Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

A Sziget Fesztivál sérültjeit is ellátta a Honvédkórház

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház idén is emelt szintű felkészüléssel várta a Sziget Fesztiválról beérkező sérülteket. A rendezvény végéig több mint kétszáz-, a világ számos országából érkező fesztiválozót szállítottak be és láttak el az intézményben.

Évről-évre többszáz fesztiválozót látnak el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központhoz tartozó Honvédkórház Sürgősségi Centrumában a Sziget Fesztivál ideje alatt. A Hajógyári-sziget a Honvédkórház sürgősségi ellátotti területéhez tartozik, így a fesztivál helyszínen el nem látható sérültjeit és betegeit a kórház Sürgősségi Centruma, illetve Baleseti Sebészeti Osztálya fogadja.

A Honvédkórházban minden típusú ellátást a legmagasabb – úgynevezett III-as – progresszivitási szinten képesek biztosítani, így bármilyen, azonnali komplex beavatkozást el tudnak végezni. A kórház már a fesztivál előtt – ahogyan más tömeges rendezvény esetén is – felkészült a megnövekedett betegforgalomra, különösen a toxikológia és a baleseti sebészet területén. A felkészülést az elmúlt évek tapasztalatai segítették, azonban így is jelentős többletfeladatot rótt a rendezvény egy hete a dolgozókra, ugyanis annyi beteget láttak el, mintha plusz kilenc nappal többet dolgoztak volna.

A legtöbb sérülés oka zúzódás vagy végtagtörés volt, de előfordultak allergiás esetek, illetve többeknek amiatt volt szükségük orvosi segítségre, mert otthon felejtették rendszeresen szedett gyógyszereiket. Az idén a fesztiválról beérkezett 212 beteg több mint 90 százalékát az ellátás és néhány órás megfigyelés után el lehetett bocsátani. A legsúlyosabb eset 2018-ban egy idegsebészeti ellátásra szoruló beteg volt, továbbá, idén is szép számmal voltak ittas, valamint kábítószer hatása alatt lévő ellátottak. Érdekességként megemlítenénk, hogy a legfiatalabb kórházunkba került fesztiválozó 16 éves volt, a legidősebb 50.

A Sziget Fesztivál valóban nemzetközi rendezvény, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a beérkező sérülteknek csupán ötöde volt magyar. Európából – többek között – brit, holland, német és francia nemzetiségűeket láttunk el, de távolabbi országokból – Argentína, Kambodzsa és Új-Zéland – érkező fesztiválozó is került hozzánk. Sajnos változatlanul problémát jelent, hogy sok fiatal úgy utazik külföldre, hogy nincs érvényes biztosítása, annak ellenére, hogy az Európai Unión belül térítésmentesen lehet kiváltani az európai egészségbiztosítási kártyát. A fesztiválozó betegek beazonosítása több szempontból is fontos: egyrészt a betegek érdeke, hogy alapadataikat a Honvédkórház Sürgősségi Centruma a betegdokumentációban rögzítse, másrészt ez megkönnyíti az ellátás finanszírozását is.

Az MH Egészségügyi Központ a következő évben is felkészül a fesztiválozók ellátására, egyben reméli, hogy felelősségteljes szórakozással csökkenni fog az elkerülhető, megelőzhető balesetek száma.
KAESZA