Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

Hozzátartozók tájékoztatása telefonon történő információkéréshez

2020. dec. 28. 14:02:59

Tájékoztatjuk betegeinket és hozzátartozóikat, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt teljes körű látogatási tilalomra való tekintettel, intézményünk megkönnyíti a cselekvőképes állapotban felvett, COVID osztályon fekvő betegek hozzátartozói részére az egészségügyi ellátásában részesülő beteg állapotáról történő telefonos tájékozódást.

Részletek

A látogatási tilalom új szabályai

2021. febr. 2. 12:22:54

A járványügyi adatok alapján, a koronavírus okozta nemzetközi közegészségügyi-járványügyi helyzet miatt 2020. december 8-tól visszavonásig az alábbi részletszabályok mellett van érvényben a látogatási tilalom az intézmény valamennyi fekvő-beteg ellátó osztályán és bentlakásos szolgáltatást nyújtó telephelyein.

Részletek

Csomagátadás a látogatási tilalom idején

2021. márc. 7. 16:52:25

A jelenleg érvényben lévő látogatási tilalom alatt a bent fekvő betegeink saját biztonságuk érdekében nem találkozhatnak hozzátartozóikkal, de fontosnak tartjuk, hogy itt tartózkodásuk ideje alatt is megkaphassák szükséges csomagjaikat szeretteiktől.

Részletek

A Nukleáris Medicina Osztály a szakma hazai élvonalában

2014. november 12., szerda 12:05

Magyar gyártmányú SPECT/CT készüléket adtak át november 11-én az MH Egészségügyi Központban. A készülék telepítésével a Nukleáris Medicina Osztály megerősítette helyét a szakma hazai élvonalában.

1609150909
A rendezvényt Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka nyitotta meg köszöntő beszédével, felelevenítve a kórház idei beruházásait, melyek nagyban hozzájárultak a betegek szélesebb körű ellátásához és az intézmény fejlődéséhez.

1609150909
A berendezés orvos szakmai hátteréről és jelentőségéről Prof. Dr. Szilvási István, az MH EK Nukleáris Medicina Osztály osztályvezető főorvosa számolt be.

1609150910
Majd Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében hangsúlyozta, “aki időt nyer, életet nyer”, hiszen a géppel lerövidül a diagnózis felállítása és a gyógyítás között eltelt idő. Miniszter úr kiemelte, hogy a Honvédkórház továbbra is a tervek szerint halad a fejlődés és a modernizáció útján.
1609150910

A nukleáris medicina, mint radioaktív izotópokkal végzett diagnosztikai, terápiás és kutató tevékenység, egy önálló orvosi, klinikai szakterület. Alapját a Nobel-díjas Hevesy György által kidolgozott nyomjelző (tracer) elv alkalmazása adja. A Nukleáris Medicina az emberi test működését, és annak kóros folyamatait, sugárzó, azaz radioaktív anyagokkal vizsgálja, illetve gyógyítja. A szakterület egyik alapműszere a SPECT (single photon emission computer tomograph), amely egy hibrid képalkotó berendezés a betegségek diagnosztikájában. Egy készülékben egyesíti a nukleáris medicina funkcionális-biokémiai-molekuláris és a CT alapvetően anatómiai-morfológiai természetű információit. Az integrált képalkotás lehetővé teszi, hogy a beteget ugyanolyan biológiai állapotában, egy időben és pontosan azonos testhelyzetben lehessen vizsgálni a két módszerrel.
1609150910

Az Egészségügyi Központ igényjogosult betegei számára már a Honvédkórházban is elérhető a SPECT/CT berendezés által a pontosabb diagnózis, amely lerövidíti kivizsgálásuk idejét, mert előfordulhat, hogy nem kell további kiegészítő vizsgálatokat végezni. Három orvosi egyetem, az Országos Onkológiai Intézet és a Péterfy Kórházbeli DiagnoScan munkahelye után Magyarországon az MH Egészségügyi Központ ad otthont a hatodik SPECT/CT berendezésnek. A szakma véleménye szerint országosan mintegy 30 db készülékre lenne szükség a nukleáris medicina ilyen alapkészüléknek számító berendezéséből.
1609150910

A készülék használatától a betegellátás színvonalának jelentős javulása, a betegségek gyorsabb és pontosabb diagnózisa várható, elsősorban az onkológia és a kardiológia területén.
Például egy neuroendokrin tumor esetében vizsgálat alá esik, hogy a primer tumor hol található. Eddig nem lehetett meghatározni a tumor pontos helyét, – például a hasnyálmirigyben, vagy esetleg a nyirokcsomóban van – ez további vizsgálatokat igényelt. A SPECT/CT készülék segítségével kimutathatóvá válik a kóros folyamat helye, nem csupán hozzávetőlegesen, hanem pontosan, példánk esetében, a hasnyálmirigyben. Ezzel a képességgel rövidült a diagnózis felállításának az ideje és hamarabb kezdődhet a beteg kezelésének folyamata.

KAESZA