Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

Oltási időpontfoglalás a lakossági portálon: eeszt.gov.hu

2021. ápr. 23. 15:41:25

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a koronavírus elleni védekezés keretében a lakosság részére új, oltási időpontfoglaló felületet hozott létre az EESZT Lakossági Portálján. A rendszer egyéni oltási időpontfoglalásra biztosít lehetőséget.

Részletek

1% támogatás

2021. máj. 6. 9:22:44

Kérjük, hogy adója 1%-val támogassa Ön is a Honvédkórházért Közhasznú Alapítványt. Adószám: 18094921-1-41

16-18 évesek Pfizer oltásával kapcsolatos információk

2021. máj. 12. 13:04:40

Mielőtt az oltásra érkeznek figyelmesen olvassák el az alábbi információkat.

Részletek

A honvéd egészségügy különleges szolgálat

2018. június 29., péntek 9:25

A magyar egészségügy napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban június 28-án, csütörtökön.

1609151626
Kétszáz évvel ezelőtt, 1818. július 1-jén született „az anyák megmentője”, Semmelweis Ignác, aki a legtöbbet tett a gyermekágyi láz felszámolásáért. 1992 óta ezen a napon ünnepli az orvostársadalom a magyar egészségügy napját.

A Stefánia Palotában csütörtök délelőtt megtartott ünnepi állománygyűlésen a Magyar Honvédség egészségügyi szakdolgozóinak munkáját köszönték meg. A rendezvényen – mások mellett – részt vett Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka is.

Az ünnepségen először dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök köszöntőlevelét olvasták fel. „A honvéd egészségügy különleges szolgálat: különleges a megbízatás, a vele járó nehézség, a megoldáshoz vezető út, a siker, vagy sajnos néha a kudarc érzése. Semmelweis Ignác munkássága is azt bizonyítja, hogy ezen a szakterületen nem elég megfelelőnek lenni, hanem alázattal, a tudásuk legjavát nyújtva kell segíteni a betegeket, a rászorulókat. (…) A Magyar Egészégügy Napján elismerésünket fejezzük ki a honvéd-egészségügy minden katonájának és közalkalmazottjának azért a felelősségteljes és eredményes munkáért, amelyet a csapatok egészségügyi ellátásától a klinikai tevékenységig hazai földön és nemzetközi műveletekben végeznek. Kiemelt megbecsüléssel adózunk a határvédelem egészségügyi biztosításában és szervezésében részt vállaló összes kollégának. Köszönjük kiváló teljesítményüket a Magyar Honvédségre kiterjedő egészségügyi felvilágosító, megelőző, gondozó és gyógyító munkában, a szakállomány szakmai képzésében és továbbképzésében” – írták.

1609151626
Levelében a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök külön köszöntötte azt a közel harminc magyar katona-egészségügyi szakembert is, akik jelenleg a világ számos pontjain teljesítenek missziós szolgálatot. Megköszönték az MH Egészségügyi Központ, a csapat-egészségügyi szolgálat, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ szakembereinek lelkiismeretes és áldozatos munkáját is, amelyet a honvéd egészségügy szakmai bázisának megőrzése és továbbfejlesztése, a magyar katonaorvosok nemzetközi hírének megalapozása érdekében végeztek. „A magyar haderőfejlesztés – a Zrínyi 2026 programnak köszönhetően, valamint az Egészséges Budapest Program megvalósulásával a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ két alappillére, a polgári gyógyítás és a védelem-egészségügy olyan fejlődési szakaszba ér, mely évtizedekre meghatározza az intézmény jövőjét, szerepét a honvédelemben, a nemzetközi műveletek képességeiben, a magyar egészségügyi ellátórendszerben. A fővárosi egészségügy fejlesztésére vonatkozó jövőbeli tervek egy modern, a kor kihívásainak teljes körűen megfelelő betegellátás intézményi hátterének megvalósulását biztosítják, mely vezető szerepet szán a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ számára” – állt a levélben.

1609151627
Az állománygyűlésen dr. Kiss Róbert Gábor, az MH EK Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa mondta el ünnepi gondolatait. „Semmelweis Ignác betegközpontú, igazi nagybetűs orvos volt, aki azt tette, ami tulajdonképpen ma is az orvosi gondolkozás alapja: a hiányzó gondolati láncszemek híján is képes volt érvényes következtetést levonni, felfedezést tenni” – hangsúlyozta. Hozzátette: ma is csak tanulhatunk „az anyák megmentőjétől”. Beszédében felsorolta, mi mindent tanulhatunk a múlt egyik nagy orvosától: az első az a teljes beteg felé fordulás, a második az orvosi gondolkodás, a harmadik, hogy az orvosi hivatás örök, de a felelősség közös, a negyedik pedig a megalkuvás nélküli büszkeség és méltóság – fogalmazott dr. Kiss Róbert Gábor.
Ezután elismerések átadásával folytatódott a rendezvény: az esemény alkalmával átadták a Honvéd Vezérkar főnök szakmai elismeréseit, a Flór Ferenc-díjat, amit minden évben a honvédelmi miniszter adományoz a honvéd egészségügy szolgálatában nyújtott kimagasló teljesítmény elismeréseként. Ugyancsak átadták a Grósz-Straub Erika emlékdíjat, amit prof.dr. Grósz Andor nyugállományú orvos dandártábornok és lánya, Grósz Hanna adományoz a honvéd egészségügyben a betegellátás, illetve a gyógyítás terén végzett kivételesen magas színvonalú és etikus magatartás elismeréseként. Az eseményen Kun Szabó István vezérőrnagy is adott át elismeréseket. Az állománygyűlés a Honvéd Férfikar műsorával ért véget.
1609151627
Az ünnepség zárásaként Kun Szabó István vezérőrnagy pohárköszöntőjében megköszönte az elismerésben részesültek munkáját. „Hálás szívvel mondok köszönetet a mindennapi küzdelemért, azért a mindennapos partraszállásért, amit nap mint nap végeznek” – hangsúlyozta az MH Egészségügyi Központ parancsnoka.
Forrás: honvedelem.hu
Szerző: Takács Vivien
Fotó: Dévényi Veronika
KAESZA