Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

Főhajtás és megemlékezés

Az első világháborúban elesett katonák sírhelyeit látogatták meg az MH Ludovika Zászlóalj harmad- és negyedévfolyamos honvéd tisztjelöltjei a közelmúltban. Az észak-olaszországi kegyeleti emléktúrán csaknem ötvenen vettek részt. 

1609151046

Az utazás során a honvéd tisztjelöltek megismerték az első világháború eseményeit. Az emlékhelyeket végigjárva fejet hajthattak olyan híres elődök sírjánál, mint a kitűnő pilóta, Ittebei Kiss József.

1609151047
A Prof. Dr. Pintér Lajos MH Egészségügyi Központ miniszteri megbízott, veronai főkonzul segítségével megvalósult emléktúra során megtekintették az Isonzó front legnagyobb állandó kiállítását, a Kobariš Muzej tárlatát, koszorút helyeztek el a redipuglia-fogliano-i temetőben, a visintini magyar kápolnában, valamint a Monte San Michele-n található emlékműnél.

A Caproni Légierő Múzeum a legrégebbi, a repülés témáját bemutató múzeum Olaszországban, ami mindenkit lenyűgözött; ugyanúgy, ahogy az Alpini Múzeum gyűjteménye is. A honvéd tisztjelöltek számára Veronában a San Zeno bazilika, az osztrák-magyar temető, valamint a padovai Scrovegni-kápolna is örök emlék marad.

Az utazás során természetesen Kiss József sírjánál is koszorút helyeztek el a katonák, ahogy Roveretoban illetve Lamonban az emléktábla előtt is lerótták tiszteletüket. Ittebei Kiss József, az „ég lovagja”, kitűnő pilóta, helytállásával, küzdeni akarásával követendő példa az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjei számára.

A honvéd tisztjelöltek szállása Legnagoban, a kaszárnyában volt. A laktanya életébe bekapcsolódva a delegáció részt vett a reggeli zászlófelvonási ceremónián, illetve koszorút helyezett el a katonai szervezet hősi halottjainak emlékművénél.

1609151047
Néhány részlet, az élménybeszámolókból:

„Az utazás számomra legemlékezetesebb momentuma Kiss József emlékhelyének felkeresése volt a Monte Coppolo-n. ”

„Fantasztikus érzés volt azokon a helyeken járni, ahol hajdan őseink harcoltak! Csodálatos környezetben, vendégszerető emberek között töltöttük el ezt a pár napot, amire nagyon sokáig fogunk emlékezni! ”

„Amikor Veronában meghallottuk a szabadidő szót, rögtön tudtuk, hogy az első utunk Júlia erkélyéhez fog vezetni. Óriási embertömegen verekedtük át magunkat, hogy pillantást vethessünk a méltán híres erkélyre, na és persze a szerencsét hozó szoborra. A falon lévő millió szerelmes üzenet látványa és hangulata leírhatatlan élmény volt számunkra. Mikor már azt hittük, hogy ezt az élményt nem lehet tetézni, egy lánykérésnek lehettünk szem- és fültanúi, melyre a válasz boldog örömkönnyek és egy nagy igen volt. Egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk az alatt a fél óra alatt, melyet ott tölthettünk Júlia udvarában. ”

1609151047

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Bodoróczkiné Bazsika Brigitta százados

KAESZA