Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

A szakrendelők és szakambulanciák rendelési beosztása továbbra is elérhető a régi, megszokott formában

2021. jan. 21. 11:05:33

Megújult weboldalunk folyamatosan frissül, azonban a kezdeti időszakban, a kereshető telefonkönyv és a rendelési beosztás optimalizálásáig továbbra is elérhető a korábban használt, pdf formátumú táblázat a "Betegellátás-Szakrendelések, ambulanciák időpontok" menüpont alatt.

Részletek

Hozzátartozók tájékoztatása telefonon történő információkéréshez

2020. dec. 28. 14:02:59

Tájékoztatjuk betegeinket és hozzátartozóikat, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt teljes körű látogatási tilalomra való tekintettel, intézményünk megkönnyíti a cselekvőképes állapotban felvett, COVID osztályon fekvő betegek hozzátartozói részére az egészségügyi ellátásában részesülő beteg állapotáról történő telefonos tájékozódást.

Részletek

A látogatási tilalom új szabályai

2021. febr. 2. 12:22:54

A járványügyi adatok alapján, a koronavírus okozta nemzetközi közegészségügyi-járványügyi helyzet miatt 2020. december 8-tól visszavonásig az alábbi részletszabályok mellett van érvényben a látogatási tilalom az intézmény valamennyi fekvő-beteg ellátó osztályán és bentlakásos szolgáltatást nyújtó telephelyein.

Részletek

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Felhívjuk az intézményünkbe érkező betegek hozzátartozói figyelmét arra, hogy a COVID ellátás során a betegutakat átszerveztük, azaz a betegek más osztályokra (COVID, Mátrix osztályok) is kerülhetnek, mielőtt a végleges ellátó osztályra helyeznénk őket.
Az ellátás több szervezési feladatot igényel, ezért kérjük, hogy a beteg intézményünkbe szállításakor mihamarabb vegyék fel a kapcsolatot egymással.

Részletek

Egy osztály két fontos feladat

2017. október 30., hétfő 10:58

Biztosítani a kórház osztályainak a vérző betegek és a műtétek során felmerülő vérigényét, valamint a vércsoportszerológiai vizsgálatokat elvégezni az intézmény két telephelye és a területileg illetékes betegek számára. Ezek a Honvédkórház Transzfuziológiai Diagnosztikai Osztályának legfontosabb feladatai.

1609151431
A Honvédkórház más osztályain megszokott nyüzsgés itt nem tapasztalható: nem ülnek betegek a folyosóra kihelyezett székeken, s a kórtermekből sem hallatszanak ki a máshol megszokott zajok. Mintha egy másik világba cseppentünk volna, pedig a Honvédkórház Transzfuziológiai Diagnosztikai Osztálya ugyanúgy szerves része az intézménynek, mint más részlegek – mondhatni nélküle nem működhetnének az osztályok. Az itt dolgozók azonban másképpen járulnak hozzá a betegek gyógyulásához, mint a sorozatunk korábbi részeiben megismert osztályok munkatársai.
Biztosítják a vérellátást
„Az úgynevezett központi szolgálatokhoz tartozunk, az orvosigazgató közvetlen irányítása alatt” – mondja Halászné dr. Szögi Anikó orvos ezredes, osztályvezető főorvos, hozzátéve: az osztályon végeznek minden olyan tevékenységet, ami a vérkészítmény forgalmazásával és a vércsoportszerológiával kapcsolatos. Egészen pontosan két fő feladatuk van. Az egyik az osztályokon felmerülő vérigény biztosítása. Napi kapcsolatban állnak az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ), onnan kérik meg a napi tervezett és előre nem látható igényekhez szükséges vérkészítményeket.
1609151432
S, hogy mit takar az a kifejezés, vérkészítmény? Aki véradó, az tudja jól, hogy a véradáskor használt négyrészes vérvételi zsák tökéletesen zárt rendszerű. Ebből az egyikbe veszik le a donortól a 450 milliliter vért, a másik háromra pedig már a vér feldolgozásakor van szükség. Centrifugálással ugyanis a vér három alkotórészre választható szét. Felül válik ki a vérplazma – amelyet az alvadási faktorok pótlására lehet használni –, ezt azonnal lefagyasztják, s innentől számítva két évig felhasználható. A középső rétegben találhatók a trombociták és a fehérvérsejtek. A centrifugálás után a legalsó tasakba kerülnek a vörösvérsejtek; ha valaki a köznyelv szerint „vért kap”, akkor ilyen vörösvérsejt-koncentrátumot juttatnak a szervezetébe.

„Vérforgalmunk napi 50–100 egységnyi, ebben a vörösvérsejt-, trombocita készítmények és a vérplazma is benne van. A vörösvérsejt készítményeket és a vérplazmát megigényeljük az OVSZ-től, s napi szinten DEPO készletet biztosítunk az előre látható, valamint az akut helyzetekre” – mondja a főorvos. Hangsúlyozza: a trombocitákkal kapcsolatban kicsit más a helyzet, ezt a készítményt mindig csak akkor tudják megrendelni a vérellátó szolgálattól, ha éppen szükség vanr á.

1609151432
A megigényelt vérkészítményeket a Róbert Károly körúti telephelyen az osztályon található hűtőkben tárolják, míg a Podmaniczky utcai telephelyen egy úgynevezett „vérszobát” működtetnek, s innen vihetik ki a műtétekre a plazmát és a vörösvértest-koncentrátumokat – teszi hozzá az ezredes.
Irányított véradásokat szerveznek

Ehhez a tevékenységhez tartozik az úgynevezett irányított véradások szervezése is – tudjuk meg dr. Szögi Anikótól -, ami azt jelenti, hogy amikor egy előre tervezett műtétre jön egy beteg, akkor a számára szükséges vért ismerőseitől, családtagjaitól, rokonaitól gyűjtik össze. „Ez nagy segítség, mert sajnos elég sokszor van vérhiány. Ezzel a módszerrel pedig kifejezetten egy beteg részére lehet vért adni, biztosítva azt, hogy a tervezett műtétet el lehessen végezni” – emeli ki az ezredes, hozzátéve: az irányított véradás Európa több országában is elterjedt már, s az elmúlt néhány évben Magyarországon is alkalmazzák.

1609151432
A főorvosnő elárulja: mivel napi kapcsolatban állnak az OVSZ-szel, azzal is segítik a vérellátó tevékenységét, hogy rendszeresen, negyedévente szerveznek véradást a kórházban. Ilyenkor nemcsak az intézmény dolgozóit várják, hanem azokat is, akik egészségesnek érzik magukat, és szívesen jelentkeznek önkéntes donornak. Ilyen alkalmanként általában 120–150 egységnyi vért vesznek le a véradóktól.
Vércsoportszerológiai vizsgálatok

A Honvédkórház Transzfuziológiai Diagnosztikai Osztályának másik fő feladata az úgynevezett vércsoportszerológiai vizsgálatok elvégzése. Közérthetőbben fogalmazva ez a vércsoport (A, B, AB, 0), valamint az Rh faktor (+, -) meghatározását, illetve ellenanyagszűrési vizsgálatokat és antigén-meghatározásokat jelent. Naponta az 1-es telephelyen közel 200, a 2-es telephelyen pedig 20–50 ilyen vizsgálatot végeznek.

1609151432
„Mivel ez éves szinten hatalmas mennyiség, mintegy 40 ezer vizsgálat, általában nem kézi módszerrel, hanem automaták segítségével dolgozunk. Csak a soron kívüli, akut esetekben végezzük el ezeket a vizsgálatokat a hagyományos kézi módszerrel” – emeli ki dr. Szögi Anikó, akitől megtudjuk azt is, hogy az osztályon két orvos, valamint 14 fős szakszemélyzet – asszisztensek, egészségügyi kisegítő és adminisztrátor – dolgozik. Sajnos nehezíti a munkájukat a két telephely, de bíznak benne, hogy az Egészséges Budapestért Program részeként beígért telephely-összevonás megvalósul, így még a jelenleginél is hatékonyabban tudják majd végezni munkájukat.

Dr. Szögi Anikó orvos ezredes összegzésként elmondja: a Honvédkórház életét jelentősen megkönnyíti, hogy van egy saját, II. progresszivitási szinttel rendelkező Transzfuziológiai Osztálya, amely a nap 24 órájában kielégíti az osztályok igényeit és a betegek gyógyulását segíti.

1609151432

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Szűcs László

Fotó: a szerző felvétele
KAESZA