nyitólap MH Egészségügyi Központ Vezető szervek Honvédkórház Védelem-egészségügy Gazdasági Igazgatóság
2013-03-14 13:55
A BM Központi Kórház és Rendelőintézet Orvosi Könyvtára
BM Központi Kórház és Intézményei 1949 és 2007 között működött a Városligeti fasor 9-13. szám alatt. Az 1989-ben még a rendvédelmi szervek egészségügyi ellátását biztosító intézmény a rendszerváltás után közkórház lett. Fénykorában a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi és Fogorvos-tudományi karának oktató kórháza volt, részt vett az orvostanhallgatók, rezidens orvosok, szakorvosok, valamint a nővérek, asszisztensek oktatásában, képzésében és továbbképzésében is.

A későbbi BM Kórház kezdetben Korvin Ottó Kórház néven, a Quittner Zsigmond által épített Dr. Herczel Manó Fasor Szanatóriumában (Városligeti fasor 9.) kezdte meg működését 1949-ben, 80 ággyal.

A BM Kórház orvosi könyvtárának létrehozásáról pontos dátum sajnos nem áll rendelkezésünkre. Kezdetben egy ott dolgozó orvos kezdte gyűjteni az általa előfizetett Orvosi Hetilap c. folyóiratot. Később már egy külön helyiség lett kialakítva az orvosok által leadott, majd a kórház által előfizetett folyóiratok számára. Az így kialakított kis állomány felügyeletét az egyik doktornő vállalta magára. Az első, ténylegesen könyvtárnak kialakított helyiség a „B” épület IV. emeletén került kialakításra, ahol már napi 8 órás nyitva tartással, szakképzett könyvtárossal működött évtizedeken keresztül.

1975-ben felújították a könyvtárat, külön olvasóterem lett kialakítva. A könyvtár akkori állománya 4140 tétel, 1976-ra megrendelt külföldi folyóiratok száma 97, magyar pedig 43. 1984-ben a könyvtárban 6473 db szakkönyv, 63 hazai és 83 külföldi folyóirat állt rendelkezésre az orvosok számára.

1968-ban indult a BM Orvos c. folyóirat, ahol már az első számban felhívást tettek közzé a szerkesztők tudományos munkák írására. Pályázhatott minden BM orvos a belügyi szolgálattal összefüggő egészségügyi témakörökben. A BM Orvos közölte a legjobb munkákat.
1968. április 25-26-án került megrendezésre a BM Csapatorvosok I. Tudományos Konferenciája, melyen a csapatorvosok számot adtak eddigi tudományos munkájukról. Előadások hangoztak el a katona-járványügy, gyógyító-megelőző, kazuisztika, varia és a fogászat témakörében.

Megalakult a BM Tudományos Orvosi Tanács. Az orvosok tudományos munkássága tovább fejlődik, hiszen 1984-ben az osztályvezető főorvosok között címzetes egyetemi tanár és egyetemi docens is található, továbbá 8-an rendelkeztek az „orvostudományok kandidátusa” címmel.

Az akkori Belügyminisztérium vezetése segítségével több külföldi kongresszuson is részt vettek az intézmény orvosai. Ekkor már a kórház hivatalosan elismert oktató intézmény, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel kötött szerződés alapján tevékeny részt vállalt az orvostanhallgatók oktatásában.
legfrissebb
legolvasottabb
NATO KEKK
partnereink
kiemelt témák

Kedves Betegünk! Kedves Hozzátartozó!
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetésének célja, hogy folyamatosan elemezze, és ennek alapján javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát. Nagy örömmel vennénk, ha kérdőívünket elolvasná és kitöltené annak érdekében, hogy az Ön tapasztalatai alapján javíthassuk az egészségügyi ellátás minőségét. Az adatszolgáltatás önkéntes és névtelen. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.
Járóbeteg elégedettségi kérdőív Fekvőbeteg elégedettségi kérdőív Diagnosztikai elégedettségi kérdőív Sürgősségi elégedettségi kérdőív III. Telephely Hozzátartozói elégedettségi kérdőív
Alkalmasság-vizsgálat
Igényjogosulti Referatúra
Szakrendelések és szakambulanciák rendelési ideje, előjegyzés
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu