Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

A honvéd egészségügy különleges szolgálat

A magyar egészségügy napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban június 28-án, csütörtökön.

1609151626
Kétszáz évvel ezelőtt, 1818. július 1-jén született „az anyák megmentője”, Semmelweis Ignác, aki a legtöbbet tett a gyermekágyi láz felszámolásáért. 1992 óta ezen a napon ünnepli az orvostársadalom a magyar egészségügy napját.

A Stefánia Palotában csütörtök délelőtt megtartott ünnepi állománygyűlésen a Magyar Honvédség egészségügyi szakdolgozóinak munkáját köszönték meg. A rendezvényen – mások mellett – részt vett Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka is.

Az ünnepségen először dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök köszöntőlevelét olvasták fel. „A honvéd egészségügy különleges szolgálat: különleges a megbízatás, a vele járó nehézség, a megoldáshoz vezető út, a siker, vagy sajnos néha a kudarc érzése. Semmelweis Ignác munkássága is azt bizonyítja, hogy ezen a szakterületen nem elég megfelelőnek lenni, hanem alázattal, a tudásuk legjavát nyújtva kell segíteni a betegeket, a rászorulókat. (…) A Magyar Egészégügy Napján elismerésünket fejezzük ki a honvéd-egészségügy minden katonájának és közalkalmazottjának azért a felelősségteljes és eredményes munkáért, amelyet a csapatok egészségügyi ellátásától a klinikai tevékenységig hazai földön és nemzetközi műveletekben végeznek. Kiemelt megbecsüléssel adózunk a határvédelem egészségügyi biztosításában és szervezésében részt vállaló összes kollégának. Köszönjük kiváló teljesítményüket a Magyar Honvédségre kiterjedő egészségügyi felvilágosító, megelőző, gondozó és gyógyító munkában, a szakállomány szakmai képzésében és továbbképzésében” – írták.

1609151626
Levelében a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök külön köszöntötte azt a közel harminc magyar katona-egészségügyi szakembert is, akik jelenleg a világ számos pontjain teljesítenek missziós szolgálatot. Megköszönték az MH Egészségügyi Központ, a csapat-egészségügyi szolgálat, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ szakembereinek lelkiismeretes és áldozatos munkáját is, amelyet a honvéd egészségügy szakmai bázisának megőrzése és továbbfejlesztése, a magyar katonaorvosok nemzetközi hírének megalapozása érdekében végeztek. „A magyar haderőfejlesztés – a Zrínyi 2026 programnak köszönhetően, valamint az Egészséges Budapest Program megvalósulásával a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ két alappillére, a polgári gyógyítás és a védelem-egészségügy olyan fejlődési szakaszba ér, mely évtizedekre meghatározza az intézmény jövőjét, szerepét a honvédelemben, a nemzetközi műveletek képességeiben, a magyar egészségügyi ellátórendszerben. A fővárosi egészségügy fejlesztésére vonatkozó jövőbeli tervek egy modern, a kor kihívásainak teljes körűen megfelelő betegellátás intézményi hátterének megvalósulását biztosítják, mely vezető szerepet szán a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ számára” – állt a levélben.

1609151627
Az állománygyűlésen dr. Kiss Róbert Gábor, az MH EK Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa mondta el ünnepi gondolatait. „Semmelweis Ignác betegközpontú, igazi nagybetűs orvos volt, aki azt tette, ami tulajdonképpen ma is az orvosi gondolkozás alapja: a hiányzó gondolati láncszemek híján is képes volt érvényes következtetést levonni, felfedezést tenni” – hangsúlyozta. Hozzátette: ma is csak tanulhatunk „az anyák megmentőjétől”. Beszédében felsorolta, mi mindent tanulhatunk a múlt egyik nagy orvosától: az első az a teljes beteg felé fordulás, a második az orvosi gondolkodás, a harmadik, hogy az orvosi hivatás örök, de a felelősség közös, a negyedik pedig a megalkuvás nélküli büszkeség és méltóság – fogalmazott dr. Kiss Róbert Gábor.
Ezután elismerések átadásával folytatódott a rendezvény: az esemény alkalmával átadták a Honvéd Vezérkar főnök szakmai elismeréseit, a Flór Ferenc-díjat, amit minden évben a honvédelmi miniszter adományoz a honvéd egészségügy szolgálatában nyújtott kimagasló teljesítmény elismeréseként. Ugyancsak átadták a Grósz-Straub Erika emlékdíjat, amit prof.dr. Grósz Andor nyugállományú orvos dandártábornok és lánya, Grósz Hanna adományoz a honvéd egészségügyben a betegellátás, illetve a gyógyítás terén végzett kivételesen magas színvonalú és etikus magatartás elismeréseként. Az eseményen Kun Szabó István vezérőrnagy is adott át elismeréseket. Az állománygyűlés a Honvéd Férfikar műsorával ért véget.
1609151627
Az ünnepség zárásaként Kun Szabó István vezérőrnagy pohárköszöntőjében megköszönte az elismerésben részesültek munkáját. „Hálás szívvel mondok köszönetet a mindennapi küzdelemért, azért a mindennapos partraszállásért, amit nap mint nap végeznek” – hangsúlyozta az MH Egészségügyi Központ parancsnoka.
Forrás: honvedelem.hu
Szerző: Takács Vivien
Fotó: Dévényi Veronika
KAESZA