Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Ideiglenes intézkedés a látogatási tilalom feloldásáról

2021. máj. 21. 16:30:47

Tisztelt Látogatók! Hivatkozva az NNK 30308-1/2021/EÜIG/05.20 határozatra, valamint az emberi erőforrások minisztere 11/2021 (V. 19) számú egyedi miniszteri utasítására 2021. május 27-től az MH EK nem COVID-19 fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályain ápolt beteg látogatására az alábbiak szerint

Részletek

Kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolással kapcsolatos tájékoztatás

2021. máj. 27. 18:05:34

Felhívjuk kedves betegeink figyelmét, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalása értelmében külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű, SARS-CoV-2 elleni oltási igazolást az oltott személy részére bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat– ide értve a beteg választott háziorvosát is –az eredeti oltási dokumentum adataival megegyezően. A rendelkezés alapján az igazolás kiadásához nem szükséges az oltást végző intézményt felkeresni.

Részletek

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra 2021

2021. jún. 10. 11:56:02

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a felsőoktatási intézmény nappali munkarendű felsőfokú alapképzésében, mesterképzésében vagy osztatlan képzésében, nappali munkarendű szakképzés keretében hallgatói jogviszonyban álló; továbbá iskolarendszerű, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formában, szakképzés keretében tanulmányokat folytató tanulók.

Részletek

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület újabb egészségügyi fóruma a Honvédkórházban

Ismét a Honvédkórházban járt a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület 2016. szeptember 26-án. Az egészségük iránt érdeklődő tagok nagy örömére szolgált, hogy Dr. med.habil. Kiss Róbert Gábor, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa volt a párbeszéd vezetője a kardiológia összefüggéseit érintő kérdéskörnek. 

1609151180
A főorvos elmondta, hogy sajnálatos módon a halálesetek több mint 50%-a a kardiológiai betegségek okán következik be az ún.fejlett ipari országokban, viszont az időben felismert kardiológiai betegség nagyon jól kezelhető, teljes mértékben karban tarható és például az időben diagnosztizált érszűkülettel akár 25 év túlélés is lehetséges. Azonban a kardiológiai betegségek jelentős hányadának születéskori hajlam-faktora is van, például a koleszterinszint tekintetében. Ennek okán ma már az orvoslásban – a vizsgálatok során – a koleszterin összetevőit is áttekintik, ún. HDL analízissel. Hangsúlyozta, hogy a koleszterinszint megfelelő értéken tartásához nagyon fontos a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás. Utóbbinál – a koleszterin szint magas értéke esetében – oda kell figyelni az állati agyvelő és belsőségek, valamint a bőrök és felvágottak, továbbá a tojássárgája fogyasztása mértékére.
A kardiológiai betegségek másik legnagyobb kockázati faktora – mint számos más, pld.mozgásszervi betegségek esetében is – a túlsúly. Érdekességként hangzott el, hogy a kardiológiai betegségek elkerülése érdekében ajánlott az étkezés után naponta egy pohár bor a hölgyek esetében, a férfiaknál pedig akár két pohár bor elfogyasztása is.
A fórumon résztvevők számára az is kiderült, hogy a koleszterin, a vércukor és a vérnyomás betegség csak napi gyógyszeres ellátással tarthatók karban.
A főorvos tájékoztatta a közel negyven jelenlévő érdeklődőt arról is, hogy – a jelen kor tudományos-technikai eredményeinek köszönhetően – ma már a kardiológiai betegségek kezelésére kitűnő, beültethető pacemaker és defibrillációs eszközök léteznek, melyek olykor már a kezelő orvos telefonjával is kommunikálnak a beteg állapotáról.
Dr. Kiss Róbert Gábor szakorvosi fórumának felvezető gondolatai és azzal együtt járó útmutatásai újabb és újabb, kardiológiával kapcsolatos kérdéseket, felvetéseket generált a jelen lévő hallgatóság körében, melynek okán a konzultációs kérdések szinte nem akartak véget érni. Szekeres István nyugállományú dandártábornok, az egyesület elnöke – a résztvevők elismerő köszönete mellett – emlékplakettel köszönte meg az alapos konzultációs tevékenységét.
KAESZA