nyitólap MH Egészségügyi Központ Vezető szervek Honvédkórház Védelem-egészségügy Gazdasági Igazgatóság
2018-11-23 17:36
Űrhajós előadás az MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgálati és Gyógyító Intézetben

Farkas Bertalan dandártábornok tartott előadást az MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgálati és Gyógyító Intézetben (RAVGYI) 2018. november 21-én Kecskeméten.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvosi Tanszéke az MH Egészségügyi Központ RAVGYI és a kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF Gépipari Automatizálási és Műszaki- Informatikai Kar közös szervezésében, az Európai Űrügynökség (ESA) program sorozatán belül „Beszélgess egy űrhajóssal” (Space Talks) címmel telt házas közönség fogadta Magyarország első űrhajósának  előadását az Informatikai Kar nagy előadótermében.

A Szegedi Tudományegyetem Repülőorvosi tanszékén a repülő- és űrorvostant kötelezően választható tanfolyamként hallgató orvostanhallgatók és a Kecskeméti Egyetem informatikus hallgatói, a kari nyílt napon megjelenő érdeklődő diákok is részt vettek a rendezvényen, hogy találkozzanak Magyarország eddigi egyetlen űrhajósával.

A bevezető előadást Dr. Szabó Sándor Andrásorvos ezredes, MH repülő főszakorvos tartotta, felidézve az űrkutatás orvosbiológiai kihívásait, és a szovjet-magyar Szojuz 36 (visszatérő egységként Szojuz 35) űrrepülés tudományos kísérleti programjának legfontosabb eredményeit. Ezek közül a MEDICOR által kifejlesztett BALATON műszer továbbfejlesztését, a kor színvonalának és a magyar repülőalakulatok egészségügyi szolgálata igényeinek megfelelő pszichokalkulátor kialakítását (információ feldolgozó képességet mérő egység az élettani paraméterek egyidejű rögzítésével) a GAMF és a ROVKI (MH Egészségügyi Központ Kecskeméti Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Kutató Intézet akkori neve) orvosai illetve műszaki szakemberei együtt végezték.

Ennek informatikai eredményeit később a vizuális látórendszeri munkavégző képesség kutatási területén prof. Dr. Grósz Andor, a Szegedi Tudományegyetem jelenlévő egyetemi tanára, (korábban szintén a honvédség repülő főszakorvosa, orvos dandártábornok) kandidátusi értekezésében is alkalmazta. 

Dr. Remes Péter nyugállományú orvos ezredes (az űrrepülés idején az idén elhunyt Prof. Dr. Hideg János orvos vezérőrnagy mellett a repülőorvosi kiválasztást végző ROVKI egyik felelős vezetője, később szintén a honvédség repülő főszakorvosa) az extrém fizikai terhelések okozta élettani problémákat elemezte rövid hozzászólásában.

Ezután került sor Farkas Bertalan dandártábornok („Berci”) előadására, mely rendkívül színesen, közérthetően, a fiatalok számára rendkívül sok információt és személyes élményt nyújtva felidézte a vadászpilóta kiválasztás és életpálya néhány meghatározó elemét, majd visszaidézte az űrutazás legfontosabb részleteit, mellyel mind az informatikus, mind az orvosbiológiai szakirány és az űrhajózás-űrkutatás jövője iránt érdeklődő hallgatóknak maradandó élményt szerzett. A program kötetlen beszélgetéssel és dedikálással zárult.

Az előadás illeszkedett a „Kecskemét 650” és a „Honvédkórház 120” induló program sorozat keretébe és megalapozza a kecskeméti és szegedi egyetemi tanszékek és az MH Egészségügyi Központ RAVGYI jövőbeli megújuló tudományos együttműködésének lehetőségét, melyet Dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Egyetem rektora, Finta Zita kancellár asszony, valamint Kovács Lóránt, az Informatikai Kar dékánja is támogatásáról biztosított.

Fotók: Bús Csaba, Neumann Egyetem sajtóosztály

legfrissebb
legolvasottabb
NATO KEKK
partnereink
kiemelt témák

Kedves Betegünk! Kedves Hozzátartozó!
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetésének célja, hogy folyamatosan elemezze, és ennek alapján javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát. Nagy örömmel vennénk, ha kérdőívünket elolvasná és kitöltené annak érdekében, hogy az Ön tapasztalatai alapján javíthassuk az egészségügyi ellátás minőségét. Az adatszolgáltatás önkéntes és névtelen. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.
Járóbeteg elégedettségi kérdőív Fekvőbeteg elégedettségi kérdőív Diagnosztikai elégedettségi kérdőív Sürgősségi elégedettségi kérdőív III. Telephely Hozzátartozói elégedettségi kérdőív
Alkalmasság-vizsgálat
Igényjogosulti Referatúra
Szakrendelések és szakambulanciák rendelési ideje, előjegyzés
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu