Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhívás

Lakossági felhívás

2021. febr. 15. 14:10:40

Látogatási tilalom az MH EK összes telephelyén 2021. november 1-jétől visszavonásig!

Részletek

Információk a kampányoltási hétről

2020. dec. 17. 15:00:28

Az MH Egészségügyi Központ Róbert Károly körúti székhelyén november 22-28-a között is várjuk az oltásra érkezőket. Az oltási akcióhéten előzetes regisztráció és időpont nélkül is érkezhetnek azok, akik az első, második vagy akár a harmadik oltást meg szeretnék kapni.

Részletek

COVID-19 vonal hozzátartozók részére

2021. nov. 17. 16:07:01

COVID-19 információs vonalak kerültek kialakításra az MH Egészségügyi Központban ápolt, koronavírussal fertőzött betegek hozzátartozóinak tájékoztatása érdekében. Kérjük, hogy a pontos információk megismerése miatt kattintsanak a "Részletek" gombra.

Részletek

Egészségfejlesztési osztály

Az MH személyi állományát érintő egészségfejlesztés, népegészségügy és drog prevenció területén szakmai-módszertani, elemzési, képzési, továbbképzési, tudományos kutatási tevékenység ellátását végzi az irányítása alatt álló osztályokon keresztül.

Alárendeltség: Védelem-egészségügyi Igazgatóság, Közegészségügyi-Járványügyi IntézetOsztályvezető: Sótér Andrea PhD, MTA köztestületi tag, MKKOT elnökségi tag, MHTT szakosztályi titkár, MH DB alapító tagjaAz Egészségfejlesztési Osztály szakmai feladatait a 21/2003. (VI. 24.) HM-ESzCsM együttes rendelet „a Magyar Honvédség feladatával kapcsolatos közegészségügyi-járványügyi követelményekről, azok ellátásának, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal való együttműködésének rendjéről” 6. §-ban foglaltak alapján végzi. Az Osztály szakmai tevékenységének legitimitását a NATO egészségügyi biztosítási elvei és politikája, valamint a MH Egészségügyi Doktrínájában megfogalmazott küldetés adja, mely az egészséget, mint stratégiai meghatározó tényezőt deklarálja, melynek megőrzésével, fejlesztésével kapcsolatos feladatok a haderő egészségi és egészségügyi védelmének sarokkövét képezik. Az Osztály rendeltetése és egyben fő feladata a Magyar Honvédség személyi állományát érintően a népegészségügy egyes területein, különösen az egészségfejlesztés és drogprevenció területén, a szakmai-módszertani, az elemzési-értékelési, a továbbképzési és a tudományos kutatási tevékenység ellátása. Célkitűzések- feladatok
 • Minőségi kritériumoknak megfelelő komplex, egyéni és szervezeti fókuszú egészségfejlesztési programok megvalósítása a személyi állomány körében, fókuszálva a betegségteher túlnyomó részét alkotó krónikus nem fertőző betegségek (főként a szív- és érrendszeri betegségek) életmódból adódó rizikótényezőire. Feladat: komplex munkahelyi egészségfejlesztési programok elkészítése és adaptálása három eszközrendszer együttes alkalmazásával: (1) a munkaszervezet javítása, (2) az aktív dolgozói részvétel biztosítása és támogatása és (3) az egyéni kompetencia erősítése.
 • Az egészség-műveltség és egészségtudatosság fejlesztése a személyi állomány körében. Feladat: folyamatos, konzisztens, célcsoportokhoz igazított egészség-kommunikáció.
 • A kedvezőtlen életmód hátterében meghatározó módon meghúzódó pszicho-szociális egészségfaktorok elemzése, feltérképezése. Feladat: a korábbi években megkezdett kutatások folytatása a témában, valamint hatékony megoldási módszerek kidolgozása az ún.nem–hagyományos védőfaktorok fejlesztésére.
 • Az alapellátásban résztvevők prevenciós, egészségnevelési szerepének erősítése, olyan egészségfejlesztési rendszer, hálózat megteremtése, melyben az egyének és közösségek hatékonyan cselekszenek egészségük megőrzéséért és helyreállításáért. Feladat: a csapat-egészségügyben dolgozó szakemberek (orvosok, egészségügyi szakdolgozók) bevonásával egy olyan egészségfejlesztési hálózat kialakítása, amely hozzáadott értékeket képez, kihasználva azt a szinergiát, amit valamennyi érdekelt fél saját erősségének, motiváltságának „tőkésítése” jelent.
 • A helyi közösségek, alakulatok saját problémáihoz igazodó autonóm egészségfejlesztési tevékenységének erősítése, támogatása. Feladat: módszertani útmutató kiadása és akkreditált továbbképzés szervezése munkahelyi egészségfejlesztés témakörben, egészségtervek készítésével és alakulat specifikus igényeknek és lehetőségeknek megfelelő programtervek kidolgozásával.
 • Csatlakozva az új nemzeti szűrőprogramhoz mobil szűrőprogram folytatása az MH Egészségmegőrző Prémium Program keretében. Feladat: az alakulatok számára biztosítani az MH Egészségmegőrző Prémium Programban való részvételt.
 • A Honvéd Testalkati Program koordinálása, mely új egészségügyi haderővédelmi feladatként jelent meg és integrálódik az Osztály szaktevékenységébe. Feladat: a jogszabályban meghatározott testalkati paraméterektől eltérő honvédek tudományos testösszetétel elemzésen alapuló egyéni életmód tanácsadással történő támogatása az egészségi állapotuk optimalizálása érdekében.
Az egészségfejlesztési szaktevékenység elsőként 1994-ben jelent meg teljesen új területként a MH Közegészségügyi Intézetében. A közel két évtizedes, átszervezési ciklusokon átívelő múltra visszatekintő szakterület:
 • jelentős mennyiségű információt és tudást halmozott fel az állomány egészségi állapotával és egészségmagatartásával kapcsolatban;
 • katonai és civil-katonai rendezvényeken történő rendszeres megjelenésével ismertté és elismertté vált a felső vezetés és a személyi állomány körében;
 • a nemzeti népegészségügyi szervezetek, intézmények munkájában aktív szerepet vállalt;
 • oktatási, továbbképzési és kiképzési tevékenységével hozzájárult a (szak)állomány ismereteinek bővítéséhez;
 • tudományos munkásságának (konferencia előadások, publikációk, kutatások) köszönhetően bekapcsolódott a hazai tudományos szakmai életbe.

Elérhetőség:

Email: mh.ek.eufejlesztes@hm.gov.hu

Telefon: 465–18–00/73–003

Cím: 1134. Budapest, Róbert K. krt. 44. M épület

ESZA  KA