Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

A szakrendelők és szakambulanciák rendelési beosztása továbbra is elérhető a régi, megszokott formában

2021. jan. 21. 11:05:33

Megújult weboldalunk folyamatosan frissül, azonban a kezdeti időszakban, a kereshető telefonkönyv és a rendelési beosztás optimalizálásáig továbbra is elérhető a korábban használt, pdf formátumú táblázat a "Betegellátás-Szakrendelések, ambulanciák időpontok" menüpont alatt.

Részletek

Hozzátartozók tájékoztatása telefonon történő információkéréshez

2020. dec. 28. 14:02:59

Tájékoztatjuk betegeinket és hozzátartozóikat, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt teljes körű látogatási tilalomra való tekintettel, intézményünk megkönnyíti a cselekvőképes állapotban felvett, COVID osztályon fekvő betegek hozzátartozói részére az egészségügyi ellátásában részesülő beteg állapotáról történő telefonos tájékozódást.

Részletek

A látogatási tilalom új szabályai

2021. febr. 2. 12:22:54

A járványügyi adatok alapján, a koronavírus okozta nemzetközi közegészségügyi-járványügyi helyzet miatt 2020. december 8-tól visszavonásig az alábbi részletszabályok mellett van érvényben a látogatási tilalom az intézmény valamennyi fekvő-beteg ellátó osztályán és bentlakásos szolgáltatást nyújtó telephelyein.

Részletek

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Felhívjuk az intézményünkbe érkező betegek hozzátartozói figyelmét arra, hogy a COVID ellátás során a betegutakat átszerveztük, azaz a betegek más osztályokra (COVID, Mátrix osztályok) is kerülhetnek, mielőtt a végleges ellátó osztályra helyeznénk őket.
Az ellátás több szervezési feladatot igényel, ezért kérjük, hogy a beteg intézményünkbe szállításakor mihamarabb vegyék fel a kapcsolatot egymással.

Részletek

Az ország egyik legmodernebb egészségügyi komplexuma

Bemutatjuk a Honvédkórházat (1. rész)

2017. március 2., csütörtök 8:27

A honvedelem.hu hírportál cikksorozat: Hat telephelyen, évi 75 ezer fekvőbeteg és másfél milliónál is több járóbeteg. Ma kezdődő cikksorozatunkban az ország egyik legnagyobb gyógyító intézményét, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházat mutatjuk be olvasóinknak. „Bemelegítésként” az intézmény orvos-igazgatójával, dr. Tamás Róbert orvos ezredessel beszélgettünk.

Túlzás nélkül állítható, hogy a főváros egyik forgalmas közlekedési csomópontjának közelében található – azaz nemcsak gépjárművel, hanem tömegközlekedéssel is könnyen elérhető – az MH Egészségügyi Központ, az ország egyik legmodernebb egészségügyi komplexuma, amelynek gyógyító feladatait a Honvédkórház látja el – hat telephelyen katona-egészségügyi feladatokkal kiegészítve. A fővárosban fekvőbetegeket a Róbert Károly körúti székhely és a volt pesti MÁV-kórház, látja el, a volt budai MÁV-kórház krónikus utókezelő és rehabilitációs feladatokat végez. A fővároson kívül három rehabilitációs központ tartozik a Honvédkórház szakmai felügyelete alá: Balatonfüreden a Kardiológiai Rehabilitációs Intézet, Hévízen két rehabilitációs intézet működik, ahol a betegek gyógyulását és fizikai képességeik helyreállítását, rehabilitációját segítik.

38 orvosi szakterület

„A Honvédkórház gyógyító tevékenysége két lábon áll. Az egyik a területi ellátási kötelezettségünkből adódóan a polgári lakosság ellátása. Ebbe a körbe tartozik a főváros több kerülete és az észak-magyarországi nagytérség lakosságának jelentős része. A másik láb pedig az úgynevezett igényjogosultak, azaz a MÁV-dolgozók, a katonák, a rendőrök, a tűzoltók, a katasztrófavédelmi szakemberek és a kéményseprők egészségügyi ellátása. Utóbbiak azért, mert ezt a feladatrendszert is a katasztrófavédelem vette át tavaly nyáron” – mondja a Honvédkórház orvos-igazgatója.


1609151242
Dr. Tamás Róbert orvos ezredes

Dr. Tamás Róbert orvos ezredestől megtudjuk azt is, hogy néhány speciális szakterületen – az egyik ilyen például az érsebészet – nemcsak a budapesti lakosok, hanem a főváros vonzáskörzetében lévő településeken élők is az ellátási körükbe tartoznak. Azaz összességében mintegy kétmillió ember ellátásáért felel a kórház. S, ha már a számoknál tartunk, említsük meg azt is, hogy az elmúlt években évente mintegy 75 ezer fekvőbeteg, illetve 1,3–1,5 millió járóbeteg fordult meg az intézmény telephelyein.

„Kevésbé közismert, hogy a kecskeméti Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet betegellátása is a Honvédkórház szakmai irányításával működik. Itt a hagyományos orvosi feladatok mellett elsősorban szűrővizsgálatok és katona alkalmassági vizsgálatok zajlanak, valamint itt végzik a hajózó állomány évenkénti felülvizsgálatát is” – emeli ki az orvos-igazgató, hozzátéve: 38 orvosi szakterület van jelen a Honvédkórházban és jelentős többségük az egészségügyi ellátás legmagasabb szintjét képviseli, ami azt jelenti, hogy egyetemi szintű szakmai színvonalon látják el a betegeket. „Ha a nagyságot nézzük, akkor megyei kórház vagyunk, ha a progresszív szintet, akkor pedig szeretek úgy fogalmazni, hogy a Honvédkórház majdhogynem az ötödik orvosi egyetem” – mondja dr. Tamás Róbert ezredes.


1609151242

Tapasztalt szakemberek, speciális képességek

Az orvos-igazgató szerint jelenleg közel háromezren dolgoznak a Honvédkórházban. Valamennyi orvos és az egészségügyi szakállomány is nagy tapasztalattal bír, a hivatásos katonaként dolgozók többsége számos külföldi missziót megjárt, akik felkészültek a különféle vészhelyzetek kezelésére. „Tavaly január 1-jétől számos budapesti kórházat – köztük a Honvédkórházat – is kijelölték arra, hogy készüljön fel a tömeges sérültellátásra. Lépcsőzetesen 50–100–200 sérült ellátására is képesnek kell lennünk. Szerencsére ez már nem jelentett nekünk újdonságot, hiszen néhány évvel ezelőtt, egy nemzetközi katona-egészségügyi gyakorlat részeként azt modelleztük, hogy miként vagyunk képesek egyszerre 25 sérültet ellátni. A feladatot minden nehézség nélkül, majdhogynem a napi ellátás szintjén meg tudtuk oldani” – meséli az ezredes, majd arról beszél, hogy a kórház Budapest legnagyobb sürgősségi betegellátó centrumával rendelkezik, ahol a fejfájástól kezdve a stroke-on át a politraumatizált esetekig minden előfordulhat, és „egyáltalán nem ritka”, hogy napi 100 fölötti beteget kell ellátniuk. A tavaly karácsonyi és szilveszteri időszakban naponta 150-en keresték fel a „sürgősségit”, de idén januárban, a hideg és a csúszós utak miatt volt olyan nap, hogy 200-nál is több beteget, sérültet láttak el.

Ehhez a képességhez kapcsolódik az is, hogy a kórházba nemcsak mentőautókkal, hanem helikopterekkel is érkezhetnek sérültek, az intézmény ugyanis rendelkezik helikopterleszálló-platformmal, amelyre akár a Magyar Honvédségben rendszeresített Mi-8-as, Mi-17-es forgószárnyasok is le tudnak szállni – ahogy arra volt is példa a már korábban is említett nemzetközi gyakorlat során, illetve 2010-ben, amikor a vörösiszap-katasztrófa sérültjeit katonai helikopterrel szállították be a Honvédkórházba.


1609151242

Dr. Tamás Róbert elárulja azt is, hogy természetesen a Honvédkórház szakemberei is kivették, valamint jelenleg is kiveszik a részüket a határvédelmi feladatokból. Az ideiglenes biztonsági határzár építése során az itteni orvosok és ápolók gondoskodtak a katonák és a rendőrök egészségügyi ellátásáról, s napjainkban is állandó orvosi és szakdolgozói biztosítással végzik feladataikat az egyenruhások az ország déli határánál.

„Az is hagyomány már, hogy a nagy nemzetközi rendezvények egészségügyi biztosítására a Honvédkórházat kérik fel. Így évek óta mi adjuk a Forma 1-es magyar nagydíj, a Red Bull Air Race futam, valamint a Sziget fesztivál egészségügyi hátterét” – emeli ki az orvos-igazgató, hozzátéve: az elmúlt években arra is volt példa, hogy kétoldalú szerződések alapján háborúkban vagy terrorcselekményekben megsérült katonák, illetve civilek egészségügyi ellátását végezték el a Honvédkórházba. Gyógyultak az intézményben kurd katonák, jelenleg ukrán egyenruhások, illetve két egyiptomi robbantásban súlyosan megsérült civil ellátása folyik az intézményben.

Új épület, telephely összevonás

És, hogy mit hoz a jövő? A tavaly ősszel útjára indított Egészséges Budapestért Program az intézményt is érinti. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az észak-pesti egészségügyi centrumnak a Honvédkórházat jelölte ki, ami azt jelenti, hogy jelentős infrastrukturális változások várhatóak. A kórház vezetése azt tervezi, hogy a jelenlegi 2-es telephelyet beköltöztetik a Róbert Károly körúti objektumba. Ennek érdekében egy – szintén helikopter-leszálló platformmal ellátott – új épület megépítése is szükségessé válik, de így az összes gyógyító tevékenységet egy telephelyen tudnák elvégezni, ami jelentős, mintegy egymilliárd forintos költségmegtakarítással is járna. Ezt az összeget pedig műszerek és eszközök vásárlására tudnák fordítani, ezzel is tovább javítva az ellátás színvonalát, illetve megteremtve néhány, jelenleg még hiányzó képességet, például az onkológiai ellátásban a sugárterápia lehetőségét.

1609151242
„A Honvédelmi Minisztérium, mint fenntartó eddig is kiemelt objektumnak tekintette a Honvédkórházat, ami azt jelenti, hogy minden szükséges eszközt beszerezhettünk. Egy részüket pályázati forrásokból, de képesek voltunk megvásárolni. Így például nagyon komoly radiológiai fejlesztések történtek az elmúlt időszakban, de a műtőfelszerelések is a legmodernebbek” – mondja az igazgató, hozzátéve, hogy nemcsak az eszközökről, hanem az itt dolgozókról is igyekeznek gondoskodni. Mind a polgári, mind pedig a katonai állomány számára nagy hangsúlyt fektetnek az életpályamodellre.

Az utóbbi egy-másfél évben változtattak a rezidensi rendszeren is, ösztönözve a Honvédkórházban maradásra a leendő szakorvosokat, ezzel pótolva a nyugdíjba vonuló orvosokat. Ennek a programnak a része az is, hogy a Honvédelmi Minisztérium által a közelmúltban 18 fő (orvostanhallgató, közegészségügyi-járványügyi felügyelő, mentőtiszt, dietetikus) kapott honvédségi ösztöndíjat, képzésének elősegítése érdekében.

„Az egészségügyi szakdolgozók utánpótlásának terén a szervezett orientációs program keretén belül igyekszünk vonzóvá tenni a pályát. Továbbá a szakmai gyakorlati képzések elősegítésére az országban az elsők között rendelkezünk klinikai demonstrációs egységgel. 12 egészségügyi képzést végző intézménnyel együttműködési megállapodást kötöttünk a hallgatóik gyakorlati képzésére és vizsgáztatására” – hangsúlyozza dr. Tamás Róbert orvos ezredes.


Szerző: Szűcs László
Fotó: Dévényi Veronika
honvedelem.hu 2017–02–20 07:39
KAESZA