Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

A Balassi Egyesület 20-ik orvostalálkozója a Honvédkórházban

2016. április 29., péntek 10:03

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület 20-ik alkalommal találkozott az ország vezető gyógyintézetének egy újabb szaktekintélyével, a tagjai nagy részét érintő szakterület képviselőjével Prof. Dr. Sandra Sándor nyá. orvos ezredessel, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Reumatológiai és Fizioterápiás szakrendelésének rendelésvezető főorvosával.

Dr. Sandra Sándor előadásában az oszteoporózis gyűjtőnevű betegségek összefüggéseivel és azok kialakulásának és megelőzésének lehetőségeivel ismertette meg – a kórház előadótermét teljesen megtöltő – hallgatóságát. Az előadás során úgy adott információkat a központi kérdésként szereplő csontritkulásról, hogy azt összekapcsolta az emberi csontszerkezet, az ízületi- és izomállomány, valamint azok összhangjának és építésének a táplálkozás, továbbá a testmozgatás általi segítésének harmonikus viszonyaival is. Az előadás során megtudtuk, hogy a genetikai faktorokon kívül, a legtöbbet maga az ember teheti a csontritkulás megelőzésének érdekében. Nevezetesen úgy, hogy elsősorban a mi klímánkon előforduló zöldség- és gyümölcsféléket fogyasztja, s ezek közül is leginkább a zeller, a petrezselyem, a karalábé, a cékla, a fekete-ribizli és áfonya, valamint a minél több, úgynevezett „igazi” tejtermék ajánlott; lehetőleg házi tehéntej, tejföl és sajtféleség.
1609151121

Az előadásban elhangzott az is, hogy az ötven éven túli korosztálynál nagyon fontos a rendszeres szakorvosi vizsgálat, mert például az alvási fázis alatt történő hírtelen megfordulás is járhat akár csigolyatöréssel, mely ugyan másnap fájdalommal jár, de csak egy teljeskörű kivizsgálással állapítható meg, amit követhet a szakterápiás kezelés. A Főorvos elmondta azt is, hogy a reumatikus gyűjtőnevű betegségeknek lehetnek pszichikai kiváltó okai is és azok kezelésében, gyógyításában, tünetmentesítésében a legkülönfélébb módszerek alkalmazása a legcélravezetőbb. Ezek között – a tapasztalatok szerint – a hazai- és a keleti népi módszerek, pld.a megtört tojáshéj fogyasztása, vagy / és a mai modern terápiák, úgymint a korszerű mágneses- és lézer-kezelés alkalmazása megfelelő gyakorisággal, valamint az un.lökéshullám-kezelés ajánlott. Ám, megszívlelendő javaslatként az is elhangzott, hogy a heti háromszori intenzív mozgás is gyógyír lehet a reumatikus betegségekre.

1609151121
Az előadás végén a Professzor számos, a helyszínen feltett kérdésre adott szakorvosi választ.

Tudósítás: Vámosi János
Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc
KAESZA