nyitólap MH Egészségügyi Központ Vezető szervek Honvédkórház Védelem-egészségügy Gazdasági Igazgatóság
2013-03-14 13:52
MÁV Kórház-és Központi Rendelőintézet Orvosi Könyvtára
1927-ben megalakult a Központi MAV Rendelőintézetet. A benne létesített 52 ágyas kórház egy hónappal később nyílt meg. Az épület sarkán, a magasföldszinten az igazgatói szoba mellett kapott helyet a könyvtár. Még el sem készült az épület, már elhatározták z 1929-es I. Kórház és az 1932-es II. Kórház létesítését.

Horthy Miklós kormányzóságának 10 éves évfordulója alkalmából 1930. február 27-től 1945-ig Magyar Királyi Államvasutak Betegségi Biztosító Intézetének nagybányai vitéz Horthy Miklós Kórháza és Központi Rendelője néven működött.

A Rippl-Rónai utcára néző Szeretetkórházat (Csánk Rottman Elemér tervei alapján épült 1940-43.) elsősorban az elhagyott, gondozásra szoruló, vagy gyógyíthatatlan beteg nyugalmazott MÁV-os alkalmazottak életfogytiglani elhelyezésére szánták volna, de az igényjogosultak számának növekedésével a központi rendelő és kórház akkorra már olyan zsúfolttá vált, hogy az új szárnyban további rendelők, új kórházi osztályok, műtők, lakások, gyógyszertár, tornacsarnok és egy nagy várócsarnok is helyt kaptak. Az intézményben így már 556 ágyon gyógyíthattak.

A harmadik emeletre kerültek az orvosi könyvtár nagyobb helyiségei, valamint egy kétezer köbméteres kápolna. A BBI 1928. évi jelentése szerint 354 pengő 14 fillér költetett a könyvtár fenntartására.

A három hajós kápolna impozáns volt, észak-nyugaton üvegkupolával. A karzati rész főoltár mögötti ívét 1942-ben Medveczky Jenő 92,5 m2-es freskóval díszítette, a fény, pedig Árkayné Sztehlo Lili valószínűleg 29 szentet ábrázoló színes üvegablakán keresztül szűrődött át a templomhajóba, melyek a háborúban elpusztultak. A betegeket vincés rendi apácák ápolták, míg 1950-ben rendjüket fel nem oszlatták.

A MÁV egészségügyi szolgálat orvosai állandóan képezték magukat. A központi rendelőben már 1930-tól rendszeresen szerveztek az orvosok számára kéthetes szakmai továbbképzést, később ápolónőképzést, az 1970-es évekig, pedig 3 évente kötelező vizsgával záruló tanfolyamokat. A vasutas társadalom egészségügyi ellátásának színvonalbeli emelkedése érdekében gyógyító, megelőző feladataik mellett az orvosok áldozatosan dolgoztak a tudomány előbbre vitelén is, kutatómunkát végeztek, előadásokat tartottak, bel-és külföldi szaklapokban publikáltak. Eredményeiket a Vasútegészségügy és a MÁV Egészségügyi Intézmények Tudományos Közleményei c., a szakma által elismert időszakos kiadványokban is megjelentették. A referálások, kliniko-patológiai bemutatások, tudományos ülések gyakori színhelye volt az egykor pezsgő életű könyvtár.

Az 50-es évek elején a MÁV Kórházban is átvette az állam, a kápolnát átépítették. Ekkor kapott új helyet a karzatból született negyedik emelet egyik felében a könyvtár, a másik felében két munkaszoba, „vip” kórterem és mosdók létesültek.

Az orvosi könyvek és folyóiratok egyedi kialakítású faintarziás beépített üveges szekrényekbe kerültek. Az olvasóterem az orvos-fórumokon túl alkalmassá vált szakszervezeti ülések, propaganda események lebonyolítására is. Csupán a művészi ízléssel megalkotott kápolna látta kárát, a Medveczky freskó, mely megsemmisült a haladás oltárán. (A kápolna megszüntetésekor a berendezési tárgyak egy része a Szondi utcai Szent Család templomba került.)

A könyvtári gyűjteményt az 50-es években a Vasutas Szakszervezet (az 1950-ben megszűnt BBI utóda) 3000 kötetes adományával gazdagította. A szépirodalmi műveket nem az orvosi könyvtáros kezelte, ezek máshol voltak elhelyezve, és a betegek is kikölcsönözhették őket.

A bel-és külföldi orvosi folyóiratok mennyisége folyamatosan gyarapodott, a gyűjtemény országos szinten is élvonalba tartozott.
legfrissebb
legolvasottabb
NATO KEKK
partnereink
kiemelt témák

Kedves Betegünk! Kedves Hozzátartozó!
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetésének célja, hogy folyamatosan elemezze, és ennek alapján javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát. Nagy örömmel vennénk, ha kérdőívünket elolvasná és kitöltené annak érdekében, hogy az Ön tapasztalatai alapján javíthassuk az egészségügyi ellátás minőségét. Az adatszolgáltatás önkéntes és névtelen. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.
Járóbeteg elégedettségi kérdőív Fekvőbeteg elégedettségi kérdőív Diagnosztikai elégedettségi kérdőív Sürgősségi elégedettségi kérdőív III. Telephely Hozzátartozói elégedettségi kérdőív
Alkalmasság-vizsgálat
Igényjogosulti Referatúra
Szakrendelések és szakambulanciák rendelési ideje, előjegyzés
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu