Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

A Nukleáris Medicina Osztály a szakma hazai élvonalában

2014. november 12., szerda 12:05

Magyar gyártmányú SPECT/CT készüléket adtak át november 11-én az MH Egészségügyi Központban. A készülék telepítésével a Nukleáris Medicina Osztály megerősítette helyét a szakma hazai élvonalában.

1609150909
A rendezvényt Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka nyitotta meg köszöntő beszédével, felelevenítve a kórház idei beruházásait, melyek nagyban hozzájárultak a betegek szélesebb körű ellátásához és az intézmény fejlődéséhez.

1609150909
A berendezés orvos szakmai hátteréről és jelentőségéről Prof. Dr. Szilvási István, az MH EK Nukleáris Medicina Osztály osztályvezető főorvosa számolt be.

1609150910
Majd Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében hangsúlyozta, “aki időt nyer, életet nyer”, hiszen a géppel lerövidül a diagnózis felállítása és a gyógyítás között eltelt idő. Miniszter úr kiemelte, hogy a Honvédkórház továbbra is a tervek szerint halad a fejlődés és a modernizáció útján.
1609150910

A nukleáris medicina, mint radioaktív izotópokkal végzett diagnosztikai, terápiás és kutató tevékenység, egy önálló orvosi, klinikai szakterület. Alapját a Nobel-díjas Hevesy György által kidolgozott nyomjelző (tracer) elv alkalmazása adja. A Nukleáris Medicina az emberi test működését, és annak kóros folyamatait, sugárzó, azaz radioaktív anyagokkal vizsgálja, illetve gyógyítja. A szakterület egyik alapműszere a SPECT (single photon emission computer tomograph), amely egy hibrid képalkotó berendezés a betegségek diagnosztikájában. Egy készülékben egyesíti a nukleáris medicina funkcionális-biokémiai-molekuláris és a CT alapvetően anatómiai-morfológiai természetű információit. Az integrált képalkotás lehetővé teszi, hogy a beteget ugyanolyan biológiai állapotában, egy időben és pontosan azonos testhelyzetben lehessen vizsgálni a két módszerrel.
1609150910

Az Egészségügyi Központ igényjogosult betegei számára már a Honvédkórházban is elérhető a SPECT/CT berendezés által a pontosabb diagnózis, amely lerövidíti kivizsgálásuk idejét, mert előfordulhat, hogy nem kell további kiegészítő vizsgálatokat végezni. Három orvosi egyetem, az Országos Onkológiai Intézet és a Péterfy Kórházbeli DiagnoScan munkahelye után Magyarországon az MH Egészségügyi Központ ad otthont a hatodik SPECT/CT berendezésnek. A szakma véleménye szerint országosan mintegy 30 db készülékre lenne szükség a nukleáris medicina ilyen alapkészüléknek számító berendezéséből.
1609150910

A készülék használatától a betegellátás színvonalának jelentős javulása, a betegségek gyorsabb és pontosabb diagnózisa várható, elsősorban az onkológia és a kardiológia területén.
Például egy neuroendokrin tumor esetében vizsgálat alá esik, hogy a primer tumor hol található. Eddig nem lehetett meghatározni a tumor pontos helyét, – például a hasnyálmirigyben, vagy esetleg a nyirokcsomóban van – ez további vizsgálatokat igényelt. A SPECT/CT készülék segítségével kimutathatóvá válik a kóros folyamat helye, nem csupán hozzávetőlegesen, hanem pontosan, példánk esetében, a hasnyálmirigyben. Ezzel a képességgel rövidült a diagnózis felállításának az ideje és hamarabb kezdődhet a beteg kezelésének folyamata.

KAESZA