nyitólap MH Egészségügyi Központ Vezető szervek Honvédkórház Védelem-egészségügy Gazdasági Igazgatóság
2019-09-13 07:42
Egészségfejlesztés a Magyar Honvédségben
Egészségfejlesztés 25 éve a Magyar Honvédségben, múlt-jelen-jövő, 1994-2019 címmel rendeztek tudományos konferenciát szeptember 12-én, a Stefánia Palotában.

Az MH Egészségügyi Központ, a Magyar Katonai Katasztrófaorvosi Társaság és a Magyar Hadtudományi Társaság Katasztrófa- és Védelemegészségügyi Szakosztályának közös szervezésében megvalósult rendezvény a betegségek megelőzésével foglalkozó preventív medicina egyik részterületét, az egészségfejlesztést helyezte középpontba.

Dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka nyitóbeszédében úgy fogalmazott: a Magyar Honvédségben folyó egészségfejlesztés és annak tapasztalatai nem csupán a védelmi szféra, de a teljes társadalom számára is hasznot hajtanak. Hozzátette: a katonák egészsége, annak fejlesztése és fenntartása alapvető fontosságú, hiszen a hon védelmére a megfelelő szakmai felkészültség mellett csak a fizikailag és lelkileg is rátermett emberek alkalmasak. „Akik bekerülnek a Magyar Honvédség kötelékébe, azoknak komoly egészségügyi követelményeknek kell megfelelniük, a pályán maradáshoz azonban egészségesnek is kell maradniuk, így az egészség megtartása, fejlesztése kell, hogy legyen az egyik legfontosabb terület mind a munkavállaló és a társadalom tagja, mind pedig a Magyar Honvédség számára.”

Dr. Kun Szabó István hangsúlyozta: a cél, hogy megfelelő egészségi állapot megtartása és az elkerülhető betegségek mellett egy rövid és egy hosszabb távú előnyökkel járó, egészségtudatos magatartási kultúrát sajátítson el a honvédelemben részt vállaló állomány. Ennek érdekében különböző specifikus szűrővizsgálatokkal ellenőrzik a Magyar Honvédség személyi állományának egészségi állapotát.

 

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, a rendezvény fővédnöke beszédében kiemelte: korábban is léteztek különböző alapprogramok, amelyek az egészségfejlesztést célozták, de most a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program teremt arra lehetőséget, hogy a fizikai, pszichikai és kognitív egyensúlyt megteremtse a katonák számára. Ehhez azonban szemléletváltásra van szükség. „A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában az ember, a katona áll. Rá kell bírnunk a hivatásos és szerződéses állományt, a honvédelmi alkalmazottakat, hogy éljenek a lehetőséggel és sportoljanak, egészséges élelmezésen alapuló receptúrát kell rendszeresítenünk a Magyar Honvédségben, és azokat a kognitív idegrendszert támogató programokat is be kell vezetnünk, amelyek fitté teszik a katonát, képessé arra, hogy valóban digitális katonává váljon” – tette hozzá a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

 

Nyitóelőadásában dr. Sótér Andrea alezredes, az MH Egészségügyi Központ Egészségfejlesztési Osztály osztályvezetője idézte fel az egészségfejlesztés, mint önálló szakterület megszületését a Magyar Honvédségben. Az alezredes elmondta: 1994-ben, a hosszú távú egészségfejlesztési politika alapelveiről” szóló 1030/1994. (IV.29.) kormányhatározat állapította meg az egészségfejlesztési szakirányokat, hiszen ez a jogszabályi környezet adta meg a hadseregnek is a lehetőséget, hogy új szemléletű egészségnevelési tevékenységet vezessen be. Ekkora már detektálható volt az epidemiológiai korszakváltás, amelynek következtében megváltozott a betegségstruktúra. A fertőző betegségekkel szemben a megbetegedési statisztikákban előtérbe kerültek azok a krónikus, nemfertőző megbetegedések, amelyekkel ma is küzd az egész fejlett világ: ezek a szív- és érrendszeri, mozgásszervi és anyagcsere-megbetegedések. Hozzátette: amíg a sorkatonaság intézménye működött, addig pontosan meghatározott volt az intervenciós beavatkozási idő – ameddig a sorkatona a szolgálati idejét töltötte –, majd a szerződéses katonaság bevezetése után ez az időintervallum kitolódott, meghosszabbodott a prevenciós tevékenységre fordítható idő 3-5 évvel.

„Több tervezett egészségfejlesztési programunk van, amit fel kell még építenünk, és ez jelentős forrás biztosításával jár, a prevenciós tevékenység viszont hosszú távon mindenképp jó befektetés és megtérül. Nagyon fontos, hogy a munkáltató részéről megtörténjen azoknak az intézkedéseknek a bevezetése – például a honvédségi élelmezési ellátásról szóló jogszabály módosítása, az ebben foglalt tápanyag-normák felülvizsgálata, az étkezdei menük neve mellett a kalóriaértékek feltüntetése – amelyek valóban nagy lépést jelentenének az egészségtudatosság kialakításában.”

 

Dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke a NATO-aktualitások egészségügyi haderővédelmi vonatkozásairól értekezett, külön kitérve az egészségügyi biztosítás kezdeteire, különböző pilléreire, az évek alatt elért sikerekre, valamint a fő irányelvekre. A dandártábornok kérdésünkre elmondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szerves része a katona-egészségügy, amelynek célja, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel segítse az adott művelet sikerének elérését. Teljesen jogos társadalmi elvárás, hogy a katonák a legmodernebb egészségügyi ellátásban részesüljenek. A dandártábornok elmondta: a programnak hat pillére van, ezek a prevenció, a gyógyító tevékenység, az egészségügyi kiürítés és az egészségügyi logisztika, kutatás-fejlesztés és egészségügyi kiképzés. Beszámolt arról is, hogy a honvédelmi és haderőfejlesztési program keretein belül megindul egy ROLE-2 szintű tábori kórház beszerzése, illetve az ehhez tartozó evakuációs képesség, szimulációs képesség, speciális pszichológiai támogató képesség, valamint egy telemedicinális képesség kialakítása.

A rendezvényen elismerést adtak át dr. Németh András nyugállományú orvos dandártábornok és dr. Szilágyi Zsuzsanna nyugállományú orvos ezredes részére, akik huszonöt évvel ezelőtt elindítói voltak az új szemléletű, komplex egészségfejlesztési tevékenységnek a Magyar Honvédség állománya körében.

A nap folyamán a résztvevők további előadásokat hallgathattak meg, valamint megtekinthették az Egészségfejlesztési Osztály szakmai tevékenységét bemutató workshopokat is. 

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Antal Ferenc 

Fotó: Hegedűs Csaba százados, Szabó Lajos zászlós


legfrissebb
legolvasottabb
NATO KEKK
partnereink
kiemelt témák

Kedves Betegünk! Kedves Hozzátartozó!
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetésének célja, hogy folyamatosan elemezze, és ennek alapján javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát. Nagy örömmel vennénk, ha kérdőívünket elolvasná és kitöltené annak érdekében, hogy az Ön tapasztalatai alapján javíthassuk az egészségügyi ellátás minőségét. Az adatszolgáltatás önkéntes és névtelen. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.
Járóbeteg elégedettségi kérdőív Fekvőbeteg elégedettségi kérdőív Diagnosztikai elégedettségi kérdőív Sürgősségi elégedettségi kérdőív III. Telephely Hozzátartozói elégedettségi kérdőív
Alkalmasság-vizsgálat
Igényjogosulti Referatúra
Szakrendelések és szakambulanciák rendelési ideje, előjegyzés
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu