Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Látogatási tilalom az MH EK összes telephelyén 2021. november 1-jétől visszavonásig!

Részletek

Információk a kampányoltási hétről

2020. dec. 17. 15:00:28

Az MH Egészségügyi Központ Róbert Károly körúti székhelyén november 22-28-a között is várjuk az oltásra érkezőket. Az oltási akcióhéten előzetes regisztráció és időpont nélkül is érkezhetnek azok, akik az első, második vagy akár a harmadik oltást meg szeretnék kapni.

Részletek

COVID-19 vonal hozzátartozók részére

2021. nov. 17. 16:07:01

COVID-19 információs vonalak kerültek kialakításra az MH Egészségügyi Központban ápolt, koronavírussal fertőzött betegek hozzátartozóinak tájékoztatása érdekében. Kérjük, hogy a pontos információk megismerése miatt kattintsanak a "Részletek" gombra.

Részletek

Egészségügyi szakharcászat

Szerző: MH Egészségügyi Központ | 

2021. augusztus elején az MH EK debreceni és a hódmezővásárhelyi helyőrségek egészségügyi állománya – mintegy 40 fővel – szakharcászati foglalkozáson vett részt a hajdúhadházi gyakorlótéren. A gyakorlat célja az volt, hogy a katonák elsajátíthassák, miként lássanak el sérülteket, az úgynevezett ROLE-1 szintű ellátó állomáson.

Harctéri körülmények között - a lövész alegységek felépítéséből adódóan - az ellátás első része már azon a helyszínen megtörténik, ahol az adott raj, illetve szakasz védelmi állásai vannak. Amennyiben a sérülés súlyos vagy életveszélyes, a katona kimentésére egy páncélos sebesültszállító jármű érkezik, amely hat percen belül képes stabilizálni az állapotát és a helyszínről a sebesült gyűjtő helyszínre távozni vele.

MH_EK_5DD_Szakharc-21

A sebesült - a gyűjtőponton történő vizsgálatot követően - átszállításra kerül egy tábori ellátóhelyre, amely már magasabb szintű ellátás nyújtására képes. Itt lehetőség nyílik gépi lélegeztetésre, illetve orvosi és mentőtiszti kompetenciának megfelelő gyógyszeres kezelésére. Az ellátópont személyi és technikai állományába tartozik egy sérült átvevő és osztályozó pont, ahonnan a sérültek további ellátás céljából kerülnek a ROLE-1 sátorkomplexumba. A komplexum két traumás ellátó helyet és egy fektetőt foglal magába. A sátorban dolgozók munkáját a ROLE-1 parancsnoka és a vezető asszisztens koordinálja.

Az ellátást követően, az érintett már stabil állapotban szállítható légi és földi úton a ROLE-2 szintig, ahol komplexebb eljárások keretében lehet kezelni a sebesültet.

Fotó: Somogy András tőrm.

ESZA  KA