nyitólap MH Egészségügyi Központ Vezető szervek Honvédkórház Védelem-egészségügy Gazdasági Igazgatóság
0000-00-00 00:00
HATVAN ÉVES A MAGYAR SZÍVSEBÉSZET
A HM ÁEK Szí­v-, Ér- és Mellkassebészeti Osztálya 2008. november 10-én ünnepi tudományos ülést rendezett a magyar szí­vsebészet kezdetének 60. évfordulója és Littmann Imre 95. éves születésnapja tiszteletére.
Az elsõ szí­vmûtétet páncélszí­v miatt 1948-ban Eisert Árpád végezte Nyí­regyházán. Littmann Imre volt a magyar szí­vsebészet megalapí­tója és kiterjesztõje, aki 1949. január 15-én végezte az elsõ szí­vmûtétet veleszületett szí­vhiba miatt. Nevéhez fûzõdik többek között a koronária sebészet magyarországi elindí­tása. Számos taní­tványa vált vezetõ professzorrá, fõorvossá nemcsak hazánkban, hanem a világ különbözõ pontjain is.

 Tomcsányi professzor – az ÁEK Szí­v-, Ér- és Mellkassebészeti osztály osztályvezetõ fõorvosa – emlékelõadást tartott Littmann Imre életérõl és munkásságáról a taní­tvány szemével. Ezután Robicsek Ferenc professzor (a képen) – aki Littmann Imre elsõ szí­vsebész munkatársa volt a Városmajori klinikán – tartott nagysikerû elõadást összehasonlí­tva a múlt és a jelen szí­vsebészetét. Vaszily Miklós fõorvos beszámolt az ÁEK-ben újonnan alakult szí­vsebészeti osztály eddigi tevékenységérõl.

Ezután került sor a központi mûtõblokkban lévõ szí­vmûtõ névadó ünnepségére.
A X. mûtõ ekkortól a nagy elõd emlékére Littmann Imre mûtõ lett. A táblát Dr. Littmann Judit és Tomcsányi professzor leplezték le.

legfrissebb
legolvasottabb
NATO KEKK
partnereink
kiemelt témák

Kedves Betegünk! Kedves Hozzátartozó!
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetésének célja, hogy folyamatosan elemezze, és ennek alapján javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát. Nagy örömmel vennénk, ha kérdőívünket elolvasná és kitöltené annak érdekében, hogy az Ön tapasztalatai alapján javíthassuk az egészségügyi ellátás minőségét. Az adatszolgáltatás önkéntes és névtelen. A kérdőív kitöltése pár percet vesz igénybe.
Járóbeteg elégedettségi kérdőív Fekvőbeteg elégedettségi kérdőív Diagnosztikai elégedettségi kérdőív Sürgősségi elégedettségi kérdőív III. Telephely Hozzátartozói elégedettségi kérdőív
Alkalmasság-vizsgálat
Igényjogosulti Referatúra
Szakrendelések és szakambulanciák rendelési ideje, előjegyzés
Mi, hol található?
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Legfrissebb RSS Összes RSS
Írjon nekünk!
mh.ek@hm.gov.hu