Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

Hozzátartozók tájékoztatása telefonon történő információkéréshez

2020. dec. 28. 14:02:59

Tájékoztatjuk betegeinket és hozzátartozóikat, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt teljes körű látogatási tilalomra való tekintettel, intézményünk megkönnyíti a cselekvőképes állapotban felvett, COVID osztályon fekvő betegek hozzátartozói részére az egészségügyi ellátásában részesülő beteg állapotáról történő telefonos tájékozódást.

Részletek

A látogatási tilalom új szabályai

2021. febr. 2. 12:22:54

A járványügyi adatok alapján, a koronavírus okozta nemzetközi közegészségügyi-járványügyi helyzet miatt 2020. december 8-tól visszavonásig az alábbi részletszabályok mellett van érvényben a látogatási tilalom az intézmény valamennyi fekvő-beteg ellátó osztályán és bentlakásos szolgáltatást nyújtó telephelyein.

Részletek

Csomagátadás a látogatási tilalom idején

2021. márc. 7. 16:52:25

A jelenleg érvényben lévő látogatási tilalom alatt a bent fekvő betegeink saját biztonságuk érdekében nem találkozhatnak hozzátartozóikkal, de fontosnak tartjuk, hogy itt tartózkodásuk ideje alatt is megkaphassák szükséges csomagjaikat szeretteiktől.

Részletek

Áldozatvállalás és elkötelezettség minden körülmények között

2012. november 29., csütörtök 15:16

A magyar katonaorvosokra minden időben számítani lehet, feladataikat esküjükhöz híven teljesítik – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter november 3-án Budapesten. A megemlékezésen − amelyet a Honvédelmi Minisztérium, Budapest VIII. kerületének önkormányzata és a Nemzeti Fórum Egyesület rendezett a Ludovika téren − a magyar orvos hősi halottak emlékszobránál Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében méltatta azoknak az orvosoknak a helytállását, akik a háborúkban életüket kockáztatva mentették és gyógyították a sebesülteket, és sokan közülük életüket is feláldozták a gondjaikra bízottak ellátása közben.

A miniszter külön kitért az 1956-os forradalom és szabadságharc viharaiban szolgálatot teljesítő orvosokra, akik úgy látták el kötelességüket, hogy eközben a szovjetek sem mentelmi jogukat, sem a genfi konvenció szerint segítséget nyújtó Vöröskeresztet nem tisztelték. Ennek ellenére a budapesti kórházakban egyaránt gondozták a magyar és orosz sérülteket, forradalmár és ávós sebesülteket. „A frontokon katonaorvosainkat kettős eskü kötötte: a honvédeskü, a hazáért mindhalálig! szava és gondolata, illetve a hippokratészi eskü: senkinek se árts, de mindenkinek segíts” – mondta a miniszter. Hende Csaba felidézte: az első világháborúban több mint 1,9 millió sebesültet kellett ellátniuk a szakembereknek, a második világháború magyar sebesültjeinek számát pedig nem tudjuk pontosan, de számuk 180–220 ezer közé tehető. Sokan köszönhetik életüket a kötelességeiket lehetetlen körülmények közepette teljesítő honvédorvosoknak, akik közül legalább ezerkétszázan életükkel fizettek ezért a két világháború során. A máról szólva a honvédelmi miniszter emlékeztetett: az elmúlt időszakban a Honvédkórház eddig is jelentős ellátási feladatai egyes területeken meghatszorozódtak, sőt, megtízszereződtek. A honvéd-egészségügy által végzett szolgálatnak az országhatárokon túl is rendkívüli jelentősége van: a magyar szakemberek szövetségeseink elismerését és csodálatát is kivívták, aminek ékes bizonyítéka, hogy a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja Magyarországon működik. A magyar katonaorvosokat a külföldi missziókban, például Afganisztánban is hatalmas tisztelet és megbecsülés övezi. A miniszter beszédében név szerint megemlítette dr. Borbély Csaba századost, aki 2011 júniusában szívinfarktusban vesztette életét Afganisztánban. Szintén kiemelte és méltatta dr. Dani Fruzsina főhadnagy hősies helytállását a 2010. augusztus 23-ai afganisztáni támadás során, amikor saját sérüléseivel nem törődve látta el sebesült társait. Hősi halottak mellett tehát szerencsére hősökből sincs hiány, mint ahogy áldozatvállalásból, elkötelezettségből sincs: a magyar katonaorvosokra minden időben számítani lehet, feladataikat esküjükhöz híven teljesítik. A honvédelmi miniszter – a többi emlékező mellett – az ünnepség végén koszorút helyezett el az emlékműnél. Forrás: honvedelem.huFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
KAESZA