nyitólap MH Egészségügyi Központ Vezető szervek Honvédkórház Védelem-egészségügy Gazdasági Igazgatóság
2019-06-28 09:24
„Honvédkórház 1899-2019” könyvbemutató a Stefánia Palotában
Ünnepélyes keretek között mutatták be a Zrínyi Kiadó gondozásában „Honvédkórház 1899-2019” 120 év a katona-egészségügy szolgálatában címmel megjelent, az intézmény több mint egy évszázados történetét összefoglaló emlékkönyvet a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban 2019. június 27-én.

A könyvbemutatón dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka elmondta: az a kötelességünk, hogy a kórház elmúlt 120 évéről méltóképpen tudjanak megemlékezni, az ősök munkáját méltatni. Mint fogalmazott: az intézmény jelenleg a legnagyobb fővárosi ellátó centrum, amelynek több mint egy évszázados története mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ezért íródott meg a most bemutatott könyv.
Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője hangsúlyozta: bár szoros volt a határidő, végül elkészült a kötet, amelyben 187 fotó és 17 táblázat kapott helyet. Az angol nyelvű fordítást pedig egy három tagú csapat végezte.

Pogányné dr. Rózsa Gabriella, az MH Egészségügyi Központ Tudományos Könyvtárának vezetője, a kötet szerzője kiemelte: egy év megfeszített, elkötelezettséggel és jókedvvel teli munkája kerül most az olvasó elé. 2017. év végén az MH Egészségügyi Központ újonnan kinevezett parancsnoka felkérte őt a Honvédkórház 1899-2019. közötti történetének megírására. Pogányné Dr. Rózsa Gabriella azonnal meg is kezdte a kutatást a levéltárban, irattárban, keresve a szervezet jogelődeinek dokumentumait, szabadidejét nem kímélve. A kutatómunkával párhuzamosan folyt az anyaggyűjtés a korabeli katonai, katonaorvosi-, orvosi szakirodalom és a napisajtó alapján, illetve a modern visszatekintő források felkutatásával. A szöveg írása 2018 tavaszán indult, számtalan munkaórát felölelve, ettől kezdve a kutatás és a kézirat készítése egymás mellett haladt.

A magyar és angol nyelvű kötetet neves katonaorvosok, dr. Svéd László nyugállományú altábornagy, és prof. dr. Rókusz László nyugállományú ezredes lektorálták.

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Ruzsa István

legfrissebb
legolvasottabb
NATO KEKK
partnereink
kiemelt témák

Kedves Betegünk! Kedves Hozzátartozó!
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetésének célja, hogy folyamatosan elemezze, és ennek alapján javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát. Nagy örömmel vennénk, ha kérdőívünket elolvasná és kitöltené annak érdekében, hogy az Ön tapasztalatai alapján javíthassuk az egészségügyi ellátás minőségét. Az adatszolgáltatás önkéntes és névtelen. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.
Járóbeteg elégedettségi kérdőív Fekvőbeteg elégedettségi kérdőív Diagnosztikai elégedettségi kérdőív Sürgősségi elégedettségi kérdőív III. Telephely Hozzátartozói elégedettségi kérdőív
Alkalmasság-vizsgálat
Alapítvány
Szakrendelések és szakambulanciák rendelési ideje, előjegyzés
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu