Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
Vakcina előregisztráció

Felhívás

A szakrendelők és szakambulanciák rendelési beosztása továbbra is elérhető a régi, megszokott formában

2021. jan. 21. 11:05:33

Megújult weboldalunk folyamatosan frissül, azonban a kezdeti időszakban, a kereshető telefonkönyv és a rendelési beosztás optimalizálásáig továbbra is elérhető a korábban használt, pdf formátumú táblázat a "Betegellátás-Szakrendelések, ambulanciák időpontok" menüpont alatt.

Részletek

Hozzátartozók tájékoztatása telefonon történő információkéréshez

2020. dec. 28. 14:02:59

Tájékoztatjuk betegeinket és hozzátartozóikat, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt teljes körű látogatási tilalomra való tekintettel, intézményünk megkönnyíti a cselekvőképes állapotban felvett, COVID osztályon fekvő betegek hozzátartozói részére az egészségügyi ellátásában részesülő beteg állapotáról történő telefonos tájékozódást.

Részletek

A látogatási tilalom új szabályai

2021. febr. 2. 12:22:54

A járványügyi adatok alapján, a koronavírus okozta nemzetközi közegészségügyi-járványügyi helyzet miatt 2020. december 8-tól visszavonásig az alábbi részletszabályok mellett van érvényben a látogatási tilalom az intézmény valamennyi fekvő-beteg ellátó osztályán és bentlakásos szolgáltatást nyújtó telephelyein.

Részletek

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Felhívjuk az intézményünkbe érkező betegek hozzátartozói figyelmét arra, hogy a COVID ellátás során a betegutakat átszerveztük, azaz a betegek más osztályokra (COVID, Mátrix osztályok) is kerülhetnek, mielőtt a végleges ellátó osztályra helyeznénk őket.
Az ellátás több szervezési feladatot igényel, ezért kérjük, hogy a beteg intézményünkbe szállításakor mihamarabb vegyék fel a kapcsolatot egymással.

Részletek

A férfiaknál is fontos az évenkénti szűrővizsgálat

2017. szeptember 25., hétfő 14:43

Arra a szóra, hogy urológia, tíz férfiből kilencnek teniszlabda méretűvé zsugorodik a gyomra. Pedig ez a tudományág nemcsak a szinte mindenki által rettegett prosztatavizsgálatból áll, hanem egy komplex összetett gyógyító szakma. Egyebek mellett erről is beszélgettünk prof. dr. Papp Györggyel, a Honvédkórház Urológiai és Andrológiai Osztályának osztályvezető főorvosával.

A hivatalos meghatározás szerint az urológia mindkét nemnél a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó vizeletelválasztó és -elvezető rendszer (azaz a vese, a vesevezeték, a húgyhólyag és a húgycső), valamint a férfiaknál a nemi szervek (vagyis a herék, a mellékherék, a prosztata, az ondóvezeték és az ondóhólyag, a hímvessző, és a járulékos nemi mirigyek) megbetegedéseivel foglalkozó szakterület. Az andrológiát pedig leginkább „férfigyógyászatként” lehetne definiálni. Prof.dr. Papp György szerint éppen ennek az összetett tevékenységnek köszönhető, hogy a Honvédkórház Urológiai és Andrológiai Osztálya nagyon jó kapcsolatot ápol az intézmény más részlegeivel.

Három szakterület, negyven ágy

A 40 ágyas osztály a Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyén működik, de természetesen a Róbert Károly körúti telephelyre érkező betegek sem maradnak ellátás nélkül; az itteni szakrendelőben folyamatos a járóbeteg-ellátás. „Az osztály három fő profilja az urológia, az andrológia és az urodynamia, azaz az akaratlan vizeletvesztés zavarainak kezelése” − mondja a főorvos, akitől megtudjuk azt is: az osztály mellett működő szakambulanciáknak az a fő feladatuk, hogy biztosítsák a korábban műtéteken átesett, vagy operációkra váró betegek megfelelő felkészítését, ellátását. Az osztály, ahol egyébként évente 1800–1900 műtétet végeznek, profiljait tekintve a hazai szakellátás élvonalában foglal helyet. A beavatkozások között „jelentős számban” vannak az úgynevezett radikális műtétek, de a kisebb beavatkozások száma is magas.

1609151395
 A főorvos elárulja: az osztály az ország egyik legjobb laparoszkópos centruma. Az urológiai műtéti paletta legnagyobb része ezen az osztályon ma már ilyen módon történik. Emellett számos endoszkópos műtétet is végeznek itt, ami az orvosoktól nagyobb és speciálisabb gyakorlatot igényel, de a betegek számára mindenképpen előny, hogy nem kell nagy metszést ejteni a beavatkozásokhoz, így jóval kisebb a műtéti megterhelés, és hamarabb elhagyhatják az osztályt. Az ilyen típusú műtétekhez használt eszközeik is világszínvonalúak, csak a speciális vesekőzúzó berendezés hiányzik, de már az is beszerzés alatt van. „Az osztály másik profiljaként működő andrológiai centruma európai kiképző központ. Azaz háromévente ellenőrzik a teljes szakmai tevékenységét. Ezen szakterületen belül négy fő tevékenységi körrel foglalkozunk, a férfimeddőséggel, a szexuális zavarokkal, a fogamzásgátlással és az »öregedő férfivel«, szakambulanciánk pedig öt-hatezer beteget lát el egy évben” − mondja a főorvos, aki az urodynamia szakterületről szólva kiemeli: az akaratlan vizeletvesztés − főleg a nőknél − sokkal gyakoribb, mint amennyire az a köztudatban benne van. Ezzel kapcsolatban is kidolgoztak egy laparoszkópos műtéti eljárást, amit rendszeresen végeznek is az osztályon. 
1609151395
A Honvédkórház Urológiai és Andrológiai Osztályán jelenleg 15 orvos, 17 ápoló, 5 szakasszisztens és 3 adminisztratív munkatárs dolgozik. A főorvos szerint „a kollektíva jó, a kollégák tehetségesek, és komoly fluktuáció sem nehezíti a munkát. ” Az ellátási kör miatt − az igényjogosultakkal és az osztályhoz tartozó fővárosi kerületek lakosaival együtt összesen kétmillió ember ellátásáért felelnek − azonban feszített a munkatempó.

A leggyakoribb betegségek

Az osztály profiljába tartozó orvosi szakterületek legjellemzőbb betegségeiről szólva dr. Papp György elmondja: szomorú tény, de az európai nemzőképes korosztály − azaz a 15–45 év közötti férfiak − 12–14 százalékának van valamilyen alsó húgyúti vagy ondóúti gyulladása. Éppen ezért szükséges az, hogy a nők nőgyógyászati szűréséhez hasonlóan a férfiak is rendszeresen, azaz legalább évente eljárjanak urológiai szűrővizsgálatokra.
A férfiaknál a leggyakrabban a prosztata különféle betegségei jelentkezhetnek. A prosztatarák minden negyedik férfiban genetikailag kódolt, de − a főorvos szerint − „egy idejében felfedezett rosszindulatú prosztatadaganatban 2017-ben már nem illik meghalni”, azaz a betegség korai fázisában ez a ráktípus nagyon jól gyógyítható. Szintén gyakori a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, amely ugyan elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de egyre fiatalabb korban is előfordulhat. Ennek a betegségnek ma már nemcsak műtéti, hanem hatékony „konzervatív”, azaz gyógyszeres kezelése is van. A harmadik leggyakoribb betegség pedig a prosztatagyulladás, amely lázzal, fájdalommal is járhat, de antibiotikumos kezeléssel szintén jól gyógyítható.
1609151395
Szintén gyakori betegség Magyarországon a vesekő, amely nemcsak kellemetlen, hanem gyakran nagy fájdalommal is jár. A Honvédkórházban ennek kezelése − a kőzúzógép hiánya miatt − jelenleg csak műtéti és gyógyszeres úton történik − mondja dr. Papp György, majd arról beszél, hogy a here- és mellékhere-betegségek száma is emelkedett az elmúlt időben. Ezek a szervek − a testen kívüliség következtében − nagyon sérülékenyek, sőt a gyulladásra is fogékonyak. „Mindenképpen szólni kell még a hererákról, amelynek kezelése az orvostudomány diadalmenetének számít az elmúlt években. Az időben felfedezett daganat a here eltávolításával ugyanis szinte minden esetben gyógyítható” − hangsúlyozza az osztályvezető főorvos, akitől megtudjuk még azt is, hogy az úgynevezett herevisszérsérv is szinte népbetegségnek számít a férfiak körében. Ezt a kórt a szakemberek „néma gyilkosnak” is szokták nevezni, ugyanis következményeként akár terméketlenséget is okozhat azoknál, akik nem fordulnak időben orvoshoz. A betegség egyébként egy helyi érzéstelenítésben végzett műtéttel eredményesen gyógyítható. Az osztály mindennapos tevékenységéhez tartozik a nagy számban végzett genitális (elsősorban férfi nemi szervi) sebészet, és az újra induló andrológiai mikrosebészet is, a műtői kapacitás jövőbeni növelésével ezek a profilok is eredménnyel bővíthetők. Az említett szakmai témákban a hazai és nemzetközi továbbképzés lehetősége az osztály orvosai számára folyamatos, ugyanúgy, mint az osztály idősebb munkatársainak rendszeres továbbképző tevékenysége.

Komolyabb betegségek előjele lehet

Prof.dr. Papp György úgy látja: a férfiak még mindig nem szeretnek szűrővizsgálatokra járni. Hasonló „félelem” figyelhető meg, mint a fogorvoshoz készülő páciensek esetében is… „Pedig az urológiai vizsgálatok semmivel sem kellemetlenebbek, mint a nőknél egy nőgyógyászati kivizsgálás. Persze a férfiak szégyellik azt is, ha andrológiai problémákkal kell szakemberekhez fordulniuk. Pedig a merevedési zavar kérdésköre ma közel egymillió férfit érint Magyarországon, leginkább a 40–70 éves korosztályban. Azonban még mindig keveset beszélünk erről a problémáról, pedig tudni kell, hogy a merevedési zavarok ma már − a piacon lévő gyógyszereknek köszönhetően − jó hatásfokkal kezelhetők” − mondja a főorvos, kiemelve: a szakorvosi vizsgálat már csak azért is szükséges egy ilyen esetben is, mert a merevedési zavar néhány komolyabb betegség − akár egy szívbetegség − korai előjele is lehet.
Forrás: honvedelem.hu
Szerző: Szűcs László
Fotó: a szerző felvétele és internet
KAESZA