nyitólap MH Egészségügyi Központ Vezető szervek Honvédkórház Védelem-egészségügy Gazdasági Igazgatóság
2020-05-06 17:56
Vérből a segítség
A COVID-19 vírusfertőzést sikeresen legyőzött, gyógyult személyek tudnak segíteni még beteg embertársaikon. A titok nyitja a szervezetükben termelődő, így ott megtalálható ellenanyag.

A szérumterápiás laboratóriumban történik a levett vér feldolgozása ahhoz, hogy gyógyszerkészítményt állítsanak elő. Ehhez azonban olyan személyekre van szükség, akik már átestek a vírusfertőzésen, és sikerrel kigyógyultak a betegségből. Ebben működik közre az MH Egészségügyi Központ (MH EK), ahonnan szerdán egy katona és két honvédelmi alkalmazott érkezett segíteni a kijelölt laboratóriumba.
A gyors és pontos adminisztrációs eljárás után az önként jelentkezőktől vérmintát vettek. Ezek elemzésével derül ki, kinek a szervezete alkalmas arra, hogy a következő alkalommal leadott véréből, a vérplazmából izolálva a megfelelő ellenanyagot ki lehessen vonni.


Mint dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a laboratóriumot üzemeltető OrthoSera Kft. ügyvezetője megjegyezte: egy gyógyult ember egy betegen tud segíteni. Elmondta, nagy szükség van önkéntes jelentkezőkre: a tapasztalatok szerint csak minden tizedik gyógyult ember alkalmas arra, hogy segítsen megmenteni vírusfertőzött embertársa életét. A rektorhelyettes kiemelte: könnyű volt „megtalálni” az MH EK meggyógyult katonáit és honvédelmi alkalmazottait, hiszen a projekt beindítása óta szorosan együttműködnek a Magyar Honvédséggel.

Szerző: Trautmann Balázs
Fotó: Rácz Tünde
Forrás: honvedelem.hu

kapcsolódó állományok
legfrissebb
legolvasottabb
NATO KEKK
partnereink
kiemelt témák

Kedves Betegünk! Kedves Hozzátartozó!
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetésének célja, hogy folyamatosan elemezze, és ennek alapján javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát. Nagy örömmel vennénk, ha kérdőívünket elolvasná és kitöltené annak érdekében, hogy az Ön tapasztalatai alapján javíthassuk az egészségügyi ellátás minőségét. Az adatszolgáltatás önkéntes és névtelen. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.
Járóbeteg elégedettségi kérdőív Fekvőbeteg elégedettségi kérdőív Diagnosztikai elégedettségi kérdőív Sürgősségi elégedettségi kérdőív III. Telephely Hozzátartozói elégedettségi kérdőív
Alkalmasság-vizsgálat
Alapítvány
Szakrendelések és szakambulanciák rendelési ideje, előjegyzés
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu