Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

A szakrendelők és szakambulanciák rendelési beosztása továbbra is elérhető a régi, megszokott formában

2021. jan. 21. 11:05:33

Megújult weboldalunk folyamatosan frissül, azonban a kezdeti időszakban, a kereshető telefonkönyv és a rendelési beosztás optimalizálásáig továbbra is elérhető a korábban használt, pdf formátumú táblázat a "Betegellátás-Szakrendelések, ambulanciák időpontok" menüpont alatt.

Részletek

Hozzátartozók tájékoztatása telefonon történő információkéréshez

2020. dec. 28. 14:02:59

Tájékoztatjuk betegeinket és hozzátartozóikat, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt teljes körű látogatási tilalomra való tekintettel, intézményünk megkönnyíti a cselekvőképes állapotban felvett, COVID osztályon fekvő betegek hozzátartozói részére az egészségügyi ellátásában részesülő beteg állapotáról történő telefonos tájékozódást.

Részletek

A látogatási tilalom új szabályai

2021. febr. 2. 12:22:54

A járványügyi adatok alapján, a koronavírus okozta nemzetközi közegészségügyi-járványügyi helyzet miatt 2020. december 8-tól visszavonásig az alábbi részletszabályok mellett van érvényben a látogatási tilalom az intézmény valamennyi fekvő-beteg ellátó osztályán és bentlakásos szolgáltatást nyújtó telephelyein.

Részletek

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Felhívjuk az intézményünkbe érkező betegek hozzátartozói figyelmét arra, hogy a COVID ellátás során a betegutakat átszerveztük, azaz a betegek más osztályokra (COVID, Mátrix osztályok) is kerülhetnek, mielőtt a végleges ellátó osztályra helyeznénk őket.
Az ellátás több szervezési feladatot igényel, ezért kérjük, hogy a beteg intézményünkbe szállításakor mihamarabb vegyék fel a kapcsolatot egymással.

Részletek

Együttműködési megállapodást kötöttek

2018. január 18., csütörtök 10:10

Együttműködési megállapodást kötött az MH Egészségügyi Központ és a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ január 17-én, szerdán Hódmezővásárhelyen.

A Modern Városok Program keretein belül létrejött megállapodás szakmai tartalmát dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója ismertette. Kiemelte: az együttműködéssel szemben komoly elvárásokat fogalmaztak meg, az egyik fő irányvonal, hogy a katonákat érintő szakmai ellátás színvonala növekedjen. A katonai alkalmassági vizsgálatok közül az egyik legfontosabb az egészségügyi alkalmassági vizsgálat megítélése, amelyhez számos szakorvosi vizsgálat szükséges. A vizsgálatok a jövőben helyben, a kórház területén lesznek biztosítva a katonák számára, ezáltal egy gyorsabb, hatékonyabb ellátás válik elérhetővé. A végső minősítés azonban a Magyar Honvédség által kijelölt egészségügyi intézmény feladata lesz továbbra is.
1609151514

A főigazgató elmondta, a hódmezővásárhelyi laktanya tervezett bővítését is figyelembe véve az intézmény járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátását a jelenleginél 10–12 ezerrel több páciens veszi majd igénybe. Hozzátette: ehhez elengedhetetlen a kapacitások fejlesztése, és fontos megemlíteni, hogy a városban működő népegészségügyi program (EVP) prevenciós tevékenységét is bővítenék. Elhangzott: az elmúlt években lezajlott kórházi fejlesztések kiterjedtek az eszközökre és infrastruktúrára is, a kórház ennek következtében alkalmassá vált a katonák és hozzátartozóik ellátása végett kialakuló többletfeladatok ellátására, beleértve a labordiagnosztikát, a patológiát és a radiológiát is. A diagnosztika területén jelentős szakmai igény formálódott az MR-diagnosztika helyben történő elérhetőségére, ennek érdekében kezdeményezik a vizsgálati eszköz beszerzését, illetve a szükséges kapacitás befogadását. Kiemelt pontjai a megállapodásnak a Hódmezővásárhelyen felállítandó középiskolai katonai kollégium növendékeinek egészségügyi ellátása, valamint a Magyar Honvédség által működtetett Önkéntes Tartalékos Rendszer támogatása. Fontos szakmai területként a főigazgató kiemelte a közös képzési és továbbképzési program elindítását, illetve a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíjak megpályázásának lehetőségét a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ szakállománya számára.

1609151514

A Honvédelmi Minisztérium és a honvédelmi miniszter nagyon fontosnak tartja a katonák egészségügyi ellátását – hangsúlyozta Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, hozzátéve: a tömeges migráció következtében kialakult válsághelyzet miatt Hódmezővásárhely nagyon fontos szerepet tölt be, a helyőrségben nagyon sok katona szolgál. A központ és a hódmezővásárhelyi kórház között létrejött megállapodás eredményeként a katonák és hozzátartozóik egészségügyi ellátása a jövőben helyben, gyorsan, költséghatékonyan történhet meg. A vezérőrnagy emlékeztetett arra, hogy az együttműködés rendkívül fontos része a közös tudományos és szakmai munka, amelynek eredményeit a civil és a katonai egészségügy egyaránt hasznosíthatja.

A fentiek mellett a két intézmény összehangolja az egészségügyi válsághelyzetre vonatkozó eljárásrendjét is. Ezen a területen a Honvédkórház országos szinten is élen jár, hiszen az intézményben tavaly novemberben végrehajtott tömegessérült-ellátási gyakorlat bebizonyította, hogy ezzel a kérdéskörrel foglalkozni kell, és szeretnénk egy mintát, egy példát mutatni a többi egészségügyi ellátórendszer számára, hogy egy válsághelyzetet milyen metodika mentén kell kezelni – fűzte hozzá Kun Szabó István vezérőrnagy.

1609151514

Dr. Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára elmondta, az együttműködés egy előremutató gondolkodás eredményeként jöhetett létre. Hangsúlyozta: a minisztérium célja az első pillanattól kezdve az volt, hogy az önkormányzattal szoros együttműködésben fejlessze az intézményt. „Amikor Hódmezővásárhely – a Modern városok program keretében – megalkotta a céljait, valamint az egészségügyi ellátás rendszerét közösen megfogalmaztuk, akkor három fő vezérelv volt az, amit követtünk: együttműködés, közös akarat és a fejlődés” – tette hozzá az államtitkár.

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a hódmezővásárhelyi laktanya szerepe az elmúlt években különösen fontossá vált, hiszen itt települ az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék, valamint innen történik a déli határ védelmének logisztikai irányítása. Az önkormányzat ezért a Modern Városok Programban három területen kérte a dandár fejlesztésének támogatását a magyar kormánytól, mert „a laktanya létszámbővítését és az intézmény infrastrukturális fejlesztését kértük, ezenkívül egy, a szakmai utánpótlást biztosító honvédelmi szakközépiskola létrehozását, valamint azt, hogy a helyi kórház is bekapcsolódjon a honvédség egészségügyi ellátásába” − mondta az alpolgármester.

1609151514
Forrás: honvedelem.hu
Szerző: Antal Ferenc
Fotó: Tóth László
KAESZA