Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Látogatási tilalom az MH EK összes telephelyén 2021. november 1-jétől visszavonásig!

Részletek

COVID-19 vonal hozzátartozók részére

2021. nov. 17. 16:07:01

COVID-19 információs vonalak kerültek kialakításra az MH Egészségügyi Központban ápolt, koronavírussal fertőzött betegek hozzátartozóinak tájékoztatása érdekében. Kérjük, hogy a pontos információk megismerése miatt kattintsanak a "Részletek" gombra.

Részletek

Egy éjszaka – két életmentő műtét a Honvédkórház Érsebészetén

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ, Dévényi Veronika | 

Két, szokatlanul hasonló műtéti beavatkozást hajtottak végre egy éjszakai ügyelet során az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Szív-, Ér-, és Mellkassebészeti Osztályán 2021. november 2-án.

Egy 80 éves férfi beteg hirtelen fellépő hasi fájdalom, valamint ájulás miatt került a Honvédkórház Sürgősségi Centrumába.

A CT vizsgálat jelentős hasi aorta tágulatot, valamint az aorta megrepedésének a jeleit is kimutatta, ezért azonnali, életmentő műtétre volt szükség.

Dr. Barta László, a Szív-, Ér-, és Mellkassebészeti Osztály ügyeletvezető főorvosa, valamint Dr. Nagy Zsófia és Dr. Kollár Lili a műtét során a tágult és átszakadt főverőérszakasz helyére egy műér beültetését végezte el (ú.n. „tubing” műtét). A közel két órás beavatkozást követően a beteg stabil állapotban került a Központi Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályra.

1

Dr. Bartát és csapatát még egy, különösen hasonló esethez riasztották az ügyelet során: egy 81 éves, szintén férfi betegnél a diagnosztikai vizsgálat során hasi főverőér repedést állapítottak meg egy másik intézményben. A diagnózis felállítását követően a férfit azonnal az MH Egészségügyi Központba szállították, ahol hajnalban megkezdődhetett a kockázatos operáció.

A beavatkozás típusa az előző esettel megegyező volt, ahogyan az is, hogy a beteg stabil állapotban került intenzív osztályra.

Az érsebészetben az egyik legmagasabb halálozással járó kórkép a hasi főverőér megrepedése. Sok beteg a diagnózis felállítása előtt, vagy azt követően közvetlenül, még műtét előtt elhalálozik. Emellett a műtét során és közvetlenül azt követően is magasak a halálozási számok.

Az egy éjszaka alatt történt két operáció különlegességét az adja, hogy mindkét esetben idejében került felismerésre a veszély és a betegek a magas színvonalú OMSZ, sürgősségi, érsebészeti és intenzívterápiás ellátásnak köszönhetően túlélték az egyébként halálos kórképet.

A betegek a műtéteket követő néhány napban jó állapotban kerültek a Szív-, Ér-, és Mellkassebészeti Osztályra, ahol jelenleg panaszmentesek és folyamatban van a rehabilitációs kezelésük megtervezése.

2
Legfrissebb hírek
    Honvédkórházért Közhasznú Alapítvány
    1%_felhívás
    ESZA  KA