Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

Az olasz tapasztalatok megosztása – a migráció évszázadában

Dr. Ranieri GUERRA, az Olasz Köztársaság Egészségügyi Minisztérium prevenciós főigazgatója, a két intézmény meghívására 2015. december 1-én bejárás keretében látogatást tett a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben, ezt követően a migrációs és menekültválsággal kapcsolatos közegészségügyi tapasztalatok megosztása céljából sajtónyilvános előadást tartott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban a magyar egészségügyi, közegészségügyi szakemberek számára.

Az előadás megnyitóján beszédet mondott Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnoka, aki felvázolta a migrációs helyzet okán a Magyar Honvédség és kiemelten az MH Egészségügyi Központ érintettségét (létszámban és feladatrendszerben). Dr. Bodnár Attila, Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja a nemzetközi együttműködéseket, valamint a tapasztalatok és a jó gyakorlat megosztását. Majd Prof. Dr. Pintér Lajos, az MH EK miniszteri megbízottja, Verona tiszteletbeli főkonzula Dr. Ranierit bemutatva megosztotta életútjának és munkásságának néhány sarkalatos pontját.

1609151057
Dr. Ranieri Guerra közegészségügyre szakosodott orvosként a világ számos országában praktizált, s széles szakmai tapasztalattal rendelkezik a sürgősségi ellátástól a háborús övezetek orvosi mentési feladatain át a fejlődő országok egészségügyi reformjainak tervezéséig és végrehajtásáig. Az Olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet kutató igazgatói posztját követően Washington DC-ben az Olasz Nagykövetség tudományos attaséjaként tevékenykedett. Jelenleg az Olasz Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának két fő igazgatósága közül a Prevenciós Igazgatóság főigazgatójaként látja el a szakmai feladatokat.

Olaszország számos nagy forgalmú kikötővel és repülőtérrel rendelkezik, amelyekért közegészségügyi szempontból az Egészségügyi Minisztérium Prevenciós Igazgatóság a felelős. A világ minden tájáról érkező, potenciálisan nem megszokott kórokozókat hordozó és esetlegesen halálos fertőző betegségekben szenvedő személyek beutazása és az utóbbi évek migránsáradata kapcsán szerzett tapasztalatok és jó gyakorlat hasznos információkkal szolgál Magyarország döntéshozói és szakemberei számára is, hogy megelőzzék és kezelni tudják súlyos betegségek előfordulását illetve járványos elterjedését.

1609151057

Az olasz szakemberek már 2015-ben is rávilágítottak a World Health Assembly (Világ Egészségügyi Találkozó) többi képviselő nemzete számára, hogy a migráció egészségügyi következményeit enyhíteni kell. Addigra Olaszország már több mint negyed millió – leginkább a Földközi-tengeren át érkező – migráns megmentésében és ellátásában vett részt. 2015 tavaszán jelezték az EU miniszteri találkozóján, hogy a migrációs hullám hamarosan a többi tagországot is eléri.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium 2011-ben elindította az első PHAME projektet, amely a migránsok egészségi állapotával és a bevándorlás egészségügyi ellátó rendszere gyakorolt hatásával foglalkozik. Az akkori előrejelzések közül sok dolog mára beigazolódott. Olaszország nemrégiben a második ilyen programot indította el, miután az első

projekt tapasztalatainak feldolgozása megtörtént, konklúziók és különböző javaslatok összeállításával együtt.

Dr. Guerra egyenesen a migráció évszázadaként említi a századot, amelyben élünk. Mostanra a nagy tömegű népesség áradat nem csupán a tengereken át, hanem a szárazföldön gyalogosan, országhatárokat átszelve érkezik Európába. Az olasz szakemberek szerint a beáramló népesség teljes megállítására nem lesz lehetőségünk, s nem is ez az elsődleges cél, hanem hogy esetleges életveszélytől meg tudjuk menteni őket és elfogadható körülményeket tudjunk biztosítani számukra.

1609151057
A túlnyomórészt Afrikából és a Közel-Keletről érkező menekültek természeti katasztrófák, háborús és élhetetlen körülmények, mint szegénység, éhínség és vízhiány elől vándorolnak el, a túlélés vagy épp a jobb élet reményében.
Mára számos áldozata van a migrációs helyzetnek, s Dr. Guerra szerint a mi felelősségünk, hogy az olasz partokon át érkezők nehéz helyzetét és sebezhetőségét ne fokozzuk diszkriminációval és gondatlansággal, hanyagsággal.

A PHAME2 célja a kialakult helyzet értékelése és a migráció hatásainak felmérése, valamint pártatlan ajánlások megfogalmazása a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, mivel a migráció problémája nem szűnik meg a közeljövőben, és a kérdés kezeléséhez egészségügyi megközelítés szükséges, amelyben az Európai Uniónak kiemelkedő szerepe van.

1609151057
A statisztikák szerint 2015-ben eddig 750 000 migráns és menekült érkezett Európába a további 4 millió mellett, akik Törökországban, Libanonban és Jordániában kerestek menedéket. Közülük 250 ezren a tengeren át érkeztek, azonban különbség kezd kirajzolódni a szárazföldi és tengeri útvonalon érkezők között, mivel az előbbiek többnyire családok és szervezettebb csoportok, míg az utóbbiak egyre gyakrabban magányosan érkeznek, és bűnözői csoportok is beszivárognak közéjük. A férfiak aránya csökken, a nőké és a gyermekeké pedig növekszik, amelynek természetesen egészségügyi vonatkozásai is vannak. Az út során több ezren veszítik életüket, a hivatalos adatok szerint 2015-ben 3000, míg 2014-ben 3500 haláleset történt, de Dr. Guerra becslései szerint a két év összesített statisztikája közelebb van a 10 000-hez.
Szicíliában életbe lépett egy vészhelyzeti terv, amely átértékeli a migránsok egészségügyi segítésének folyamatát. A PHAME2 további célja a megfelelő, határokon átívelő szakpolitikák kidolgozása a menekültek, valamint az európai lakosság egészségügyi kockázatának mérséklése érdekében. Szükséges egy európai akcióterv is, amely megerősíti a
meglévő munkacsoportokat, valamint további befektetéseket eszközöl az egészségügy területén. Az ellátás során fontos a nyelvi és adminisztratív akadályok elhárítása, valamint az információhiányból és kulturális, vallási különbségekből eredő problémák megoldása.
1609151057
Ezekhez kötődően megfelelő ellátási kapacitást, epidemiológiai megfigyelést és immunizációs programot kell kialakítani, különös tekintettel a legsérülékenyebb csoportokra, a nőkre és a gyermekekre, ahol nagy hangsúlyt kell fektetni a szexuális betegségek, a nemi alapú erőszak, a mentális problémák, a traumák és a súlyos sérülések kezelésére. Mindehhez elengedhetetlen az egészségügyi dolgozók megfelelő képzése.

A migráció új egészségügyi kihívásokat és epidemiológiai kockázatokat teremt. Ezek közül a legfontosabbak az oltás hiányában kialakuló gyermekbénulás és a Nyugat-nílusi vírus, amelynek elhárítása érdekében Olaszországban komoly szűréseket végeznek. Az újra megjelenő tuberkulózis is problémát jelent, amelyhez kapcsolódóan új, gyorsabb szűrővizsgálatokat tesztelnek a migránsok érkezésekor, de az IHR és az Egészségügyi Világszervezet migránsok egészégével kapcsolatos határozatának (WHA61.17) felülvizsgálata is szükségessé vált.

1609151057

Fotók: Rácz Tünde

KAESZA