nyitólap MH Egészségügyi Központ Vezető szervek Honvédkórház Védelem-egészségügy Gazdasági Igazgatóság
2017-03-22 12:34
Ahol valóban a baba és a mama a legfontosabb
Alternatív szülési megoldásokat is kínáló, felújított szülőszobák; európai színvonalú ellátás; és egy olyan Perinatális Intenzív Centrum, azaz PIC, ahol hazánkban a legmagasabb szakmai szinten látják el a koraszülötteket. A honvedelem.hu a Honvédkórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán és a PIC-ben járt.

A Honvédkórház egész Podmaniczky utcai telephelyének van egy sajátos, retróba hajló hangulata. Az egykori MÁV-kórház aulájának „’80-as évek fílingje” azonban hamar elmúlik, amikor az ember megérkezik a harmadik emeleten található szülészeti-nőgyógyászati osztályra. Sok kismama és egy nyilvános internetes fórum szerint is itt, vagyis Budapest legnagyobb szülészetén a legbiztonságosabb szülni. Mert itt valóban a baba és a mama a legfontosabb...

Első a biztonság

Évente mintegy 2500 kisbaba születik meg az osztályon” − mondja dr. Demeter János osztályvezető főorvos, akitől megtudjuk azt is, hogy igazi kuriózumként 30 évvel ezelőtt az egész országban ezen az osztályon tették először lehetővé az apás szülést. Azóta ezt a lehetőséget már az ország minden kórházában alkalmazzák, hiszen bebizonyosodott, hogy az apák jelenléte megnyugtatóan hat az éppen vajúdó kismamára.

A főorvos elárulja: az osztály területi ellátási kötelezettsége kiterjed a főváros IV. és XIII. kerületére, valamint az észak-közép-magyarországi régióra. Emellett természetesen az ország egész területéről várják az igényjogosultakat, vagyis a Magyar Honvédség katonáit, a vasutasokat, illetve a katasztrófavédelemnél és a rendőrségnél szolgáló és dolgozó nőket és kismamákat.

Részlegeinken − vagyis a nőgyógyászaton, az onkológián, a meddőségi centrumban, a terhespatológián és a gyermekágyi részlegen − a kismamákat és a fekvőbetegeket 2-3 ágyas, felújított, fürdőszobás kórtermekben tudjuk elhelyezni. Összesen 95 ággyal működünk” − emeli ki dr. Demeter János, hozzátéve: az ellátási területen lévő kórházak összes problémás esetét a Honvédkórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán látják el. Emiatt nagyon sok az úgynevezett patológiás, vagyis a különféle szövődményekkel kísért terhességek száma. Ennek következtében pedig az országos átlagnál jóval több császármetszést végeznek az osztályon. A kiemelkedő szakmai színvonal eredményeképpen azonban rendkívül jók a szülészeti eredményeik.

Az osztály különlegessége az is, hogy az alternatív szülési módszereket is kínáló - azaz például sarokkáddal ellátott - felújított szülőszobák és a császármetszés végrehajtására alkalmas műtők között alig 5 méter a távolság, azaz egy bonyolult szülés esetén nagyon hamar megérkezhet a segítség. „Első a biztonság! Mindig erre törekszünk!” - emeli ki a főorvos.

A nőgyógyászati részlegről szólva dr. Demeter János elárulja: számos betegséggel kezelnek itt pácienseket. Sajnos a „felgyorsult világunkban” egyre több nőnél jelentkeznek daganatos megbetegedések és rengeteg a meddőségi probléma is. Emellett pedig nagyon sok az endometriosisos beteg is − ők azok, akik egy olyan rejtélyes kórban szenvednek (amikor a méh nyálkahártyája nem a méhben, hanem a méh üregén kívül, leggyakrabban a petefészeknél és a kismedencei hashártya különböző részein jelenik meg), amelynek kialakulásáról még nagyon keveset tud az orvostudomány, és a betegséget gyógyítani sem lehet teljesen.

High-tech inkubátorok, lélegeztetőgépek

Demeter főorvos az osztály gyógyító tevékenységei közül számos dologra büszke. Az egyik ilyen az országban egyedülálló koraszülött-ellátás. Az osztály részeként működő Perinatális Intenzív Centrumban (PIC) Magyarországon a legmagasabb szakmai színvonalon látják el a koraszülötteket.

S hogy mit is jelent pontosan a koraszülött kifejezés? A hivatalos orvosi definíció szerint az a baba számít koraszülöttnek, aki a terhesség betöltött 37. hete előtt születik meg. Egy normál terhesség 40 hétig, vagyis 10 holdhónapig tart. Ha egy baba a terhesség 28. hete előtt születik meg, akkor „extrém pici koraszülöttnek” nevezik. „Normál koraszülött”, ha a 28-34. hét között születik, „késői koraszülöttnek” pedig a 34-37. hét között számít. „A centrum nevében a »perinatális« kifejezés azt jelenti, hogy »szülés körüli«. Ez azért lényeges, mert ha csak azt mondanánk, hogy a részlegünk egy koraszülött intenzív osztály, vagy egy újszülött intenzív osztály, akkor abból kihagynám azt a részt, amikor befekszik egy anyuka hozzánk, mert olyan panaszai vannak, amiből már tudni lehet, hogy várhatóan koraszülöttet fog a világra hozni” − mondja dr. Nádor Csaba. A PIC vezető főorvosa hozzáteszi: a centrumban koraszülött intenzív, újszülött, koraszülötteket utógondozó részleg, valamint egy PIC-szakambulancia is működik. Utóbbiban a már korábban hazaadott koraszülöttek fejlődését követik nyomon, nézik, hogy miként tudnak beilleszkedni az óvodába, az iskolába.

Dr. Nádor Csaba büszke arra, hogy a PIC-ben a legmodernebb eszközöket használják az orvosok és az ápolók. „Két évvel ezelőtt volt egy nagy európai uniós beruházás, amelynek eredményeként sikerült ellátni az ország 20 koraszülöttcentrumát a legújabb technikát képviselő inkubátorokkal és lélegeztetőgépekkel. „A high-tech eszközök mellett azonban mi itt, a Honvédkórházban nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy erősítsük a családi egységet. Már az egészségügyi törvényben is le van írva, hogy a kórházban kezelt gyereknek joga van ahhoz, hogy a nap 24 órájában vele legyen az édesanyja és az édesapja. Ez nemcsak a kicsik gyógyulása miatt hasznos, hanem azért is, mert a szülők számos dologban tudják segíteni a nővérek munkáját” − mondja a főorvos, hozzátéve, hogy természetesen a szülőknek meg kell tanítani minden szabályt, ami a koraszülött intenzív osztályon tartózkodáshoz szükséges. Ebből az egyik legfontosabb a kézhigiénia, vagyis az, hogy belépve az osztályra miként kell szabályosan megmosni, majd fertőtleníteni a kezet.

Kenguru-módszerrel és anyatejjel

A szülő-gyerek kapcsolatnak ma már van olyan fejezete, ami a PIC terápiájának fontos része. Ez pedig az úgynevezett kenguru-módszer, ami azt jelenti, hogy „bőr-bőr” kapcsolatba kerül egymással a baba és a szülő. Természetesen legtöbbször az anyuka, de az apa sincsen kizárva ebből a terápiából. Ennek a módszernek nagyon fontos élettani hatásai vannak a babára. Megfigyelték, hogy a kicsiknek ilyenkor stabilabb a szívműködésük, nyugodtabb a légzésük és sokkal jobb lesz a neurológiai képük is. „A kenguru-módszer mellett az anyatej az, amit a PIC-ben kifejezetten preferálunk. Minden babát igyekszünk anyatejjel és nem tápszerrel táplálni. Hiszen az is bizonyított, hogy az a pici, amelyik anyatejet kap, nemcsak egészségesebb, hanem okosabb is lesz felnőtt korában” − mondja dr. Nádor Csaba, hozzátéve: ezeket a módszereket nemcsak alkalmazzák, hanem oktatják is az ország számos kórházában. Tavaly például egy road-show szerű programmal járták a koraszülött intenzív centrumokat.

A PIC-be nemcsak koraszülöttek, hanem beteg újszülöttek is kerülhetnek. Mint a főorvos elmondja: egyre több olyan babával találkoznak, akik már a pocakon belül diagnosztizált szívfejlődési rendellenességgel születtek meg. Ehhez persze profi szakemberek kellenek, akik már az anyaméhen belül meg tudják állapítani, hogy rendben van-e a gyerek szíve, vagy, hogy normálisan működik-e minden létfontosságú szerve. Szerencsére a Honvédkórházban ezek a szakemberek rendelkezésre állnak, és bármikor a PIC munkatársainak segítségére tudnak sietni.

Fotó: Rácz Tünde, a szerző és archív
Forrás: honvedelem.hu/Szűcs László

kapcsolódó állományok
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Koraszülött Intenzív Centrumában az ott dolgozó orvosokkal, szakápolókkal és anyukákkal készített interjút a 168 óra közéleti hetilap újságírója, Kun J. Viktória. 
2017-01-12 13:39
A honvedelem.hu hírportál cikksorozat: Hat telephelyen, évi 75 ezer fekvőbeteg és másfél milliónál is több járóbeteg. Ma kezdődő cikksorozatunkban az ország egyik legnagyobb gyógyító intézményét, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházat mutatjuk be olvasóinknak....
2017-03-02 08:27
Az országban egyedülálló szervezeti felépítés, a létező legmodernebb eszközpark, valamint évente több mint 2200 műtét, amelynek nagy része egy speciális, „kismetszéses” eljárás. Az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház szív-, ér-, és mellkassebészeti osztályán...
2017-03-14 11:06
A kardiológia terén hatalmasat fejlődött az orvostudomány az elmúlt húsz évben, de még mindig a szív- és érrendszeri megbetegedés a leggyakoribb halálok Magyarországon. Azt pedig kevesen tudják, hogy a vékonyabb érfalak miatt a nőknél sokkal veszélyesebb...
2017-03-14 11:38
Sokéves tapasztalat, nemzetközileg elfogadott eszközpark és technológiai háttér - ezzel találkozhat a beteg, ha a Honvédkórház Fül-orr-gége és Fej-nyaksebészeti Osztályára kell befeküdnie gyógyulni. A honvedelem.hu hírportál dr. Helfferich Frigyes orvos...
2017-03-22 08:32
legfrissebb
legolvasottabb
NATO KEKK
partnereink
kiemelt témák

Kedves Betegünk! Kedves Hozzátartozó!
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetésének célja, hogy folyamatosan elemezze, és ennek alapján javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát. Nagy örömmel vennénk, ha kérdőívünket elolvasná és kitöltené annak érdekében, hogy az Ön tapasztalatai alapján javíthassuk az egészségügyi ellátás minőségét. Az adatszolgáltatás önkéntes és névtelen. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.
Járóbeteg elégedettségi kérdőív Fekvőbeteg elégedettségi kérdőív Diagnosztikai elégedettségi kérdőív Sürgősségi elégedettségi kérdőív III. Telephely Hozzátartozói elégedettségi kérdőív
Alkalmasság-vizsgálat
Alapítvány
Szakrendelések és szakambulanciák rendelési ideje, előjegyzés
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu