nyitólap MH Egészségügyi Központ Vezető szervek Honvédkórház Védelem-egészségügy Gazdasági Igazgatóság
2019-06-28 08:32
Áldozatos munkával szolgálják a köz érdekét

Az elmúlt 120 évben óriási tudás halmozódott fel a Honvédkórház falai között – mondta dr. Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára az MH Egészségügyi Központ egészségügyi gálaestjén, június 27-én, csütörtökön, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

Köszöntőjében a tárca közigazgatási államtitkára úgy fogalmazott: a Honvédkórházban dolgozó mintegy négyezer ember minden nap áldozatos munkával szolgálja a köz érdekét, megállás nélkül biztosítja a magas színvonalú és megbízható ellátást.

Kérdésünkre válaszolva dr. Kádár Pál kiemelte: a Honvédkórházban felgyülemlett tudás olyan bázis, amire a jövő szempontjából építeni lehet. „Előttünk áll az Egészséges Budapest Program megvalósításának oroszlánrésze. Történtek már lépések, az eszközbeszerzések beindultak, de a neheze még hátravan: a tervezőmunka, az infrastrukturális beruházás megvalósítása mind-mind szakértelmet, türelmet és odaadást kíván az itt dolgozó emberektől” – mondta a tárca közigazgatási államtitkára.

A gálaeseten dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta: amikor elődjeik megálmodták és megnyitották az intézményt, nem is gondolták, hogy egyben a magyar katona-egészségügy jövőjének falait húzzák fel.

„Az egykori helyőrségi kórház mára az ország felnőtt lakosságának mintegy egynegyedét ellátó, az orvostudományi egyetemekkel egyenértékű központtá nőtte ki magát. Mindezzel együtt óriási lehetőségek és egyben kiemelt felelősség birtokosává is váltunk. Én magam is szinte minden nap megtapasztalom, hogy milyen megfeszített munka folyik az intézmény falai között, hogy megfeleljünk a velünk szemben támasztott egyre növekvő szakmai és társadalmi követelményeknek és feladatok végrehajtásának” – mondta Kun Szabó vezérőrnagy.

Zoltan Bubeník dandártábornok, NATO Katona-egészségügyi Szolgálatfőnökök Tanácsának (COMEDS) elnöke kiemelte: a 120 évvel ezelőtt, 1899. június 30-án alapított intézmény a legnemesebb katonai hagyományokat képviseli, gyakorolja és ápolja a bajtársiasságot és a humanitást. Hozzátette: egy intézménynek az ereje annak alkalmazottjaiban rejlik. Azok elhivatottságában, összpontosításában, kitartásában. Aláhúzta: a Honvédkórház eredményeit elismerik Magyarország határain túl is a szövetségesek és partnerországok.

„A magyar katona-egészségügyi szakemberek hosszú évek óta hozzájárulnak különböző hadszínterek küldetésének sikeréhez és az ott szolgálatot teljesítő állomány jólétéhez” – mondta a dandártábornok.

A gálaesten – amit idén már második alkalommal rendeztek meg, s ebben az éven a „120 éves a Honvédkórház” elnevezésű rendezvénysorozat kiemelt eseménye volt - adták át a „2018. év munkatársa”elismeréseket, majd Mága Zoltán hegedűművész és zenekarának ünnepi műsorát hallgathatta meg a közönség.

A rendezvényt megelőzően – ugyancsak a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban - ünnepélyes keretek között mutatták be a Zrínyi Kiadó gondozásában „Honvédkórház 1899-2019” 120 év a katona-egészségügy szolgálatában címmel megjelent, az intézmény több mint egy évszázados történetét összefoglaló emlékkönyvet. A könyvbemutatón dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka elmondta: az a kötelességük, hogy a kórház elmúlt 120 évéről méltóképpen tudjanak megemlékezni, az ősök munkáját méltatni. Mint fogalmazott: az intézmény jelenleg a legnagyobb fővárosi ellátó centrum, amelynek több mint egy évszázados története mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ezért íródott meg a most bemutatott könyv.

Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője hangsúlyozta: bár szoros volt a határidő, végül elkészült a kötet, amelyben 187 fotó és 17 táblázat kapott helyet. Az angol nyelvű fordítást pedig egy három tagú csapat végezte.

Pogányné dr. Rózsa Gabriella, az MH Egészségügyi Központ Tudományos Könyvtárának vezetője, a kötet szerzője kiemelte: egy év megfeszített, elkötelezettséggel és jókedvvel teli munkája kerül most az olvasó elé.

A magyar és angol nyelvű kötetet neves katonaorvosok, dr. Svéd László nyugállományú altábornagy, és prof. dr. Rókusz László nyugállományú ezredes lektorálták.

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Ruzsa István


kapcsolódó állományok
legfrissebb
legolvasottabb
NATO KEKK
partnereink
kiemelt témák

Kedves Betegünk! Kedves Hozzátartozó!
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetésének célja, hogy folyamatosan elemezze, és ennek alapján javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát. Nagy örömmel vennénk, ha kérdőívünket elolvasná és kitöltené annak érdekében, hogy az Ön tapasztalatai alapján javíthassuk az egészségügyi ellátás minőségét. Az adatszolgáltatás önkéntes és névtelen. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.
Járóbeteg elégedettségi kérdőív Fekvőbeteg elégedettségi kérdőív Diagnosztikai elégedettségi kérdőív Sürgősségi elégedettségi kérdőív III. Telephely Hozzátartozói elégedettségi kérdőív
Alkalmasság-vizsgálat
Igényjogosulti Referatúra
Szakrendelések és szakambulanciák rendelési ideje, előjegyzés
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu