Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Bundeswehr egészségügyi főnökének látogatása az MH Egészségügyi Központnál

2018. május 3., csütörtök 10:20

Négynapos látogatásra érkezett Magyarországra dr. Michael Tempel orvos altábornagy, a Bundeswehr egészségügyi főnöke 2018. április 23-26. között.

1609151591

Dr. Michael Tempel orvos altábornagy Dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnökének meghívására látogatott hazánkba küldöttségével Dr. Bruno Most orvos dandártábornokkal, Dr. Thomas Harbaum orvos ezredessel, illetve Marco Seyfarth alezredessel együtt. A látogatás során megbeszélést folytatott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) parancsnokával, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ igazgatójával és a Honvéd Vezérkar főnökének koordinációs helyettesével.

A delegáció programja az MH Egészségügyi Központban kezdődött, Tempel altábornagy, illetve Dr. Kopcsó István orvos dandártábornok közötti megbeszéléssel. A küldöttség prezentációk formájában megismerhette a honvédség egészségügyi szolgálatát, az MH EK felépítését, jellemzőit, valamint a honvéd egészségügy korábbi és jelenlegi jelentősebb feladatait, külszolgálati szerepvállalásait.

A határmenti feladatok egészségügyi biztosításával összefüggő tevékenységeket a helyszínen, Kisszálláson és Kelebián tekintette meg a delegáció, ahol részletesen ismertették az egészségügyi, illetve logisztikai biztosítás rendszerét. A küldöttség – szakmai érdeklődésére való tekintettel – az MH EK rehabilitációs lehetőségeivel is találkozhatott Balatonfüreden, illetve Hévízen.

A delegációt udvariassági látogatáson fogadta Szabó István vezérőrnagy úr, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese. A találkozás alkalmával a magyar-német katona-egészségügyi kapcsolatok folyamatos fejlesztésében betöltött jelentős szerepének elismeréseként „Szövetségért” érdemjelet adományozott a német haderő egészségügyi főnökének dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, amelyet dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök adott át, valamint méltatta a két egészségügyi szolgálat közötti példaértékű együttműködést, amely több évtizedes múltra tekint vissza, különösen a missziók egészségügyi biztosítása terén.

1609151591

A többnapos látogatást mindkét fél eredményesnek ítélte, és célul tűzte ki az eddigi együttműködés és új területeken történő kooperációs lehetőségek felmérését.

ESZA