Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

A Honvédkórház orvosainak bravúros műtéte a sziámi ikerpár szétválasztásában

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház két orvosa egyedülálló műtétet végzett a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztása során, 2018. augusztus 18-án.

A Honvédkórház két világhírű orvosa, Dr. Csókay András idegsebész és Dr. Hudák István érsebész – dr. Pataki Gergely plasztikai sebésszel közösen, valamint a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány koordinálásával – sikeresen elvégezte a fejüknél összenőtt ikerpár szétválasztó műtétsorozatának második állomását.
1609151658
„Az ikreknek nemcsak az agya van összetapadva, hanem közös óriásvénáik vannak, ez jelenti a legnagyobb kihívást” – vázolta fel Csókay doktor az eset nehézségét.
„A Honvédkórházban barátom és munkatársam, Hudák doktor az érpályán belüli sebészet egyik legjobb szakembere a világon” – hangsúlyozta Csókay András, hozzátéve: kollégáján kívül nem tudja más megtenni jelenleg a világon, hogy a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel bekanyarodjon a vékony falú agyi vénákba és megtörténjen a szétválasztás. A napokban végrehajtott katéteres beavatkozás ezért számít nagy mérföldkőnek. ”

Februárban kilencórás műtéttel sikerült lezárni Rabia és Rukiya agykérgi közös óriás vénáját. Az elemzések és 3D-modellezés során pontosan feltérképezték az ikrek agyát. Így kiderült, hogy lehetőség van még egy érelzárásra, ami megkönnyíti a végleges koponyaszétválasztást. Ez veszélyesebb, mert bár kisebb, és kevesebb vér áramlik át rajta, de nehezebben elérhető helyen van: az agytörzsi és a mélyagyi vénás rendszert gyűjti össze.
1609151658
„Ezt egy ötórás műtét során zártuk le – részletezte a professzor. – Fantasztikus tudású kollégám, dr. Hudák István a combvénán keresztül egy általa kifejlesztet egyedi technikával jutott el a gyermekek újabb közös agyi vénáiba. A katéterével olyan vénákba tud befordulni, ahova senki sem képes a világon. Ennek köszönhető, hogy talán nem esünk bele az 50 százalékos halálozási arányba. ”

Örömmel számolhatunk be róla, hogy a sziámi ikrek már felébredtek a műtétüket követően és jól vannak.

A 30–35 órásra tervezett műtétsorozat télen folytatódik: ekkor építi be dr. Pataki Gergely plasztikai sebész a speciális szövettágítót a fejbőr alá, amely megnyújtja a bőrt, hogy legyen mivel befedni a koponyát a tényleges szétválasztás után.

KAESZA