Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

Élőben közvetítették a szívműtétet

A Magyar Szívsebészeti Társaság 25. jubileumi kongresszusát november 8-10. között tartják Budapesten. A konferencián részt vevő szakembereknek november 9-én, pénteken élőben közvetítettek egy szívműtétet egyenesen az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház műtőjéből.

1609151712
A rendezvény különlegességét az adta, hogy a Honvédkórház műtőjéből két speciális beavatkozást élőben közvetítettek a kongresszus résztvevőinek, akik dr. Szolnoky Jenő szívsebész, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Szív-, Ér- és Mellkassebészeti Osztály vezető főorvosa moderálásával bekapcsolódtak a műtét megfigyelésébe.
1609151712
A szívműtét Magyarországon korábban még nem alkalmazott, legmodernebb szívsebészeti technikák alkalmazásával zajlott. A stroke-megelőző beavatkozás a mellkas megnyitása nélkül, dobogó szíven, teljes egészében videoendoszkóp használatával történt. Ennek során egy speciális, újrapozicionálható endoszkópos klippel dobogó szíven zárták a bal pitvari fülcsét (nyúlványt). Erre olyan betegek esetén van szükség, akik krónikus ritmuszavarban, pitvar-fibrillációban szenvednek, és a stroke elkerülése érdekében egyébként ilyen esetben kötelezően alkalmazandó véralvadásgátló-kezelést egyéb társbetegségeik miatt nem tolerálják.
1609151712
„A kongresszuson a szívsebészeti szakma újdonságairól, eredményeiről számolunk be, emellett magyar és külföldi előadókkal próbáljuk a szakma haladását, fejlődését követni” – ismertette a főorvos. Hozzátette: itt, a kongresszuson biztosítanak egy úgynevezett „wetlab” helyiséget, ahol fiatal sebészek, rezidensek és szakorvosok speciális és nehéz eljárásokat szimulált körülmények között sajátíthatnak el tapasztalt oktatók segítségével.
1609151713
A Magyar Szívsebészeti Társaság 25. jubileumi kongresszusának megnyitóját a rendezvény védnökeként Kun Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka tartotta november 8-án.
Fotó: Szabó Lajos zászlós
Forrás: honvedelem.hu
KAESZA