nyitólap MH Egészségügyi Központ Vezető szervek Honvédkórház Védelem-egészségügy Gazdasági Igazgatóság
2015-12-18 10:41
Honvéd Testalkati Program Tájékoztató
 
 
TÁJÉKOZTATÓ

A Honvéd Testalkati Program (a továbbiakban: Program) egy olyan komplex szemléletű életmódváltás támogató program, amely komplex szakmai segítséget nyújt az életmód változtatás iránt elkötelezettek számára.
A Program egyénre szabottan, a résztvevő igényeinek, a személyes céljainak és az aktuális fizikai és egészségi állapotának megfelelően kerül kialakításra. Ennek érdekében az első konzultáció  során  az anamnézis felvételekor feltérképezésre kerülnek a jelentkező szándékai, a ráfordítható időkeretei, a rendelkezésére álló erőforrásai. Ezek ismeretében kap minden jelentkező - elsősorban a hivatásos és a szerződéses személyi állomány tagjai - egy olyan személyre szabott programot, ami reálisan megvalósítható célokat határoz meg az elkövetkező 12 hónapra és amihez folyamatos támogatást nyújt a Programot működtető szakember team.
Az Amerikai Egyesült Államok haderejében működő The Army Body Composition Program (Army Regulation 600-9, 2013.) elve alapján a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló 10/2015. (VII. 30.) HM rendeletben került bevezetésre a testalkati ajánlás, melynek szellemisége összhangban áll a NATO doktrinákban meghatározott egészségügyi haderővédelmi alapelvekkel, a Magyar Honvédség prevenciós politikájával és egészségmegőrzési célkitűzéseivel, melyek a gyakorlatban az MH Egészségmegőrző Program és az MH Egészségmegőrző Prémium Program mellett valósul meg a Magyar Honvédségnél.
 
KIKNEK AJÁNLJUK?
• Mindenkinek, aki szeretné csökkenteni a testsúlyát.
• Mindenkinek, aki növelni szeretné fizikai teljesítőképességét.
• Mindenkinek, aki szeretne egészségtudatos életmódra váltani.
• Mindenkinek, aki szeretne komplex és hatékony életvezetési készségekre szert tenni.
• Mindenkinek, aki fokozott testi és szellemi igénybevétele mellett és miatt fontosnak tartja az egészségi állapotának megőrzését.

MIBŐL ÁLL A HONVÉD TESTALKATI PROGRAM?

 
1. DIAGNOSZTIKA: az életmód részletes feltérképezése, az aktuális tápláltsági,- és fizikai állapot felmérése, és az aktuális stressz szint meghatározása.
Az életmód feltérképezése
A sikeres program megvalósításához ismernünk kell az egyén movitációs szintjét, a korábbi életmód váltásának okait, sikereit és nehézségeit, hogy ezekre a tapasztalatokra építve alakítsuk ki az új életmód szokásokat. Mindezeken túl, ismernünk kell az egészségi állapotban beállt változásokat is ahhoz, hogy az összeállított program a már több éve, vagy évtizede kialakult egészségdeficitek mellett optimálisan fejtse ki hatását. Az életmód feltérképezését önkitöltős kérdőív segítségével végezzük, melynek részei olyan nemzetközileg  is ismert kérdéssorok, melyek önálló értékelésre is alkalmasak.
Táplálkozási szokások felmérése és tanácsadás  (NutriComp DietCAD 2.1)
Az elfogyasztott táplálék mennyiségi mutatói mellett a minőségi mutatók feltérképezése egy speciális étrendelemző és tervező szoftver segítségével történik, melynek alapja az ún. három napos táplálkozási napló felvétele. Az elektronikus naplóban a két hétköznapon és egy munkaszüneti napon elfogyasztott élelmiszerek, ill. ételek-italok adatai kerülnek feljegyzésre, melynek feldolgozását táplálkozástudományi szakember végzi. Az eredmények birtokában 12 hetes étlap összeállítására kerül sor, melyet a kialakítandó mozgásprogramhoz igazítva konzultáció keretében adunk át a tanácsadás során. Az optimális táplálkozási ajánlásokat és az étrendtervezést kalória kalkulátor programunkkal is elvégezzük.
Mozgató szervrendszer állapotának felmérése
A terhelhetőség, a fizikai állapot felmérése speciális, célzott gyakorlatok segítségével történik, mely két részből áll. Az egyik részben az éves fizikai állapot felmérések  során is vizsgált, - a törzs, és a végtagok nagyobb izomcsoportjainak teljesítő képességének   fejlesztését célzó - erőállóképességi gyakorlatokkal,  a másik részben pedig az úgynevezett cardiovascularis szervrendszer edzettségi állapotának felmérésére irányuló pulzuskontroll melletti terheléses vizsgálat eredményei alapján (futópadon). A korábbi sérülésekkel, mozgásszervi problémával jelentkezőket a testnevelő mellett a humánkineziológus, gyógytornász, manuálterapeuta szakembereink segítik az optimális mozgásprogram összeállításában.
A kéz szorító erejének mérése  (DYNA 16 kézi erőmérő műszer)
A kétcsatornás univerzális „sport” erőmérő - mellyel egyidejűleg a két végtag erő-kifejtése, valamint az erődiagram, annak az un. felfutási meredeksége mérhető és regisztrálható - a fizikai állapot felmérését egészíti ki, illetve a mozgásprogram hatékonyságának egyszerű és gyors ellenőrzésére szolgál, mivel a tudományos eredmények szerint a kéz erejének nagyságából következtetni lehet a test többi izomerejének nagyságára is.
Szívstressz vizsgálat  (Vicardio készülék)
A Vicardio műszerrel végzett vizsgálat lehetővé teszi a szívfrekvencia-variabilitás mérését (HRV), amely a szív stressz terhelése alapján változik és azon keresztül az egyéni szív stressz faktor detektálhatóvá válik. A vizsgálat során a szívütések időrendi és frekvencia-analizálásából a szív pszichés, vagy fiziológiás terhelésének mértékéről is információt kapunk egy három dimenziós kép alapján. Ezzel a szív stressz-meghatározással egészíti ki a Vicardio az EKG által szállított adatokat, mely eredmények birtokában az egészségpszichológus a stressz tűrőképesség javítása érdekében  tanácsadással is támogatja a kiegyensúlyozott pszichés státusz  kialakítását.
Testösszetétel elemzés (Body Impedance Analyzer, BIA 200, 500)
A bioelektromos impedanciára épülő professzionális testösszetétel-, tápláltsági-, és edzettségi állapot elemzés során a zsíros-, a sovány testtömeget, a víztartalmat (ezen belül intra- és extracelluláris víztérfogatot) a sejtarányt, a fázisszöget mérve kerülnek az eredmények kiértékelésre -  az ideális, a normál vagy speciális - célértékekkel összehasonlítva. A vizsgálati jegyzőkönyv szöveges értékeléssel és ábrákkal kiegészítve részletesen tartalmazza a változtatási javaslatokat is. A sportorvos által rendszeres időközönként elvégzett testösszetétel elemzési eredmények összehasonlítása alapján a táplálkozási és mozgásprogram hatékonysága mérhető és optimalizálható.
Gyógyszeres kezelést és orvosi diagnosztikai vizsgálatokat az életmód tanácsadás során nem végzünk, amennyiben szükséges  belgyógyász szakorvosi vizsgálatra az igényjogosultak részére biztosított a lehetőség a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának szakorvosi rendelőintézetében. A szakorvosi vizsgálatokra beutaló szükséges, a vizsgálati időpont kérésben segítséget nyújtunk.

2. KONZULTÁCIÓ: a 12 hónapos időtartamú program során 3 havonta kötelező testsúly és testzsír  mérésekre kerül sor, de szükség esetén — főként az első terminusban — havi rendszerességgel végezzük a kontroll méréseket.
A konzultációra kizárólag előzetes időpont egyeztetés után az MH Egészségügyi Központ, „R” épület,  csapatorvosi rendelőben (kedd: 08.00-12.00,  szerda: 13.00-16.00, 2016. május 31-ig) és a vidéki helyőrségekben szolgálók részére (minimum 5 fő jelentkezése esetén az alakulat csapatorvosi rendelőjében) kiszállás keretében kerül sor. A személyes konzultációkon kívül folyamatosan és rendszeresen tartjuk a kapcsolatot elektronikusan illetve telefonon a résztvevőkkel, melynek során figyelemmel követjük aktuális állapotukat.
Ellenőrző mérések
Az OMRON BF 511 típusú műszerrel kezdetben havonta, majd 3 havonta ellenőrizzük a testösszetétel változását (testsúly, BMI, testzsír%, vázizom%, zsigeri zsír és nyugalmi anyagcsere érték), melyet testösszetétel elemzéssel is kiegészítünk (BIA, bioelectronic impedance analysis 500). Az eredmények birtokában komplex képet kapunk a személy fizikai és tápláltsági állapotáról és ellenőrizhetővé válik a táplálkozási - és mozgásprogramok hatékonysága.
A napi ajánlott kcal bevitel és mozgásprogram meghatározás és optimalizálás
Minden esetben a testalkati adatok és az ajánlott mozgásprogram alapján történik. Cél a kalória bevitel csökkentése, melynek érdekében a konzultáció során meghatározásra kerül a résztvevők számára a javasolt napi kalória bevitel mennyisége,  melyhez mindenki segítségül kap egy heti mintaétrendet, valamint egy kalóriatáblázatot tartalmazó táplálkozási naplót, amit elektronikusan szükséges megküldeni.
A napi javasolt kalóriamennyiség a mérés alapján meghatározott alapanyagcsere (RM- rest metabolism) és a mozgás mennyiségének a függvénye. Ez általában a program 1-4 hetében az RM-nek megfelelő kcal, majd később az RM + 10% kcal, ez a fogyás mértékétől és ütemétől függően természetesen változhat.
Az edzések alkalmával felhasznált kcal alkalmanként 250-350 kcal tartományban kerül meghatározásra, melyhez az edzettségi állapottól és a testalkati adatoktól függően  egyéni edzéspulzust is hozzárendelünk.
Mozgás edukáció, személyi edzővel vezetett edzések
A konzultációs alkalmak során egyes alakulatoknál – a lehetőségektől függően – személyi edzéseket is tartunk, ami a későbbi önálló munka alapját is jelenti. A személyi edzéseket főként a már mozgásszervi megbetegedésben szenvedők részére ajánljuk, cél a speciális mozgásprogram betanítása.
A konzultáció időtartama kb. 60 perc.
Az irányított edzés és konzultáció  időtartama kb. 90 perc.

Elérhetőség:

1134. Budapest, Róbert K. krt. 44. M épület

Információ:
www.honvedkorhaz.hu
fel.ek.htp@hm.gov.hu
(02-2)73-012

Program vezető:
Dr. Juhász Zsolt alezredes

legfrissebb
legolvasottabb
NATO KEKK
partnereink
kiemelt témák

Kedves Betegünk! Kedves Hozzátartozó!
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetésének célja, hogy folyamatosan elemezze, és ennek alapján javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát. Nagy örömmel vennénk, ha kérdőívünket elolvasná és kitöltené annak érdekében, hogy az Ön tapasztalatai alapján javíthassuk az egészségügyi ellátás minőségét. Az adatszolgáltatás önkéntes és névtelen. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.
Járóbeteg elégedettségi kérdőív Fekvőbeteg elégedettségi kérdőív Diagnosztikai elégedettségi kérdőív Sürgősségi elégedettségi kérdőív III. Telephely Hozzátartozói elégedettségi kérdőív
Alkalmasság-vizsgálat
Igényjogosulti Referatúra
Szakrendelések és szakambulanciák rendelési ideje
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu