Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

A látogatási tilalom új szabályai

2021. febr. 2. 12:22:54

A járványügyi adatok alapján, a koronavírus okozta nemzetközi közegészségügyi-járványügyi helyzet miatt 2020. december 8-tól visszavonásig az alábbi részletszabályok mellett van érvényben a látogatási tilalom az intézmény valamennyi fekvő-beteg ellátó osztályán és bentlakásos szolgáltatást nyújtó telephelyein.

Részletek

Csomagátadás a látogatási tilalom idején

2021. márc. 7. 16:52:25

A jelenleg érvényben lévő látogatási tilalom alatt a bent fekvő betegeink saját biztonságuk érdekében nem találkozhatnak hozzátartozóikkal, de fontosnak tartjuk, hogy itt tartózkodásuk ideje alatt is megkaphassák szükséges csomagjaikat szeretteiktől.

Részletek

FONTOS tájékoztató az oltásra érkező pedagógusoknak!

2021. ápr. 1. 12:26:03

Kérjük Önöket, hogy a hétvégi oltás során azért, hogy a kórházon belül a megfelelő védőtávolságokat tudják tartani az alábbi szabályokat tartsák be:

Részletek

Beültették a századik kapszula-pacemakert a Honvédkórházban

Szerző: honvedelem.hu | Fotó: Rácz Tünde |  2021. március 20., szombat 15:24

A Honvédkórházban elvégezték a századik Micra pacemaker beültetését március 18-án, csütörtökön. A műtét részleteiről dr. Duray Gábort, az MH Egészségügyi Központ Kardiológiai Osztály főorvosát kérdeztük.

RT1_6194

A Micra pacemaker, más néven kapszula vagy törpe pacemaker mérete a hagyományos szívritmus-szabályozó készülék körülbelül egy tizedének felel meg. „A méreteit tekintve egy köbcentis, két grammos készülékről van szó, amelyet teljes egészében beültetnek a szívbe” – mondta dr. Duray Gábor, az MH Egészségügyi Központ főorvosa, aki arról is beszélt, mi a különbség a korábbi típusok és a Micra pacemaker között.

„A hagyományos pacemaker esetében általában a bal váll alatt ejtünk egy közel hat centiméteres vágást, majd onnan a vénán keresztül bejuttatunk a szívbe egy gyufásskatulya méretű dobozt. Ez az úgynevezett pacemaker telep, melyből egy vagy kettő, ritkán három elektróda vezet a szívig. Ezek elektromos jeleket közvetítenek a készülék és a szív között. Ez alapján tudja a pacemaker azt, hogy milyen gyorsan ver a szív, és amennyiben a kelleténél lassabban, akkor elektromos ingerekkel gyorsabb mozgásra készteti. Az új típusú kapszulapacemaker behelyezése a korábbi változatoknál jóval egyszerűbb. A Micra pacemaker csupán egy egységből áll, nincs hozzá sem elektróda, sem nagyobb méretű telep. Ezt a combtő nagyvénáját megszúrva, katéteren keresztül vezetjük be a szív jobb kamrájába, ahol rögzítjük. Ezt követően ellenőrizzük, hogy képes-e ugyanazt a funkciót ellátni, mint a hagyományos pacemaker, tehát észleli-e a szív elektromos működését, képes-e apró ingerekkel dobogtatni a szívet. Amennyiben igen, akkor a katétert eltávolítjuk, az eszköz pedig a szívben marad” – mondta.

TUN_5539

A főorvos hozzátette azt is, hogy milyen esetben van szükség pacemakerre. „Szívritmus-szabályozó készülékre akkor van szükség, ha a szív valamilyen okból túl lassan ver, esetleg alkalmanként kihagy, akár normális, illetve gyorsabb szívverés mellett is. Ha jelentős mértékben lelassul vagy esetleg több másodpercig leáll a szívműködés, az komoly rosszullétet, fáradtságot, gyengeséget, erős megszédülést vagy akár eszméletvesztést, sőt halált is okozhat. Ilyen esetekben lehet szükséges pacemaker beültetése, amely észleli, ha a megfelelő frekvencia alá csökkenne a szívfrekvencia. Abban az esetben, ha a szív ennél lassabban verne, elektromos ingerek segítségével tartja működésben” – avatott be.

Micra pacemakert 2014. február 12. óta használnak Magyarországon. 2015-ig hazánk világelső volt az ilyen típusú szívritmus-szabályozók beültetésében. „Egy év alatt több, mint ötven embert műtöttünk” - árulta el a főorvos. A századik műtéten egy 80 éves férfi esett át, aki több, mint harminc éve pacemaker kezelés alatt áll, valamint súlyos vesebetegséggel él. A műtét a kockázatok ellenére kiválóan sikerült, a páciens jó állapotban van.

„A pacemaker-terápia alapvetően kis kockázattal kivitelezhető. Magyarországon évente közel ötezer ember kap szívritmus-szabályozó készüléket vagy defibrillátort. Szerencsére ritka eset, hogy begyullad a készülék területe, de sajnos előfordul. Vannak olyan betegségek, mint például a cukorbetegség, a veseelégtelenség, vagy egyéb immunológiai betegségek, amelyek fennállásakor könnyebben elfertőződik egy seb. A másik kockázati tényező, ha többször cseréljük a készüléket, ilyenkor ugyanis megemelkedhet a fertőzés veszélye. A századik műtéten átesett férfi évtizedek óta áll pacemaker kezelés alatt, amelyet korábban több alkalommal ki kellett cserélni. A legutóbbi eset után begyulladt az a terület, ahová a készülék be volt ültetve. Emiatt folyamatosan kisebesedett, így a korábbi pacemakert el kellett távolítani. A férfi folyamatos vesepótló kezelése miatt szintén magas volt az ismételt fertőzés kockázata. A régi pacemaker eltávolítása nem veszélytelen beavatkozás, de tökéletesen sikerült. Ezt követően megkapta a törpepacemakert, jó állapotban van” – mondta dr. Duray Gábor.

RT1_6592

A COVID-19 okozta járványügyi helyzet alatt sem álltak le az életmentő műtétek. A főorvos elmondta: nyugodtabban dolgoznak, amióta az egészségügyi személyzet jelentős százaléka megkapta a védőoltást. „Ennek fényében is oda kell figyelni arra, hogy az oltással nem rendelkezők se kapják el a fertőzést, és sem mi, sem pedig a páciensek véletlenül se fertőzzünk meg másokat. Emiatt minden műtétre váró beteg esetében tesztelik, hogy fennáll-e koronavírus-fertőzés. Amennyiben nem, akkor a normál osztályra kerül, ha pedig fennáll, akkor az elkülönített COVID-részlegre küldik. Utóbbi esetben úgy végezzük el a beavatkozást, hogy tudjuk, potenciálisan fertőző az illető. Ettől függetlenül egy szívinfarktus vagy egy életet veszélyeztető szívritmuszavar esetén a kardiológiai ellátást ugyanúgy elvégezzük, mint máskor” – hangsúlyozta a főorvos.

Forrás: honvedelem.hu
KAESZA