nyitólap MH Egészségügyi Központ Vezető szervek Honvédkórház Védelem-egészségügy Gazdasági Igazgatóság
2015-06-15 10:43
Kardiológiai Osztály
MH Egészségügyi Központ
Kardiológiai Osztály
Osztályvezető főorvos: Dr Kiss Róbert Gábor
Telefon: 06-1-465-1966 (06-1-465-1800/71-780)

Az osztály dolgozói:

Vezető: Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor Ph.D., c. egyetemi tanár, osztályvezető főorvos   
Helyettese: Dr. Nyolczas Noémi Ph.D., c. egyetemi docens, főorvos

Főorvos:
Dr. Bachmann Béla
Dr. Lovász Orsolya
Dr. Dékány Miklós Ph.D.
Dr. Duray Gábor Ph.D.
Dr. Kerecsen Gábor
Dr. Major László
Dr. Nieszner Éva Ph.D.
Dr. Palásti István
Prof Dr. Préda István Ph.D., D. Sc.
Dr. Székely Ádám Ph.D.

Adjunktus:
Dr. Korda András
Dr. Lehoczky Dezső
Dr. Tóth-Zsámboki Emese Ph.D.

Szakorvos:
Dr. Bári Zsolt
Dr. Bencze Jusztina
Dr. Borsányi Tünde
Dr. Kecskés András
Dr. Márkus Rita
Dr. Muk Balázs
Dr. Polgár Balázs
Dr. Surmann Adrienn
Dr. Gulyás Zalán
Dr. Papp Latícia
Dr. Vukov Péter

Szakorvosjelölt:
Dr. Bartha Gréta Ágnes
Dr. Beinschróth Zoltán
Dr. Bógyi Péter
Dr. Hajtman László
Dr. Horváth Zsófia
Dr. Kósa Krisztina
Dr. Majoros Zsuzsanna
Dr. Marczell István
Dr. Papp Judit
Dr. Pál Tamás
Dr. Vágány Dénes
Dr. Rátosi Orsolya
Dr. Pileczky Dávid
Dr. Szabó Márta
Dr. Leé Sarolta
Dr. Major-Haidegger Gyöngyi Petra
Dr. Kovács András Péter


Az osztály általános bemutatása

A Kardiológiai Osztály szakmai profilja az invazív és noninvazív kardiovascularis diagnosztika és therápia teljes területe.
Az osztály az MH EK Róbert Károly krt-i telephelyén található, a H épület 6. emeletén. 84 betegággyal működik, egy, kettő, három és négy ágyas légkondicionált betegszobákkal, ahol minden betegszobához fürdőszoba, WC, hűtőszekrény és TV készülék tartozik.
Rendelkezünk egy korszerűen felszerelt 11ágyas Coronaria őrző részleggel és egy jól felszerelt, központi monitorrendszerrel rendelkező Katéterterápiás fekvőbeteg részleggel.
Az osztály szerves részeként működik a D épület 1. emeletén található Hemodinamikai Laboratórium, ahol szívkatéteres/koszorúér-festéses vizsgálatok történnek.
A pacemaker beültetéseknek is helyt adó elektrofiziológiai műtőben az egyik legmodernebb térképezőrendszer segítségével a bonyolultabb ritmuszavarok definitív kezelésére is lehetőség nyílik.
A D épület 1. emeletén található Kardiológiai Ambulancián kiváló szakorvosaink végzik a területi kardiológia szakellátást, valamint a kórház többi osztálya, és a progresszív betegellátás keretében, a kardiológiai szaksáv kórházai számára, a kardiológiai konziliárusi tevékenységet.           


Részlegek:

Koronária intenzív részleg részlegvezető:

Dr. Korda András adjunktus
főorvos:
Dr. Székely Ádám
szakorvos:
Dr. Szabó Gábor
beosztott osztályos orvosok:
Dr. Beinschróth Zoltán
Dr. Papp Letícia
Dr. Majoros Zsuzsanna

A 11 ágyas, modern monitorrendszerrel, 5 lélegeztető-géppel, 2 mobil lélegeztető-géppel, 3 ballonpumpával felszerelt Coronaria őrzőben túlnyomó többséggel a szívizominfarktust elszenvedett betegek akut ellátása folyik. Munkanapokon Budapest 7 kerületéből, a közeli agglomerációs településekből, és igényjogosultság alapján előzetes bejelentést követően azonnal fogadjuk a szívinfarktust elszenvedett betegeket, sürgős szívkatéteres vizsgálat, illetve koszorúér tágításos beavatkozás céljából. Ezen betegek elsődleges és gyors ellátása az Intézet Sürgősségi Betegellátó Centrumában (SBC) történik. Ezt követően a Hemodinamikai Laborban kerül sor a koszorúérfestésre és tágításra, majd a műtétet követő szoros monitorozás a Coronaria őrzőben történik. Ügyeleti időben, havonta 5-6 alkalommal az osztály felelős Budapest és környékének-kb. 3 millió ember- teljes akut szívinfarktus ellátásáért. Amennyiben az országos infrastruktúra és az adott helyzet lehetővé teszi akár olyan távoli településekről, kórházakból is átveszünk akut betegeket, mint pl. Eger, Székesfehérvár, Hatvan, Salgótarján.
Az infarktuson átesett betegek 24-48 óra elteltével általában lábra állhatnak, és rendszerint Kathétertherápiás fekvőbeteg részlegünkre kerülnek további kezelés céljából.    

Kathétertherápiás fekvőbeteg részleg:
főorvosok:

Dr. Kerecsen Gábor
Dr. Palásti István
szakorvos:
Dr. Kecskés András

Dr. Vukov Péter
Dr. Surman Adrienn
beosztott osztályos orvosok:
Dr. Kósa Krisztina
Dr. Vágány Dénes
Dr. Kovács András
Dr. Horváth Zsófia
Dr. Gulyás Zalán

A Katéterterápiás fekvőbeteg részlegen végezzük a nem sürgős koszorúérfestésre érkező betegek ellátását is. A 28 ágyas részleg négy 4 ágyas, az intenzív terápiás követelményeknek minden szempontból megfelelő, jól felszerelt őrző kórteremből és 12 normál kórteremből áll, valamennyi ágyon, a központi monitorrendszerbe bekötött, telemetriás monitorozás lehetőségével. A részleg betegforgalma megközelíti az évi 3000-et, ami nagyon gyakran napi 12-15 új beteg felvételét jelenti. Itt kerülnek ellátásra a Coronaria őrzőből kikerülő, a szívinfarktus akut szakát átvészelő betegek is. Az akut koszorúér-betegségben szenvedő, instabil, de infarktust még el nem szenvedett betegek is gyakran ide kerülnek felvételre, és ellátásra.

Pacemakerterápiás és elektrofiziológiai részleg
részlegvezető:

Dr. Duray Gábor
szakorvosok:
Dr. Bári Zsolt
Dr. Polgár Balázs
beosztott osztályos orvosok:
Dr. Bartha Gréta Ágnes
Dr. Bógyi Péter

A 15 ágyas Pacemakerterápiás és elektrofiziológiai részleg fő profilja a végleges pacemaker beültetést igénylő betegek műtét előtti és utáni ellátása. Ezen kívül, kisebb számban különböző komplex ritmuszavarokban szenvedő betegek ún. radiofrekvenciás ablatiot megelőző kivizsgálása és ellátása, valamint a beavatkozást követő megfigyelése is ezen a részlegen történik. Az elmúlt években egyre nagyobb számban kerülnek beültetésre az ún. automatikus cardioverter defibrillátor készülékek (ICD) is, a rosszindulatú, a hirtelen szívhalálért gyakran felelőssé tehető ritmuszavarok kivédése céljából. Egyre több szívelégtelenségben szenvedő betegnél alkalmazunk kardiális reszinkronizációs kezelést (CRT), ami egy speciális pacemaker kezelést jelent, a betegek klinikai állapotának és túlélésének javítása céljából. A reszinkronizációs pacemaker kezelés szintén ezen a részlegen történik. A részleg ezen kívül tevékeny részt vállal az noninvazív kardiológiai fekvőbeteg ellátásban is. A végleges pacemakert, illetve ICD-t kapott betegek rendszeres utánkövetését is a részleg orvosai végzik, a rendelkezésre álló pacemaker programozó készülékek segítségével.

Szívelégtelenség részleg
részlegvezető:

Dr. Nyolczas Noémi
szakorvos:
Dr. Muk Balázs
beosztott osztályos orvosok:
Dr. Hajtman László
Dr. Leé Sarolta
Dr. Marcell István
Dr. Szabó Márta

A 12 ágyas Szívelégtelenség részlegen történik az előrehaladott, súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek ellátása; a betegek szívtranszplantáció előtti kivizsgálása; a szívtranszplantációs várólistán lévő betegek speciális vizsgálatainak elvégzése. A részleg profiljához tartozik még a szívizombetegségek etiológiájának meghatározása és ezek megfelelő kezelése. Ugyancsak itt történik a szívelégtelenséggel szövődött akut myocardialis infarktus miatt felvételre kerülő betegek további ellátása, amikor a Coronaria Őrzőből kiadhatóvá válnak. A kórházból való elbocsájtást követően a súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeket az Osztályunkhoz tartozó Szívelégtelenség Ambulancián gondozzuk.

Általános kardiológiai fekvőbeteg részleg
részlegvezető

Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor
főorvos:
Dr. Lovász Orsolya
Dr. Nieszner Éva
beosztott osztályos orvos:
Dr. Major-Haidegger Gyöngyi Petra
Dr. Papp Judit
Dr. Pál Tamás
Dr. Rátosi Orsolya

A 18 ágyas kardiológia fekvőbeteg részlegen teljes körű kardiovascularis diagnosztika és terápia folyik. Itt történik a szívbillentyű betegségekben szenvedő betegek invazív és noninvazív kivizsgálása, valamint egyes koszorúérfestésre érkező koszorúér-betegek beavatkozás előtti és utáni ellátása is.

Katéterdiagnosztikai és katéterterápiás laboratórium
laborvezető főorvos:

Dr. Major László
főorvosok:
Dr. Kerecsen Gábor
Dr. Molnár Ferenc
szakorvosok:
Dr. Kecskés András
Dr. Korda András
Dr. Vukov Péter

Dr. Muk Balázs
szakorvosjelölt:
Dr. Gulyás Zalán

Az intézet D épületének 1. emeletén található Hemodinamikai laboratóriumban történnek a szívkatéteres, illetve  koszorúér-festéses vizsgálatok. Évi kb. 4000 beavatkozást végzünk. Ez magában foglalja a nem sürgős koszorúér-festéses vizsgálatokat, a koszorúér-tágításokat, az ún. stentbeültetéseket, az akut szívizominfarktusban végzett sürgős koszorúér-tágításos és stenteléses beavatkozásokat, valamint különböző perifériás artériák (nyaki nagyerek, vese artériák, alsó- és felső végtagi artériák) diagnosztikus vizsgálatát, szükség esetén az erek tágítását és stentek beültetését is. A vizsgálatok steril, műtéti körülmények között történnek, helyi érzéstelenítésben, állandó EKG- és invazív vérnyomás-monitorozás mellett. A labor az akut életmentéshez, újraélesztéshez szükséges összes lényeges eszközzel, és gyógyszerrel fel van szerelve, arra az esetre, ha a beavatkozás közben komplikáció lépne fel. 2006 óta egyre nagyobb számban alkalmazunk a radialis (alkar) artérián keresztüli behatolást, szemben a hagyományos combverőéren keresztüli behatolással, valamint modern érzáró eszközöket, csökkentve a vérzéses szövődmények gyakoriságát, és lerövidítve ezzel a betegek mobilizációjához szükséges időt. Átlagosan napi 15 vizsgálatot végzünk. Akut infarktus ügyelet esetén ügyeleti időben is dolgozunk.  
A Hemodinamikai laboratórium szoros együttműködésben tevékenykedik a Coronaria őrzővel és a Katéterterápiás fekvőbeteg részleggel, ahol a betegek beavatkozás előtti és utáni megfigyelése történik. Ugyancsak szoros a kapcsolat az intézet Szív-és Érsebészeti Osztályával. Naponta tartunk közös konzíliumot, ahol a szívsebész, a kardiológus és az invazív vizsgálatokat végző kollégák közösen döntik el a beteg számára legelőnyösebb további kezelési módot. A katéterterápiás módszerrel nem kezelhető koszorúérbetegek bypass műtétjeit általában az intézet szívsebészeti osztálya végzi, de ugyanitt történik a szívkatéterezés következtében ritkán fellépő egyes súlyos szövődmények akut ellátása is.

Elektrofiziológiai műtő:
laborvezető főorvos:

Dr. Duray Gábor
főorvos:
Dr. Székely Ádám
szakorvosok
Dr. Bári Zsolt
Dr. Polgár Balázs
Dr. Bógyi Péter

Az elektrofiziológiai műtőben végezzük a végleges pacemaker, a kardiális reszinkronizációs kezeléshez szükséges pacemaker és az ún. implantálható automata cardioverter defibrillátor (ICD) beültetéseket. A műtétek steril körülmények között, röntgen képerősítő alatt, helyi érzéstelenítésben történnek. Átlagosan napi 4-5 készülék beültetésére van kapacitásunk.
Ugyancsak ebben a műtőben végezzük az elektrofiziológiai vizsgálatokat, melyekkel a különböző pitvari és kamrai szívritmuszavarok invazív diagnosztizálására, valamint radiofrekvenciás ablatiós technikával azok definitív kezelésére is lehetőség van.  2006-tól immár egy modern 3 dimenziós elektroanatómiai térképező rendszer is segíti munkánkat, amivel további pitvari és kamrai szívritmuszavarokat tudunk kezelni.

Kardiológiai szakambulancia
Ambulancia vezető:
Dr. Borsányi Tünde

A Kardiológiai szakambulancia a D épület 1. emeletén található. Az ambulancia 8 külön vizsgálóhelyiségből áll, állandó szakszemélyzeti felügyelettel rendelkezik. Itt végzik szakorvosaink elsősorban a kórház többi osztálya, és a progresszív betegellátás keretében a kardiológiai szaksáv kórházai számára a kardiológiai konzíliárusi tevékenységet.

Az ambulancia az alábbi profilokkal rendelkezik:

Arrythmia, pacemaker, ICD:
Ambuláló orvosok:

Dr. Bári Zsolt, Dr. Duray Gábor, Dr. Polgár Balázs, Dr. Székely Ádám

Coronaria betegségek:
Ambuláló orvosok:

Dr. Kecskés András, Dr. Kerecsen Gábor, Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor, Dr. Korda András, Dr. Palásti István, Prof. Dr. Préda István,

Hypertónia:
Ambuláló orvosok:

Prof. Dr. Préda István, Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor, Dr. Lehoczky Dezső
    
Szívelégtelenség:
Ambuláló orvosok:

Dr. Borsányi Tünde, Dr. Dékány Miklós, Dr. Nyolczas Noémi, Dr. Muk Balázs
Osztályunkon a nemzetközi irányelveknek megfelelő szívelégtelenség ambulancia működik, ahol döntően súlyos szívelégtelenség (NYHA III-IV) miatt osztályunkra felvett betegek ambuláns gondozását végezzük. Jelenleg közel 1000 beteg folyamatos ellátását biztosítjuk. Az ambulanciánkon ellenőrzött betegek 5 éves túlélése 59,6 %, kórházi felvételük aránya évente 16 %. Mind a halálozási adatok, mind a kórházi felvételek gyakorisága a nemzetközi adatokkal összevetve is igen kedvezőnek mondhatók. Szívelégtelenség ambulanciánk a gondozott betegek számára folyamatos elérhetőséget biztosít.  

Angiológia, diabetológia:
Ambuláló orvosok:

Pof. Dr. Kiss Róbert Gábor, Dr. Nieszner Éva, Prof. Dr. Préda István

Általános kardiológia:
Ambuláló orvosok:

Dr. Bachmann Béla, Dr. Márkus Rita, Dr. Nieszner Éva, Dr. Palásti István, Dr. Surman Adrienn

Az ambulancia keretein belül működő vizsgálólaborok:
Echocardiographiás labor

laborvezető: Dr. Borsányi Tünde
Vizsgáló orvosok:
Dr. Bachmann Béla, Dr. Bencze Jusztina, Dr. Márkus Rita, Dr. Nieszner Éva, Dr. Palásti István, Dr. Polgár Balázs

Az echocardiographiás laborban történnek a szív ultrahangos képalkotó vizsgálatai. Mind transthoracalis (mellkason keresztüli), mind transoesophagealis (nyelőcsövön keresztüli), illetve terheléses (stressz) echocardiographia végzésére lehetőség van.
 
Noninvazív kardiológiai  labor
Az ergometriás laborban végezzük a futószalagos és kerékpár terheléses EKG vizsgálatokat. Ugyancsak itt történnek a DPD terheléses vizsgálatok, és az Izotóp Diagnosztikai Osztállyal együttműködésben a perfúziós szívizomszcintigraphiás (izotóp) vizsgálatok is. Ezekkel a vizsgálatokkal a koszorúér-betegségek noninvazív kimutatására nyílik lehetőség.
A Holter monitorozás - ambuláns 24 órás EKG monitorozás - segítségével különböző ritmuszavarok kimutatására van lehetőség.
Az ABPM - 24 órás ambuláns vérnyomás monitorozás - a magas-vérnyomás betegség hatékony kezeléséhez nyújt nagy segítséget.      

kapcsolódó állományok
A kardiológia terén hatalmasat fejlődött az orvostudomány az elmúlt húsz évben, de még mindig a szív- és érrendszeri megbetegedés a leggyakoribb halálok Magyarországon. Azt pedig kevesen tudják, hogy a vékonyabb érfalak miatt a nőknél sokkal veszélyesebb...
2017-03-14 11:38
legfrissebb
legolvasottabb
NATO KEKK
partnereink
kiemelt témák

Kedves Betegünk! Kedves Hozzátartozó!
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetésének célja, hogy folyamatosan elemezze, és ennek alapján javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát. Nagy örömmel vennénk, ha kérdőívünket elolvasná és kitöltené annak érdekében, hogy az Ön tapasztalatai alapján javíthassuk az egészségügyi ellátás minőségét. Az adatszolgáltatás önkéntes és névtelen. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.
Járóbeteg elégedettségi kérdőív Fekvőbeteg elégedettségi kérdőív Diagnosztikai elégedettségi kérdőív Sürgősségi elégedettségi kérdőív III. Telephely Hozzátartozói elégedettségi kérdőív
Alkalmasság-vizsgálat
Alapítvány
Szakrendelések és szakambulanciák rendelési ideje, előjegyzés
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu