „Az allergia civilizációs betegség, azaz minél fejlettebb egy társadalom, minél tisztább és minél jobb színvonalú az egészségügye, annál gyakoribb az allergiás megbetegedés. A kevésbé urbanizált, kevésbé iparosodott társadalmakban viszont sokkal ritkább ez a betegség. Japánban például a népesség 60–70 százaléka küzd az allergia tüneteivel, de Magyarországon is lassan már minden második ember érzékeny a pollenekre” – részletezi az ezredes.

Sokéves tapasztalat, fejlett eszközpark

A főorvos szerint a Honvédkórház Fül-orr-gége és Fej-nyaksebészeti Osztályán „sokéves orvosi tapasztalattal, valamint nemzetközileg elfogadott eszközparkkal és technológiai háttérrel” találkozhatnak a betegek. „Az úgynevezett 3-as progresszivitási szintű kórház osztályaként nagyon ritkán, legfeljebb évente egy-két alkalommal fordul elő, hogy nem tudunk egy beteget kezelni, hanem tovább kell küldenünk” – emeli ki dr. Helfferich Frigyes.

1609151261

Megtudjuk: a létszám tekintetében jól állnak, vagyis az osztályon a „jogszabályok előírásainak megfelelő számú” orvos és ápoló dolgozik. „Ápolóink nagyon sokat dolgoznak, a szívüket, lelküket kiteszik. Ám úgy gondolom, hogy 4–5 ápoló még elkelne, ennek csak a betegek látnák az előnyét” – mondja a főorvos, hozzátéve: sok a fiatal orvos is, akik szakmai tapasztalataikat tudják fejleszteni a szakorvosok segítségével. A kórház Róbert Károly körúti telephelyén található fül-orr-gége szakrendelőben dolgozó orvosok közül is többen átjárnak az osztályra, hogy úgynevezett “kisműtéteket” végezzenek.

Fotó: Rácz Tünde
Forrás: honvedelem.hu/Szűcs László

KAESZA