Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

Életmentés modern körülmények között

Bemutatkozott a Magyar Honvédség életmentő képességeit növelő új, ROLE-1 minősítésű sátorkomplexum. A november 28-án tartott bemutatón jelen volt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és helyettese, dr. Böröndi Gábor altábornagy is.

1609152120

A 2017-ben elindított ROLE-1 szintű sátorkészlet beszerzésének első üteme lezárult, melynek keretén belül 4 darab készlet beszállítása történt meg. Ezt követően 2021-től további hat darab sátorkomplexum érkezik Magyarországra. Noha maga a képesség nem számít újnak, a legmodernebb infrastruktúra nagy változást hoz a Magyar Honvédség egészségügyi ellátásában.

„Ez nem egy új képesség. A NATO-ban megvannak azok a speciális előírások, amiknek mi is megfelelünk. Ennek egyik eleme a ROLE-1 képesség” – fogalmazott dr. Horváth Péter orvos ezredes. Az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi és Stratégiai Tervező Osztály vezetője kérdésünkre válaszolva elmondta: az említett előírások nem szabályozzák, egészen pontosan miként nézzen ki, miből épüljön fel az adott képesség. Mint mondta, az új sátorkomplexumok beszerzésével nem csak felváltják az eddig használt 63M sátrakat, hanem hozzájárulnak a Magyar Honvédség 21. századi új, modern haderővé történő átalakításához is.

1609152120

A november 28-án bemutatott ROLE-1 képesség új sátorkészletei kapcsán dr. Horváth Péter orvos ezredes vázolta, hogy mindez egy komplex egészségügyi rendszer egyik eleme. A katonaegészségügyi ellátás, a sérültek és a sebesültek ellátása ezen a rendszeren alapul. „Az első, amikor a katonák nyújtanak ön- és kölcsönös segítségnyújtást a bajtársaknak, a másik, ahol már megjelennek azok az egészségügyi katonák, akik ellátást biztosítanak és a ROLE-1 a harmadik lépcsője az ellátásnak. Itt már orvosi ellátásban részesítik a betegeket, sérülteket. Ez egy speciális képesség, amihez kell egy fix létesítmény is, ez a ma bemutatott ROLE-1 sátorkészlet” – mondta.

Mobilitásának és könnyű szerkezetének köszönhetően a telepítés negyvenedik percétől kezdve már részlegesen üzemkész, de a teljes kapacitás is mindössze három óra alatt elérhető. Számos más kiemelkedő tulajdonsága mellett említésre méltó, hogy két méteres belmagasságának köszönhetően emeletes ágyakkal is kiegészíthető, ezzel akár duplikálva a befogadóképességet. A beszerzéssel elért képességfejlesztés tehát egy a 21. század elvárásainak megfelelő, gazdaságosan üzemeltethető, modern tábori elhelyezést tesz lehetővé, amely egyben készen áll arra is, hogy adaptálja a jövő egészségügyi technológiáit is.

1609152120

A ROLE-1 képességet demonstráló dinamikus bemutatót, majd azt követően magát a sátorkomplexumot Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, illetve helyettese, dr. Böröndi Gábor altábornagy is megtekintette.

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Snoj Péter

KAESZA