Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

A szakrendelők és szakambulanciák rendelési beosztása továbbra is elérhető a régi, megszokott formában

2021. jan. 21. 11:05:33

Megújult weboldalunk folyamatosan frissül, azonban a kezdeti időszakban, a kereshető telefonkönyv és a rendelési beosztás optimalizálásáig továbbra is elérhető a korábban használt, pdf formátumú táblázat a "Betegellátás-Szakrendelések, ambulanciák időpontok" menüpont alatt.

Részletek

Hozzátartozók tájékoztatása telefonon történő információkéréshez

2020. dec. 28. 14:02:59

Tájékoztatjuk betegeinket és hozzátartozóikat, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt teljes körű látogatási tilalomra való tekintettel, intézményünk megkönnyíti a cselekvőképes állapotban felvett, COVID osztályon fekvő betegek hozzátartozói részére az egészségügyi ellátásában részesülő beteg állapotáról történő telefonos tájékozódást.

Részletek

A látogatási tilalom új szabályai

2021. febr. 2. 12:22:54

A járványügyi adatok alapján, a koronavírus okozta nemzetközi közegészségügyi-járványügyi helyzet miatt 2020. december 8-tól visszavonásig az alábbi részletszabályok mellett van érvényben a látogatási tilalom az intézmény valamennyi fekvő-beteg ellátó osztályán és bentlakásos szolgáltatást nyújtó telephelyein.

Részletek

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Felhívjuk az intézményünkbe érkező betegek hozzátartozói figyelmét arra, hogy a COVID ellátás során a betegutakat átszerveztük, azaz a betegek más osztályokra (COVID, Mátrix osztályok) is kerülhetnek, mielőtt a végleges ellátó osztályra helyeznénk őket.
Az ellátás több szervezési feladatot igényel, ezért kérjük, hogy a beteg intézményünkbe szállításakor mihamarabb vegyék fel a kapcsolatot egymással.

Részletek

Az olasz tapasztalatok megosztása – a migráció évszázadában

2015. december 2., szerda 16:01

Dr. Ranieri GUERRA, az Olasz Köztársaság Egészségügyi Minisztérium prevenciós főigazgatója, a két intézmény meghívására 2015. december 1-én bejárás keretében látogatást tett a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben, ezt követően a migrációs és menekültválsággal kapcsolatos közegészségügyi tapasztalatok megosztása céljából sajtónyilvános előadást tartott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban a magyar egészségügyi, közegészségügyi szakemberek számára.

Az előadás megnyitóján beszédet mondott Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnoka, aki felvázolta a migrációs helyzet okán a Magyar Honvédség és kiemelten az MH Egészségügyi Központ érintettségét (létszámban és feladatrendszerben). Dr. Bodnár Attila, Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja a nemzetközi együttműködéseket, valamint a tapasztalatok és a jó gyakorlat megosztását. Majd Prof. Dr. Pintér Lajos, az MH EK miniszteri megbízottja, Verona tiszteletbeli főkonzula Dr. Ranierit bemutatva megosztotta életútjának és munkásságának néhány sarkalatos pontját.

1609151057
Dr. Ranieri Guerra közegészségügyre szakosodott orvosként a világ számos országában praktizált, s széles szakmai tapasztalattal rendelkezik a sürgősségi ellátástól a háborús övezetek orvosi mentési feladatain át a fejlődő országok egészségügyi reformjainak tervezéséig és végrehajtásáig. Az Olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet kutató igazgatói posztját követően Washington DC-ben az Olasz Nagykövetség tudományos attaséjaként tevékenykedett. Jelenleg az Olasz Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának két fő igazgatósága közül a Prevenciós Igazgatóság főigazgatójaként látja el a szakmai feladatokat.

Olaszország számos nagy forgalmú kikötővel és repülőtérrel rendelkezik, amelyekért közegészségügyi szempontból az Egészségügyi Minisztérium Prevenciós Igazgatóság a felelős. A világ minden tájáról érkező, potenciálisan nem megszokott kórokozókat hordozó és esetlegesen halálos fertőző betegségekben szenvedő személyek beutazása és az utóbbi évek migránsáradata kapcsán szerzett tapasztalatok és jó gyakorlat hasznos információkkal szolgál Magyarország döntéshozói és szakemberei számára is, hogy megelőzzék és kezelni tudják súlyos betegségek előfordulását illetve járványos elterjedését.

1609151057

Az olasz szakemberek már 2015-ben is rávilágítottak a World Health Assembly (Világ Egészségügyi Találkozó) többi képviselő nemzete számára, hogy a migráció egészségügyi következményeit enyhíteni kell. Addigra Olaszország már több mint negyed millió – leginkább a Földközi-tengeren át érkező – migráns megmentésében és ellátásában vett részt. 2015 tavaszán jelezték az EU miniszteri találkozóján, hogy a migrációs hullám hamarosan a többi tagországot is eléri.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium 2011-ben elindította az első PHAME projektet, amely a migránsok egészségi állapotával és a bevándorlás egészségügyi ellátó rendszere gyakorolt hatásával foglalkozik. Az akkori előrejelzések közül sok dolog mára beigazolódott. Olaszország nemrégiben a második ilyen programot indította el, miután az első

projekt tapasztalatainak feldolgozása megtörtént, konklúziók és különböző javaslatok összeállításával együtt.

Dr. Guerra egyenesen a migráció évszázadaként említi a századot, amelyben élünk. Mostanra a nagy tömegű népesség áradat nem csupán a tengereken át, hanem a szárazföldön gyalogosan, országhatárokat átszelve érkezik Európába. Az olasz szakemberek szerint a beáramló népesség teljes megállítására nem lesz lehetőségünk, s nem is ez az elsődleges cél, hanem hogy esetleges életveszélytől meg tudjuk menteni őket és elfogadható körülményeket tudjunk biztosítani számukra.

1609151057
A túlnyomórészt Afrikából és a Közel-Keletről érkező menekültek természeti katasztrófák, háborús és élhetetlen körülmények, mint szegénység, éhínség és vízhiány elől vándorolnak el, a túlélés vagy épp a jobb élet reményében.
Mára számos áldozata van a migrációs helyzetnek, s Dr. Guerra szerint a mi felelősségünk, hogy az olasz partokon át érkezők nehéz helyzetét és sebezhetőségét ne fokozzuk diszkriminációval és gondatlansággal, hanyagsággal.

A PHAME2 célja a kialakult helyzet értékelése és a migráció hatásainak felmérése, valamint pártatlan ajánlások megfogalmazása a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, mivel a migráció problémája nem szűnik meg a közeljövőben, és a kérdés kezeléséhez egészségügyi megközelítés szükséges, amelyben az Európai Uniónak kiemelkedő szerepe van.

1609151057
A statisztikák szerint 2015-ben eddig 750 000 migráns és menekült érkezett Európába a további 4 millió mellett, akik Törökországban, Libanonban és Jordániában kerestek menedéket. Közülük 250 ezren a tengeren át érkeztek, azonban különbség kezd kirajzolódni a szárazföldi és tengeri útvonalon érkezők között, mivel az előbbiek többnyire családok és szervezettebb csoportok, míg az utóbbiak egyre gyakrabban magányosan érkeznek, és bűnözői csoportok is beszivárognak közéjük. A férfiak aránya csökken, a nőké és a gyermekeké pedig növekszik, amelynek természetesen egészségügyi vonatkozásai is vannak. Az út során több ezren veszítik életüket, a hivatalos adatok szerint 2015-ben 3000, míg 2014-ben 3500 haláleset történt, de Dr. Guerra becslései szerint a két év összesített statisztikája közelebb van a 10 000-hez.
Szicíliában életbe lépett egy vészhelyzeti terv, amely átértékeli a migránsok egészségügyi segítésének folyamatát. A PHAME2 további célja a megfelelő, határokon átívelő szakpolitikák kidolgozása a menekültek, valamint az európai lakosság egészségügyi kockázatának mérséklése érdekében. Szükséges egy európai akcióterv is, amely megerősíti a
meglévő munkacsoportokat, valamint további befektetéseket eszközöl az egészségügy területén. Az ellátás során fontos a nyelvi és adminisztratív akadályok elhárítása, valamint az információhiányból és kulturális, vallási különbségekből eredő problémák megoldása.
1609151057
Ezekhez kötődően megfelelő ellátási kapacitást, epidemiológiai megfigyelést és immunizációs programot kell kialakítani, különös tekintettel a legsérülékenyebb csoportokra, a nőkre és a gyermekekre, ahol nagy hangsúlyt kell fektetni a szexuális betegségek, a nemi alapú erőszak, a mentális problémák, a traumák és a súlyos sérülések kezelésére. Mindehhez elengedhetetlen az egészségügyi dolgozók megfelelő képzése.

A migráció új egészségügyi kihívásokat és epidemiológiai kockázatokat teremt. Ezek közül a legfontosabbak az oltás hiányában kialakuló gyermekbénulás és a Nyugat-nílusi vírus, amelynek elhárítása érdekében Olaszországban komoly szűréseket végeznek. Az újra megjelenő tuberkulózis is problémát jelent, amelyhez kapcsolódóan új, gyorsabb szűrővizsgálatokat tesztelnek a migránsok érkezésekor, de az IHR és az Egészségügyi Világszervezet migránsok egészégével kapcsolatos határozatának (WHA61.17) felülvizsgálata is szükségessé vált.

1609151057

Fotók: Rácz Tünde

KAESZA